TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

    Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Jurist

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Met de narratieve benadering maatschappelijke transities werkend krijgen

    Een transitie is een derde-orde verandering. We verbeteren niet wat we al deden (optimalisatie, efficiëntie), we doen iets niet anders (transformatie), maar we veranderen samen met de omgeving op een manier die diep ingrijpt in ons denken, handelen en organiseren (transitie). Dat betekent ook dat de aanpak om een transitie te realiseren echt anders is dan we gewend zijn. De narratieve benadering is zo’n aanpak. In dit blog omschrijven we hoe de narratieve benadering kan helpen om transities werkend te krijgen.

    Toegevoegd door Huub Raemakers op 12 oktober 2023

    Bij toepassing van de narratieve benadering gaan we op zoek naar onderliggende waarden en diepere verlangens, naar echte verhalen (diepgewortelde opvattingen die iemand kan voelen, ervaren of beleven). Waarden haal je niet op in een zakelijk gesprek. Je moet doorvragen naar ervaringen, naar gebeurtenissen die echt hebben plaatsgevonden. Voer een gesprek waarin je hoort wat er in het hart speelt. De narratieve benadering gebruikt concrete ervaringen en voorbeelden om tot de kern te komen van wat er anders moet in de toekomst. Een verhaal schetst hoe iets juist wel of juist niet zou moeten. Die verhalen over losse gebeurtenissen vormen samen een beweging. Een beweging die concreet richting en invulling geeft aan de transitie.

    Met de narratieve benadering maatschappelijke transities werkend krijgen

    Van doel naar beweging met verhalen

    Traditioneel formuleren we een strategisch doel en gaan vervolgens bedenken hoe dat doel het beste bereikt kan worden. Projecten en programma's worden gebruikt om de uitvoering te sturen. Bij transities is het doel echter ambigue: we kennen wel het probleem, maar nog niet de oplossing. Door gebeurtenissen te zoeken die een voorbeeld kunnen zijn van de wereld ná de transitie, worden kleine puzzelstukjes van de transitie ingevuld. De gebeurtenissen (puzzelstukjes) samen geven een steeds beter beeld van wat we in de transitie willen bereiken: het geeft voeding aan een beweging. Bij de narratieve benadering gebruiken we verhaallijnen, personages en keerpunten om gebeurtenissen inzichtelijk te maken. Hiermee worden verhaallijnen gecreëerd die het dominante narratief van de transitie beschrijven.

    De narratieve benaderingEen andere manier van strategievorming: de narratieve benadering
    Download het whitepaper waarin je antwoord krijgt op de volgende vragen: wat is de narratieve benadering, wat is de relevantie van de narratieve aanpak in de strategiepraktijk, wat zijn de beperkingen van datagedreven strategievorming en hoe kunnen verhalen jou helpen bij gezamenlijke betekenisgeving?

    Transities raken mensen, verhalen geven houvast

    Transities zijn niet alleen onzeker, maar kunnen ook overweldigend zijn voor degenen die de transitie betreft. Het kan gevoelens van angst, weerstand en onzekerheid oproepen. Verhalen ondersteunen ook hierbij. Ze roepen emoties en empathie op. Betrokkenen ervaren een grotere emotionele betrokkenheid, wat hen helpt om een diepere verbinding met elkaar en met de transitie te krijgen. Die verbinding is een houvast om samen de transitie invulling te geven, ook wanneer de weg soms ingewikkeld, moeilijk of onmogelijk lijkt.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen