Whitepaper Nú doorpakken op preventie is essentieel in de zorgtransitie

Een van de belangrijkste transities in de zorg is om ‘gezondheid & vitaliteit’ nog meer op de voorgrond te zetten. Zoals te lezen in het whitepaper ‘Nú doorpakken op preventie is essentieel in de zorgtransitie’ vraagt dit een lange adem. Aan de hand van de Futuring-methode hebben we gekeken hoe en in welke rol de (lokale) overheid hierop kan acteren.

Toegevoegd door Anna Oostveen op 10 mei 2022

De traditionele ‘zorg en ziekte’-aanpak past niet langer bij de zorgvrager van de toekomst. Deze omslag van ziekte naar gezondheid vraagt om een brede, maatschappelijke verandering. Transities als deze duren daarom vaak lang; meestal één tot twee generaties (25-50 jaar). Het nieuwe coalitieakkoord, samen met preventieakkoord is een stap in de goede richting, maar er is meer nodig om de transitie vast te houden.

Loslaten en doorpakken

Een transitie is vaak maar deels te sturen. Wat helpt is een stip op de horizon met daarbij het identificeren van (toekomstige) knelpunten. Om tot een nieuwe dynamisch evenwicht te komen, welke gericht is op gezondheid en vitaliteit, moeten we het huidige systeem, focus op ziekte en productie, bewust afbouwen en loslaten. De geleerde lessen van de coronacrisis vasthouden en het formuleren van gezondheidsdoelen zijn hierin een uitdaging.

Nú doorpakken op preventie is essentieel in de zorgtransitie

Handelingsperspectieven voor de (lokale) overheid

De (lokale) overheid heeft een belangrijke rol in het sturen van de transitie. Maar waar begin je? In het whitepaper worden vijf handelingsperspectieven uiteen gezet. Een van de rollen is het concretiseren en uitdragen van de visie op een gezonde en vitale leefomgeving. Er is leiderschap én een visie nodig die meer dan nu inzet op de winst van een gezondere samenleving, en niet alleen op een betere zorgsector. Dit heeft een positief effect op goede, betaalbare en toegankelijke zorg, maar bovenal een grotere kans op gezond oud worden voor iedereen.

Meer weten?

Meer weten over doorpakken in preventie en wat de bepalende ontwikkelingen en handelingsperspectieven zijn in deze transitie? Onlangs schreven wij een whitepaper over bepalende factoren en handelsperspectieven in de transitie naar ‘gezondheid & vitaliteit’. Je kunt het whitepaper via onderstaande button downloaden.

Download

Laat ons weten als je vragen of opmerkingen hebt. Wij gaan graag met je in gesprek!

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.