Hoe vaak ruim jij je hoofd op? | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau - organisatieadviesbureau

Hoe vaak ruim jij je hoofd op?

Wat gebeurt er veel in de maand december. Laatste facturen op juiste datum de deur uit, begrotingen sluiten, kerstcadeaus kopen, je schoonmoeder ontvangen. Allemaal op het ‘to-do lijstje’ en dan zo snel mogelijk afvinken. Wat waarschijnlijk niet op jouw lijstje staat is ‘mentaal opruimen’. Terwijl die nou juist bovenaan zou moeten staan.

Het hele jaar door verzamel je van alles. Niet alleen op je computer of in de bureaula maar ook in je hoofd. Nieuwe inzichten, hersenkrakers, emoties, het wordt allemaal bewaard. En net als met een harde schijf, zit ook je op een gegeven moment vol. Met als gevolg dat je niks nieuws meer kunt opslaan en dat er ook geen weg meer te vinden is in de wirwar. Op de werkvloer herken je het aan een kribbig antwoord, of de snelheid waarmee je iets moet opleveren (‘graag vandaag nog, morgen moet het de deur uit’). Zoals je begrijpt, is dit niet bevorderlijk voor de persoonlijke effectiviteit en het werkplezier. Wat kun je hieraan doen? Ga mentaal opruimen!

Een paar suggesties voor de laatste werkdagen: deel je dag op in blokken waarin je steeds 1 taak oppakt (en laat je hier vooral niet in afleiden), ga regelmatig naar buiten (dat dringende telefoontje kan best al wandelend gevoerd worden), en ga op tijd naar bed. En voor tijdens de vrije dagen: doe in overdaad waar jij van ontspant (Sport? Mediteren? Tekenen?) en schrijf van je af. Het helpt om op een rijtje te zetten welke mooie momenten jou zijn bijgebleven afgelopen jaar, wat waren successen en wat ga je komend jaar doen waar jij gelukkig van wordt?

Kortom: maak jouw mentale balans op, dat zorgt ervoor dat jouw harde schijf weer voldoende ruimte heeft aan het begin van het nieuwe jaar.

Reageer