Spelsimulatie Over-spanning gaat over de dynamiek die ontstaat tussen partners, die in bouwteamverband een complex infrastructuurproject realiseren. Deze simulatie biedt de deelnemers de mogelijkheid om het verloop van het bouwteamproces te ervaren en te oefenen met effectief gedrag in het bouwteam.
Toegevoegd door Elske Schrijvers op 16 april 2021
In de simulatie werken deelnemers aan een aantal ontwerpkeuzes en uitvoeringsvarianten voor de renovatie van een brug. De verwachtingen van deze fase zijn hoog, maar hoe pakt dat bouwteamproces nu concreet uit? Werken alle betrokkenen aan dezelfde doelen? Zijn de verantwoordelijkheden wel zo duidelijk en zo niet, hoe ga je daarmee om? Hoe gaan we om met elkaars inbreng en hoe verloopt de besluitvorming? Welke belangen, zorgen en dilemma’s spelen er en welk effect heeft dat op de samenwerking en op de resultaten van het bouwteam? Kortom een alledaags project. Gezamenlijk gaan de deelnemers door alle fasen van het bouwteam. De simulatie start op het moment dat de bouwteamovereenkomst is getekend en eindigt met prijsvorming en de opdrachtverstrekking voor de uitvoering.
Simulatie Over - spanning heeft de volgende doelen:
Een spelsimulatie laat mensen stage lopen in de toekomst. Medewerkers leren over de inhoud van het ‘nieuwe’ en wat dit voor hen betekent in gedrag en samenwerking. Op deze manier is een spelsimulatie een intensieve, snelle en krachtige manier van leren. Over-spanning is een simulatie waarbij deelnemers in een bouwteamverband werken aan oplossingen voor de renovatie van een brug.
Spelsimulaties; meer dan een training:
In de simulatie worden in één dag de stappen van de bouwteamfase doorlopen tot de ondertekening van de opdracht tot uitvoering. De teamleden moeten zich - onder tijdsdruk - voorbereiden, overleg voeren, besluiten nemen en keuzes maken, plannen aanpassen en de prijs voor de uitvoering overeenkomen, terwijl gaandeweg 'verstoringen’ optreden. Aan het eind van van de spelsimulatie staat de gunning/opdrachtverstrekking van de uitvoering gepland.
In de simulatie bestaat het team van opdrachtgever uit vier personen (rollen), drie van de eigen organisatie, aangevuld met één persoon, die het het ingenieursbureau vertegenwoordigd. Het team van de opdrachtnemer bestaat uit drie personen (rollen). Het spel is geschikt voor minimaal zes en maximaal acht deelnemers. Iedere rol kan door iedere willekeurige betrokkene ingevuld worden; voorkennis van de rol of positie of ervaring is geen voorwaarde voor succesvolle leerervaring.
Meer lezen over effectief samenwerken in de bouw en infrasector?
Over-spanning is specifiek ontworpen voor projectteams aan de publieke zijde die gekozen hebben voor of overwegen om een project in een bouwteamverband verder te ontwikkelen en uit te voeren. Het doorlopen van de spelsimulatie vormt een krachtige voorbereiding op de daadwerkelijke bouwteamfase. Ook is het geschikt voor private partijen die inzicht willen krijgen in de processen van een bouwteam en/of eens in de schoenen van een opdrachtgever willen staan. Tot slot kan het als onderdeel in een project start–up gebruikt worden of als incompany training worden ingezet.
Over-spanning wordt gespeeld in één volle dag en wordt begeleid door twee deskundige trainers/begeleiders. Naast de begeleiding van deze dag vindt een intakegesprek en een gesprek na afloop met de deelnemers plaats. De kosten voor de inzet en begeleiding van deze simulatie zijn ongeveer € 9.200,- excl. btw en excl. de kosten voor de locatie en catering. Daadwerkelijke kosten hangen af van jouw specifieke behoefte en wij maken graag een op maat programma voor jou en je team.
Wil je meer informatie over deze of andere spelsimulaties? Neem dat contact met mij op. Wil je het rustig teruglezen? Download dan de gehele tekst door hieronder je e-mailadres achter te laten.