Studiereis Innovatieve werklocaties en campussen

Het kabinet zet vol in op het stimuleren van innovatieve ecosystemen, als onderdeel van een groen en strategisch industriebeleid. De regio vormt hierbij een cruciaal schaalniveau, omdat het aansluit bij veel mechanismen achter innovatieprocessen bij bedrijven. Daarnaast werkt het kabinet aan maatregelen om de arbeidsmarktkrapte tegen te gaan. Op campussen en andere innovatieve werklocaties komen beide opgaven samen. Het zijn plekken waar kennis, kunde en kapitaal samenkomen, met belangrijke spin-off naar de regionale arbeidsmarkt en economie. De aanwezigheid van talent is voor bedrijven een belangrijk motief om zich op een campus te willen vestigen, naast voorzieningen en het ecosysteem.

Toegevoegd door Gregor Heemskerk op 23 december 2022

Na succesvolle edities in 2020 en 2022, organiseren wij samen met Vakblad BT op woensdag 19 en donderdag 20 april een nieuwe tweedaagse ‘studiereis innovatieve werklocaties en campussen’. 

Tijdens de reis, die onder inhoudelijke leiding staat van campus-expert Gregor Heemskerk (partner TwynstraGudde), onderzoeken we wat de leassons learned zijn van de te bezoeken innovatie-hotspots.

Tweedaagse studiereis

De studiereis voert langs Smart Campus Leerpark in Dordrecht, een MBO-campus die bedrijven naar zicht toehaalt, Open Manufacturing Campus (OMC) in Turnhout, een uit Philips voorgekomen bedrijvencampus met gedeelde (test)faciliteiten die succesvol is in het aantrekken van innovatieve maakbedrijven en de ambitie heeft de meest productieve km2 van België te worden, het Eindhovense Brainport Industries Campus (BIC), een clustergebonden bedrijvencampus met een zeer innovatief vastgoedconcept, die ook een mbo- en een hbo-instelling herbergt, en de life science campus Pivot Park in Oss dat feitelijk uit de reddingsoperatie ontstond nadat medicijnfabrikant MSD zich gedeeltelijk terugtrok uit Oss en de provincie en MSD onderzoekers in de gelegenheid stelden nieuwe bedrijven te starten in oude MSD-gebouwen, met intellectueel eigendom van MSD als startkrediet. De provincie heeft inmiddels twee multi tennant-gebouwen toegevoegd om in de vraag naar nieuwe bedrijfsruimte te kunnen voorzien en staat voor de keuze om het vastgoed op de campus wel of niet te verkopen aan een externe investeerder.

Aanmelden? Klik hier

Centrale vraag deze editie is:
Hoe ontwikkel je een campus en zorg je ervoor dat deze ook echt spin-off genereert?

Op de campussen werken triple helix-partners samen: het draait om kennisuitwisseling tussen bedrijven en onderwijsinstellingen, vaak gefaciliteerd door de overheid. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de campusorganisatie. 

Wat doet zo’n campusorganisatie nu precies? En hoe wordt de campusorganisatie gefinancierd?

Aandachtspunt is dat de zeggenschap tussen productie, innovatie en onderwijs in evenwicht moet zijn. Als bedrijven gaan domineren, bestaat het risico dat het korte termijn-belang gaat prevaleren. Maar als onderzoeks- en onderwijsorganisaties teveel invloed krijgen, dan is het risico dat er te weinig wordt doorgepakt.

Hoe zijn de vier hotspots met die spanning omgegaan?

Het bouwen van een campus vergt een lange adem. Het gaat dus om de kunst om communities te vormen en te onderhouden, om bedrijven te trekken en om netwerken en ecosystemen te bouwen.

Welke instrumenten kunnen hiervoor worden ingezet? Hebben Dordrecht, Turnhout, Eindhoven en Oss dezelfde handelingsrepertoire, of handelen zij toch weer net anders?

 

Aanmelden? Klik hier

 

Programma*

Dag 1 – woensdag 19 april 2023

Ochtend:

 • Verzamelen achter Station Amersfoort Centraal (voor automobilisten is er een grote P+R), daarna met de bus naar Dordrecht.
 • Programma Smart Campus Leerpark (inhoud volgt).
Middag:
 • Met de bus naar Turnhout inclusief lunch.
 • Programma Open Manufacturing Campus (OMC) (inhoud volgt).

Avond:

 • Check-in hotel.
 • Avondprogramma in Turnhout.

Dag 2 – donderdag 20 april 2023

Ochtend: 

 • Met de bus naar Eindhoven.
 • Programma Brainport Industries Campus (inhoud volgt).

Middag:

 • Met de bus naar Oss inclusief lunch.
 • Programma Pivot Park (inhoud volgt).
 • Busreis terug naar Amersfoort.

* Tijdsaanduidingen zijn indicatief, wijzigingen voorbehouden.

Facts & Figures

 • 2-daagse studiereis
 • 19 & 20 april 2023
 • Compleet verzorgd inclusief maaltijden, consumpties, overnachting, mogelijke entreegelden, vervoer en reisbegeleiding.
 • Kosten: € 1.450,- (ex. BTW).

Aanmelden? Klik hier

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.