Innovatie wordt steeds belangrijker voor regionale economische groei. En het stimuleren van innovatie in je regio kun je organiseren. Campussen en andere innovatieve werklocaties zijn plekken waar kennis, kunde en kapitaal samenkomen, met belangrijke spin-off naar de regionale arbeidsmarkt en economie. Het is dan ook niet gek dat bijna elke gemeente of regio in Nederland zijn eigen innovatiehotspot wil hebben. Dat hoeft écht niet altijd een universitaire campus te zijn. Kennis en ondernemerschap zit immers overal!
Toegevoegd door Gregor Heemskerk op 2 maart 2022
Na een succesvolle editie 2020, organiseren wij, samen met Vakblad BT op woensdag 11 en donderdag 12 mei een nieuwe tweedaagse ‘studiereis innovatieve werklocaties en campussen’. Thema dit jaar is Hoe ontwikkel je een campus en wat komt daarbij kijken?
De reis voert van het Arnhemse Industriepark Kleefsewaard (IPKW), een tot broedplaats getransformeerd fabrieksterrein van AkzoNobel met een focus op circulaire bedrijven, naar Zwolle, waar een bezoek wordt gebracht aan onder meer ZWINC, een aan de Windesheim-hogeschool verbonden incubator voor innovatieve startups.
Daarna gaat de reis verder naar Groningen, waar na een avondprogramma en overnachting een uitgebreide excursie volgt op de Campus Groningen. Met de Healthy Ageing Campus op het terrein van het UMCG en het tot Zernike Campus doorontwikkelde Zernike Complex, is dit de snelst groeiende campus van Nederland. Inhoudelijke ligt de focus op healthy ageing, nieuwe energie en sustainable society. Campus Groningen is een magneet voor studenten, herbergt inmiddels bijna 200 innovatieve bedrijven en heeft een cruciale functie als innovatiemotor van Noord-Nederland. Campus Groningen is één van de tien campussen van nationaal belang.
De reis eindigt bij de WaterCampus Leeuwarden, een internationaal watertechnologie-onderzoek en innovatie-ecosysteem gericht op het vinden van oplossingen voor de wereldwijde waterproblematiek. WaterCampus bestaat uit Wetsus, een faciliterend netwerk voor trendsettende wetenschappelijke kennisontwikkeling van meer dan 100 bedrijven en 23 universiteiten en kennisinstellingen uit heel Europa. Ook is er een incubator/bedrijfsverzamelgebouw waar de Water Alliance, een samenwerkingsverband van bedrijfsleven, kennisinstellingen en regionale- en landelijke overheden gevestigd is. Verder vind je er het Water Applicatie Centrum, een hightech onderzoeksfaciliteit voor bedrijven.
De campus is niet alleen het brandpunt van een internationaal netwerk, maar ook een plek waar een complete leerlijn is ontwikkeld voor watertechnologie, waar nieuw talent gekweekt wordt voor de krappe regionale arbeidsmarkt en waar conversie plaatsvindt naar de regionale economie.
WaterCampus Leeuwarden
fotograaf: René de Wit voor architectencoöperatie Gear, www.gear.nu
Tijdens de campusreis die onder inhoudelijke leiding staat van campus-expert Gregor Heemskerk (partner TwynstraGudde), komen de volgende vragen aan bod:
Dag 1 – woensdag 11 mei 2022
Ochtend:
Middag:
Avond
Dag 2 – donderdag 12 mei 2022
Ochtend
Middag
*Tijdsaanduidingen zijn indicatief, wijzigingen voorbehouden
**Tweede programmaonderdeel volgt
***Tijdens de busreis wordt teruggeblikt op de inhoud. Deelnemers ontvangen een uitgebreid reisverslag met lessen.
Facts & Figures