Nederland gaat uiterlijk in 2050 van het aardgas af. Voor de transitie naar aardgasvrije wijken bestaat geen one size fits all oplossing. Een planmatige aanpak volstaat niet. Het gaat namelijk over meer dan techniek. De energietransitie raakt vele verschillende maatschappelijke aspecten waardoor wat in de ene wijk werkt, in de andere wijk de plank misslaat. In opdracht van het Programma Aardgasvrije wijken (ministerie van BZK) hebben wij samen met MV Design en Matching Futures een ontwerpaanpak ingezet voor een mensgerichte energietransitie.
In een aantal wijken in Dordrecht, Veenendaal en Rotterdam hebben we samen deze ontwerpaanpak toegepast. Als betrokken professionals trekken we erop uit. We gaan op allerlei manieren in gesprek met mensen in de wijk. Niet alleen sleutelfiguren en de mensen die zich uit zichzelf laten gelden, maar juist ook de mensen waar je niet zo gemakkelijk mee in contact komt. Uit inzichten die we opdeden in gesprekken met bewoners en professionals hebben we de belangrijkste thema’s in de wijk benoemd. Denk hierbij aan ‘behoefte aan rust’, ‘warmte en nabijheid’ en ‘fouten mogen maken’. Vanuit deze thema’s hebben we in co-creatie met betrokkenen nieuwe perspectieven op de transitie naar een aardgasvrije wijk ontwikkeld: nieuwe kijkrichtingen die tot verrassende oplossingen kunnen leiden. Zo wordt de energietransitie een kans om in de wijk te blijven wonen, om talenten te ontwikkelen of om elkaar vooruit te helpen.
Opdrachtgevers weten dat de ene wijk de ander niet is. Maar de consequentie dat je situationeel moet onderzoeken wat mensen beweegt en bindt aan een opgave is soms even wennen. Door te werken vanuit een social design-aanpak sluiten we aan bij de belevingswereld van mensen en lukt het ons om hen onderdeel te laten worden van de oplossing. Die oplossing is vaak creatief en altijd onverwacht. Deze persoonlijke benadering om kennis te maken met bewoners past binnen een brede beweging om te komen tot een mensgerichte energietransitie die we samen met MV Design en Matching Futures zijn gestart.
We hebben vier social design interventies ontwikkeld, die de kans bieden om de energietransitie in een straat, wijk of dorp mensgericht te maken. Deze interventies hebben we gebundeld in een boekje. Deze kun je via onderstaande knop downloaden. Zo heb je ze overzichtelijk bij elkaar en altijd tot je beschikking.
Wij hebben al meer dan tien jaar ervaring met social design. Met de frisse blik van ontwerpers, in volwaardige co-creatie met de eindgebruikers komen we tot oplossingen voor vraagstukken waar een traditioneel proces vaak strandt. We maken wat goed is en lokaal werkt. Enthousiasmerend en verrassend. Creatieve oplossingen krijgen zo een structurele plek.
In samenwerking met BNR hebben we de podcast- en videoserie Nieuw Nederland ontwikkeld. In de podcast 'De kracht van de Rotterdamse Nacht' gaat Maarten Bouwhuis dieper in op het aardgasvrij maken van wijken en hoe je bewoners hierbij betrekt. Luister hieronder de podcast.