Nieuws Doorontwikkeling Technology Park Ypenburg tot campus

De gemeente Den Haag heeft TwynstraGudde en Kuiper Compagnons gevraagd om de mogelijke doorontwikkeling van Technology Park Ypenburg tot campus te begeleiden. Wij onderzoeken welke ruimtelijke en organisatorische interventies er mogelijk zijn, en stellen de bijbehorende ontwikkelstrategie en business case op.

Toegevoegd door Gregor Heemskerk op 9 november 2021

De ambitie is om Den Haag uit te laten groeien tot een volwaardige High Tech Systems and Materials (HTSM) stad, met de focus op Technology Park Ypenburg (TPY). TPY moet uitgroeien naar een herkenbaar, samenhangend en omvangrijk ecosysteem van hightech maakbedrijven met specialisaties in lichtgewicht materialen en elektronische componenten voor high-end markten zoals lucht- en ruimtevaart, medische toepassingen, semicon en apparatenbouw. TPY heeft hierbij als doel een internationale magneet te zijn voor business investeringen, innovatie, training en werkgelegenheid.

De sector staat onder druk. De woningbouwopgave duwt maakindustrie de stad uit, omdat ruimte schaars is en maakindustrie niet altijd goed te mengen is. Het maatschappelijk en economisch belang van de maakindustrie, in combinatie met de druk op de sector, maakt dat overheidssteun gewenst is. Door het gebrek aan ruimte loopt Den Haag op dit moment al diverse (nieuwe) bedrijven en banen mis.

Aanpak

Wij onderzoeken welke ruimtelijke en organisatorische interventies er mogelijk zijn voor een doorontwikkeling van TPY. De resultaten hiervan worden gebruikt voor een ontwikkelstrategie en business case.

Samenwerking TwynstraGudde en KuiperCompagnons

Wij hebben de samenwerking met KuiperCompagnons gezocht, omdat in eerdere samenwerkingstrajecten gebleken is dat wij elkaar goed aanvullen. KuiperCompagnons richt zich met name op stedenbouw, ruimtelijke visies en bestemmingsplannen, terwijl TwynstraGudde zich richt op ontwikkelstrategie, grondexploitatie/businesscases en publiek private samenwerking.

Campussen en bedrijventerreinen

TwynstraGudde is specialist in (her)ontwikkeling van leer-werklocaties. Ons team heeft aan meer dan 20 campussen gewerkt waaronder herontwikkeling van de energiecentrales van ENGIE in Nijmegen en Zwolle, maar ook de doorontwikkeling van Horti Science Park (Lansingerland), de doorontwikkeling van Novio Tech Campus Nijmegen, Brainport Industries Campus (Eindhoven), de Polymer Science Campus, Utrecht Science Park en Leerpark Dordrecht. Elke situatie is uniek en vraagt een aanpak op maat.

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.