Herrezen Ministerie van Landbouw korte termijn succes? | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau - organisatieadviesbureau

Herrezen Ministerie van Landbouw korte termijn succes?

Het financieel dagblad vatte het krachtig samen: ‘vreugde en wantrouwen over herrezen ministerie van landbouw’. Want is het nou wel zo goed voor de land- en tuinbouw om opnieuw bij de categorie boeren ingedeeld te worden? Zijn wij een sector die niet overeind kan blijven in de arena van economische zaken? En wordt dé maatschappelijk asset van de land- en tuinbouw – een bijdrage leveren aan gezondheid en geluk– nu niet gereduceerd tot een aanbod gedreven productiesysteem?

Landbouwcoryfee Veerman: we zijn een bijzondere sector

In het financieel dagblad wordt oud-minister Cees Veerman geciteerd. Veerman heeft een grote staat van dienst, maar is toch niet de jongste meer. Was er niemand anders te vinden, een Cees Veerman van de toekomst? Ook de argumentatie van Veerman vond ik zwak. Zo lijkt het heel wat dat Nederland de tweede agrarische exporteur ter wereld is, maar in de praktijk levert dat een marktaandeel van minder dan 5% op. We zijn hooguit dominant in West-Europa en wereldwijd in een aantal niches, zoals de zaadindustrie. Alsnog een ongelooflijke prestatie, maar overdrijf het niet. En als we economische echt zo belangrijk zijn, dan hadden we bij economische zaken toch gemakkelijk de juiste prioriteit kunnen krijgen?

Tweede Kamerlid Geurts: het buitenland begrijpt het niet

Jaco Geurts, CDA-Kamerlid, kreeg in het buitenland steeds weer de vraag waarom wij geen minister van landbouw hadden. Hij had kunnen betogen dat wij als gidsland de landbouw vanuit een ander perspectief willen zien. Aan de bijdrage die zij levert aan gezondheid of sleutel die zij levert voor het klimaatbeleid. Maar nee, terugkeer naar het oude vertrouwde was voor hem de weg. Alsof je je vaste telefoon weer van zolder haalt, als iemand je vraagt waarom je geen vast nummer hebt.

Tuinbouwinnovator Baan: liever een ministerie van voeding

De opiniebepalende tuinbouwondernemer Rob Baan pleit al langer voor een ministerie van voeding. Niet de economie, maar de maatschappelijke bijdrage staat daarin centraal, namelijk een bijdrage leveren aan gezondheid en geluk door gezonde voeding. Uit allerlei studies blijkt dat veel ouderdomsziektes mede voortkomen uit slechte eetgewoontes, waaronder overmatige vleesconsumptie. Volgens Rob Baan is dat niet alleen slecht voor je gezondheid, maar legt vleesconsumptie in vergelijking met de productie van planten twintig keer meer beslag op het beschikbare landbouwareaal. Als ras marketeer kiest hij de aanval. In samenwerking met sterrenkoks ontwikkelt Rob Baan een nieuwe exclusieve keuken, namelijk Dutch Cuisine. Uitgangspunt hiervoor is 80% planten en 20% vlees op je bord.

Terug naar het Landbouwbolwerk? 

Persoonlijk denk ik dat het ministerie van Landbouw op korte termijn een aantal voordelen heeft, maar op lange termijn schadelijk is. Het korte termijn voordeel is dat we zeker weten dat er een toegewijd team landbouwspecialisten op het ministerie aan de slag gaat. Een team dat de sector begrijpt en met hen mooie deals gaat sluiten.

Echter, in de beeldvorming zeggen we met dit ministerie ook dat landbouw een aparte categorie is, waar stadse jongetjes als Martijn van Dam niks te zoeken hebben. Die begrijpen ons niet en vinden ons stom. Dat laatste was inderdaad zo, maar we moeten ons afvragen waardoor dat komt. Met het ministerie van Landbouw plaatst de sector zich opnieuw buiten de orde en is het gevaar voor een in zichzelf gekeerd bolwerk levensgroot. 

 

Reactie(s)

Economie, geld verdienen, is van oudsher de drijvende kracht achter het Hollandse denken. Dat geldt voor de landbouw en in toenemende mate voor andere sectoren zoals de gezondheidszorg> En zelfs de wetenschap wordt meer en meer gedomineerd door economisch denkem. Dus alles maar onderbrengen in 1 superministerie van EZ? Als je serieus een ander geluid dan het economische wilt laten horen, dan is het mijns inziens goed een eigen ministerie te hebben. Wil de landbouw een ander geluid dan het economische laten horen?

Dag Jos, Dank voor je bijdrage! De vraag die ik stel is dat als landbouw een andere geluid willen laten horen, bij wie moet dat dan aansluiten en hoe groot is het risico dat er een in zichzelf gekeerdheid ontstaat door een eigen ministerie.

Reageer