TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blogreeks: Samen werken aan klimaatadaptatie Het evalueren en herijken van de samenwerking binnen de werkregio

    De opgaven binnen ruimtelijke adaptatie worden steeds meer gebied overstijgend en complexer. Een goede samenwerking is daarom cruciaal om een goede invulling te kunnen geven aan het werken aan deze opgaven. Zoals te lezen was in ons vorige blog biedt de aanstaande start van de tweede DPRA-cyclus een kans om de samenwerking te herijken. Vanuit de ervaring van TwynstraGudde in samenwerken én programmamanagement in klimaatadaptatie-vraagstukken, zien wij kansen om de collectieve resultaatgerichtheid van werkregio’s te versterken met als aanleiding de nieuwe DPRA-cyclus. De mogelijkheden hiervoor beschrijven wij in deze blogs aan de hand van een tweetal modellen. De eerste gaat over de samenwerkingsstructuur en het stellen van de doelen van de samenwerking (‘DOR-model’), de tweede gaat over de kwaliteit van samenwerking (‘Samenwerkingscan’).

    Toegevoegd door Sam Robroek op 2 oktober 2024

    Het is geen gemakkelijke opgave om de doelen vanuit het DPRA te vertalen naar: beleid, programma’s, projecten, wet- en regelgeving en daarnaast ook partijen met elkaar te verbinden. Om hier een goede invulling aan te kunnen geven, is het in onze optiek onontbeerlijk om een duidelijk kader vast te stellen (en niet alles te willen doen). Alleen op deze manier ontstaat er duidelijkheid over de urgentie, komt er meer logica in de samenhang van de verschillende doelen, en kun je de organisatie slagvaardiger maken en daarmee de betrokkenheid vergroten.

    Het DOR-model (doelen, organiseren, en realiseren) kan helpen om het gesprek hierover in de regio te faciliteren via de volgende hoofdvragen:  

    • Doelen stellen (‘richten’): wat is onze brede doelstelling voor 2050 en hoe vertalen we dat naar collectieve doelen, activiteiten en resultaten voor de komende termijn, waarin alle partijen meerwaarde zien voor samenwerking
    • Organiseren (‘inrichten’): welke organisatiestructuur (ambtelijk en bestuurlijk) is passend bij onze doelen en gewenste resultaten? Onze collectieve doelen en activiteiten of scherpen we de bestaande uitvoeringsprogramma's aan en richten we de organisatiestructuur in zodat we invulling kunnen geven aan deze collectieve doelen? (En ook: wat doen we niet samen?)
    • Realiseren (‘verrichten’): hoe kunnen we gebruik maken van elkaars capaciteit en kennis? Hoe kunnen we de doelen borgen in beleid en regelgeving?

    Klik voor overzicht gebiedsoverleggen en werkregio’s Ruimtelijke adaptatie.Het goede gesprek over deze hoofdvragen vormt de basis voor de aanscherping en/of vernieuwing van de strategieën, uitvoeringsagenda’s en uitvoeringsplannen en geeft hernieuwde betekenis aan de vraag ‘waarom de partijen binnen de werkregio’s samenwerken’?

    Klik voor een overzicht van de Gebiedsoverleggen en werkregio’s Ruimtelijke adaptatie

    Het evalueren en herijken van de samenwerking binnen de werkregio

    Samenwerking in de werkregio herijken met behulp van de samenwerkingsscan

    Los van het vaststellen van de ‘harde’ hernieuwde koers die gericht is op het doel van de samenwerking, kun je ook kijken naar de ‘zachtere kant’ van de samenwerking. Vaak ontstaan op het grensvlak tussen organisaties spanningen: belangen, identiteiten, werkwijzen en systemen die botsen met elkaar. Het is hierin heel belangrijk dat het voor alle partijen duidelijk is waarom er wordt samengewerkt, welke spelregels worden gehanteerd, en welke rol en inzet van iedere partij wordt gevraagd. Het helpt daarbij om regelmatig gezamenlijk te reflecteren op de samenwerking, en de opgedane inzichten te benutten om de samenwerking succesvoller te maken.

    Bij het reflecteren op de samenwerking is het goed om de volgende viertal factoren in ogenschouw te nemen:

    • Motivatie (waarom werken we samen?): motivatie gaat over het gevoel van urgentie, gedeelde ambities, richtinggevende doelen die haalbaar en concreet zijn en wederzijdse afhankelijkheid.
    • Organisatie (hoe werken we samen?): organisatie gaat over een doordachte strategie en aanpak en organisatiestructuur, het DOR-model helpt om dit inzichtelijk te maken.
    • Realisatie (wat levert de samenwerking op?): realisatie gaat over monitoring, adaptief vermogen (bijsturing o.b.v. monitoring/reflectie).
    • Interactie (hoe werken we samen?): interactie gaat over het uitspreken van belangen, elkaars verschillen waarderen en de zeggenschap over de koers van de samenwerking.

    Het is belangrijk dat alle vier de factoren voldoende aanwezig zijn in een samenwerking. Wilt u weten welke factoren aanwezig zijn in uw samenwerking in de werkregio? U kunt dit zelf testen door de door TwynstraGudde ontwikkelde Samenwerkingsscan in te vullen en te bekijken hoe jouw werkregio scoort op de belangrijkste succesfactoren voor een succesvolle samenwerking.

    Dit is de tweede blog in een reeks over ‘samen werken aan klimaatadaptatie’. Wij zijn benieuwd naar jouw ideeën en reflecties. Loop jij bij het werken aan klimaatadaptatie tegen vergelijkbare vragen aan of wil je van gedachte wisselen over de wijze waarop je de samenwerking in de werkregio kunt evalueren of herijken? Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs of laat een bericht achter via het onderstaande formulier. 

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen