Whitepaper Professioneel risicomanagement bij projecten

Projecten verlopen nooit precies volgens planning en begroting, waardoor veel tijd, energie en geld verloren gaan aan het achteraf bijsturen. Risicomanagement is het antwoord op dat probleem. In het boek Professioneel risicomanagement bij projecten laten wij zien hoe je risicomanagement in kunt bedden en werkend kunt krijgen binnen projecten om op een succesvolle manier je doelen te realiseren. Dit boek hebben wij samengevat in een whitepaper dat je hieronder kunt downloaden.

Toegevoegd door Daniëlla van Well-Stam op 11 januari 2022

In 1995 ontwikkelde TwynstraGudde, samen met een aantal partners, de RISMAN-methode. Vanaf dat moment bestond er een basis voor risicomanagement bij projecten. Maar eenmaal aan de gang met de RISMAN-methode werd al snel duidelijk dat goed risicomanagement meer inhoudt dan het in kaart brengen van mogelijke valkuilen en onzekerheden. Niet de analyse, maar juist het monitoren en treffen van maatregelen – het managen – behoedt een project voor tijdsoverschrijding en het passeren van financiële grenzen. De echte risico’s bleken vaak aan de organisatorische kant te zitten. Want met een systeem kun je risico’s uitrekenen, het zijn uiteindelijk de mensen die er mee om moeten gaan.

Verantwoordelijkheid, initiatief, voorbeeldgedrag, duidelijke communicatie, het zijn allemaal ‘zachte’ succesfactoren voor goed risicomanagement. En dan is de vraag: is je organisatie daarop voorbereid? Kunnen je mensen omgaan met mogelijke risico’s? En zo niet, wat is er dan nodig om risicomanagement werkbaar te krijgen? Hoe implementeer je dat?

Harde en zachte kanten van risicomanagement

Wij maakten de ontwikkeling van het vakgebied risicomanagement van dichtbij mee. We werkten mee aan de RISMAN-methode en begeleidden als consultants voor TwynstraGudde tientallen projecten en organisaties. De methode beschreven we al in ons eerste boek Risicomanagement voor projecten. In het coronajaar 2020 rondden we ons tweede boek Professioneel risicomanagement bij projecten af. Een boek dat verdergaat dan het beschrijven van de basis van risicomanagement en dat vooral focust op het succesvol invoeren en toepassen ervan. Het gaat over de harde en de zachte kanten van risicomanagement, over de governance, helderheid bij het verdelen van taken en verantwoordelijkheden, de tegengestelde belangen, de verschillende culturen die het succes van risicomanagement kunnen bepalen, de tweespalt tussen de politieke en de uitvoerende werkelijkheid en – zeker niet het minste punt – de monitoring. Goede monitoring levert kostbare data die waardevol kunnen zijn in vervolgprojecten.

Samenvatting in whitepaper

Het boek is een praktijkgerichte uitwerking van onze ervaringen. We hebben dit uitgebreid samengevat in een whitepaper, dat je hieronder kunt downloaden. Het bestaat uit vier blogs die eerder verschenen op de website en de social mediaplatforms van TwynstraGudde. Hierin ventileren wij soms op prikkelende wijze onze belangrijkste ideeën.

We kunnen ons voorstellen dat het lezen van dit whitepaper vragen bij je oproept. Heb je een vraag? Vul dan onderstaand formulier in en we beantwoorden deze op korte termijn.

Download whitepaper Professioneel risicomanagement bij projecten

Ja, ik heb een vraag

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.