TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

  Waar wij aan werken

  Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

  Wie we zijn

  Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

  ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

  Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

  Recente vacatures

  Executive search

  Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

  Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

  Solliciteer nu
  Aanbesteden en contracteren

  Jurist

  Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

  Solliciteer nu

  Blog Houd rekening met ketenrisico's bij verbetering afvalwaterzuivering

  Afvalwaterzuiveringen zijn energiegrootverbruikers. Het ligt voor de hand om noodzakelijke duurzaamheidsverbeteringen in die hoek te zoeken. En dat doen Waterschappen ook volop, met bijvoorbeeld slibvergisting en warmteleveringen aan de omgeving. Maar er kan meer gedaan worden met een ketenaanpak. De zuiveringsketen loopt van de gemeentelijke gemalen die afvalwater en regenwater wegpompen tot de afvalwaterzuiveringen die uiteindelijk het gezuiverde water weer terugleiden in de natuur.  Een ketenaanpak biedt voordelen maar kan ook onverwachte kwetsbaarheden en risico’s introduceren.

  Toegevoegd door Sam-Peter Bakker op 2 mei 2023

  Die ketensamenwerking is belangrijk omdat de hightech afvalwaterzuiveringen het best functioneren als de watertoevoer wordt gereguleerd en als de waterschappen weten wat voor water in welke hoeveelheid vanuit de gemeentelijke riolen en bassins hun kant op komt. Door een meer gespreide watertoevoer kunnen de waterzuiveringsinstallaties veel kosten- en energie-efficiënter werken. Voor de kwaliteit van het zuiveringsproces helpt het bovendien als de waterinvoer nauwkeurig wordt voorspeld. Dan werken de geavanceerde rekenmodellen, die de waterschappen gebruiken om chemicaliëndosering te bepalen, het best.

  OT verbinden met IT

  Deze ketensamenwerking kan worden vormgegeven door de procesautomatisering (de operationele technologie, kortweg OT) van de gemeentelijke riolen en bassins te laten communiceren met de procesautomatisering van een zuiveringsinstallatie. Want dan zouden in theorie de pompen, kleppen en andere instelbare onderdelen volautomatisch in de juiste stand kunnen worden gezet. Die communicatie kan niet rechtstreeks plaatsvinden, daar zijn de systemen niet voor ontworpen. Dat gebeurt via een IT-laag.

  En daar zit precies de uitdaging. Want zodra je OT en IT met elkaar gaat verbinden, voeg je kwetsbaarheden toe. Kwetsbaarheden op het niveau van de technologie (applicaties en netwerk), maar ook kwetsbaarheden op het niveau van mens en proces. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de cybersecurity. Want OT-installaties zijn niet ontworpen om met het internet te verbinden. Realiseer je zo’n verbinding wel, dan zul je specifieke maatregelen moeten nemen.

  Houd rekening met ketenrisico's bij verbetering afvalwaterzuivering

  Neem de juiste maatregelen

  Welke maatregelen? Dit is in elke situatie verschillend en hangt dus sterk af van jouw situatie: welke netwerkverbinding ligt er? Welke procesautomatisering gebruik je? Wat is de IT-kennis van de mensen die in de OT-omgeving werken en op welk vlak moeten ze worden bijgespijkerd? Het zijn maar een paar onderwerpen op een lange lijst van thema’s die spelen als je de OT-omgevingen van gemeenten en waterschappen met elkaar wilt laten communiceren.

  Lees meer over het verminderen van de kwetsbaarheid en risico's IT/OT in het waterdomein. Wil je weten waar jij in jouw situatie rekening mee moet houden? Laat hieronder je gegevens achter en we nemen snel contact met je op.

  Het origineel van dit blog Afvalwater- zuivering verbeteren? Houd rekening met de ketenrisico’s is gepubliceerd door ICT Group, Léon Huijsdens.

  Mijn vraag

  Neem contact op met

  Alle mensen

  Neem contact op met

  Alle mensen