TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Inhousedag Stad van de Toekomst

    Ben jij student, starter of professional met minder dan 2 jaar werkervaring en wil je ervaren hoe het is om als adviseur bij TwynstraGudde te werken? Kom dan naar onze Inhousedag 'Stad van de toekomst'. En ervaar zelf hoe jij kunt werken aan verschillende opdrachten zoals 1) het sneller...

    Solliciteer nu
    Zorg

    Medior interim manager Openbaar Bestuur

    Wij geloven dat de huidige uitdagingen in de publieke sector om nieuw leiderschap vragen. Hiervoor is een nieuwe generatie managers nodig. Managers die opgaven behapbaar kunnen maken, die mensen kunnen inspireren en motiveren en die....

    Solliciteer nu

    Terugblik inspiratie-event Projectmanagement 15 april 2025 Omgaan met onvoorspelbaarheid in complexe projecten

    ‘Projecten in het fysieke domein zijn steeds minder goed te voorspellen’. En: ‘De belangrijkste taak van de projectmanager is sturen op tijd, geld en kwaliteit’. En: ‘Het is de taak van de projectmanager om de scope te verruimen als dat nodig is’. Met deze prikkelende stellingen openden we op 15 april 2025 het inspiratie-event Projectmanagement bij TwynstraGudde, waar we met meer dan 60 enthousiaste opdrachtgevers en projectmanagers ervaringen en inzichten hebben uitgewisseld over de ontwikkelingen in ons vakgebied. Een succesvolle middag, die smaakt naar meer! 

    Toegevoegd door Sophie de Jong op 14 mei 2025

    Vandaag de dag zijn projecten in het fysieke domein onvoorspelbaarder dan ooit. In een beperkte ruimte willen we veel, waardoor opgaven op elkaar ingrijpen en er veel afhankelijkheden zijn. We hebben vaker te maken met mondige stakeholders, meerdere opdrachtgevers en complexe wet- en regelgeving. De context van projecten is dus veranderd. Dit vraagt ook om verandering bij de mensen die aan projecten werken.  

    Tijdens het inspiratie-event zijn we met collega-opdrachtgevers en projectmanagers in dit thema gedoken: de toegenomen onvoorspelbaarheid van projecten in het fysieke domein, en het handelingsrepertoire wat je hiervoor kunt inzetten. Met aanwezigen vanuit onder andere gemeenten, provincies, ministeries, Rijkswaterstaat, waterschappen en energiebedrijven hebben we gesproken over de complexiteit van projecten in de infra, huisvesting, energie en vastgoed waar wij uitvoering aan geven.

    IMG_1437-V2

    Bij de plenaire aftrap bleek al dat de meningen verdeeld zijn: zo ziet de een dat projecten wel degelijk onvoorspelbaarder zijn geworden, bijvoorbeeld door de politiek-bestuurlijke context. Het tegengeluid is: we moeten in het fysieke domein altijd al dealen met complexiteit. Waar we elkaar in kunnen vinden is dat het soms best lastig is om in die complexiteit stappen voorwaarts te zetten, en je rol te bepalen als projectmanager of opdrachtgever. 

    De Projectlens

    De Projectlens biedt handvatten om de context in en rondom je project te duiden, zodat je daar gericht op kunt acteren. We hebben de aanwezigen meegenomen in de totstandkoming en toepassing van de projectlens.  

    Met de Projectlens introduceren we een nieuwe manier om systemisch te kijken naar projecten in het fysieke domein. Dit helpt om inzicht te krijgen in wat er gebeurt in een project en waar iets gebeurt. En om handelingsperspectief te krijgen, waar een ieder vanuit eigen rol en invloedssfeer mee aan de slag kan. 

    Toepassing van de Projectlens in vier projectcases 

    Na introductie van de Projectlens zijn we tijdens het inspiratie-event in vier werksessies uit elkaar gegaan, steeds gekoppeld aan een van de vier invalshoeken: Verhaal, Structuur, Opgave en Dynamiek.

    Interventiemodel de Projectlens

    De Projectlens

    De vier werksessies gingen over: 

    • Porthos reduceert vanaf 2026 CO2-uitstoot door CO2 af te vangen, te transporteren en op te slaan onder de Noordzee. Het unieke initiatief van Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en EBN kende tegenslagen, maar startte in 2024 met de bouw. Nico de Meester deelde in deze workshop hoe het projectverhaal strategische waarde heeft gehad, als basis voor het verkrijgen van de investeringsbeslissing voor dit project.
    • Rijksvastgoedbedrijf verduurzaamt Defensievastgoed om dit geschikt te maken voor de moderne krijgsmacht. Dit vereist versterking van het vastgoedrealisatievermogen en gezamenlijke regie met Defensie. In deze workshop deelden Bart van den Berg (RVB), Fianne Lindenaar en Sterre van Dord inzichten over het sturen op deze opgave, in een complexe en onvoorspelbare omgeving.
    • TU Delft werkt aan een toekomstbestendige campus met een grootschalige renovatie voor de faculteit CiTG. Door een complexe en veranderlijke context is flexibel projectmanagement cruciaal. In deze workshop deelden Johan Mensink (TU Delft) en Carlijn Kramer hoe om te gaan met inrichting en projectstructuur in een veranderende omgeving.
    • In het project Oeververbindingen regio Rotterdam verkenden diverse overheden samen hoe bereikbaarheid en leefkwaliteit rond de Nieuwe Maas kon worden verbeterd. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een voorkeursalternatief voor een nieuwe stadsbrug. In deze workshop deelden Jos Kalfsbeek en Hanne van Kasteren de lessen over de dynamiek in het project, en hoe je een samenwerkingsverband van initiatiefnemers goed organiseert. 

    YDFX7436

    Bij de borrel waren we unaniem: het is enorm waardevol om met mede-projectmanagers en opdrachtgevers inzichten en ervaringen uit te wisselen. De projectdynamiek verleidt je vaak om van het ene brandje naar het andere te springen, terwijl juist uitzoomen en diagnosticeren waar de grote belemmeringen zitten heel waardevol is. Dat deden we tijdens het inspiratie-event, met de projectlens als instrument. 


    CTA900x900
    Hoe krijg je (weer) grip op een complex project? En heb je (weer) handelingsperspectief?

    Een praktische manier om je project systemisch te leren ‘lezen’. De lens helpt je te zien wat er speelt, waar het schuurt of juist stroomt, en waar jouw handelingsruimte zit. Of je nu aan het begin staat of midden in een project, de Projectlens geeft inzicht én handelingsperspectief.

    Hulp nodig? 

    Wil je meer weten over het inspiratie-event of wil je meer uitleg over de Projectlens, de toepassing ervan of heb je andere vragen? Vul dan onderstaand contactformulier in. Eén van onze adviseurs neemt dan op korte termijn contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.  

    Heb je een vraag voor ons?

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen