Podcast BNR – Nieuw Nederland Leren van Limburg

In samenwerking met BNR hebben we de podcast- en videoserie Nieuw Nederland ontwikkeld. In acht afleveringen gaan we dieper in op de complexe ruimtelijke vraagstukken waar gemeenten mee te maken hebben. De eerste podcast gaat over de herontwikkeling van locaties en baancreatie in een krimpregio.

 

Toegevoegd door Gregor Heemskerk op 16 februari 2022

Het lijkt eenvoudig. Je hebt een stuk grond, je zet er een gebouw neer waar een groot bedrijf in huist en lost daarmee meteen een groot probleem van de gemeente op: werkeloosheid. Helaas blijkt de realiteit weerbarstiger. Want waar haal je de mensen vandaan om al die banen op te vullen? Hoe houd je de omwonenden van dat grote nieuwe gebouw tevreden, nu dat hun uitzicht drastisch verandert? En hoe zorg je ervoor dat het in de omgeving past?

In de podcastserie Nieuw Nederland gaat Maarten Bouwhuis op zoek naar bijzondere verhalen in verschillende gemeentes, over uitdagingen in ruimtelijke ordening. De eerste aflevering speelt in Kerkrade. Aan de rand van deze stad, in het groen, bouwt Ranpak, een Amerikaanse multinational in verpakkingen, een logistiek centrum van 30.000 m2. Hoe zorgen zij ervoor dat het geen grijze doos wordt, dat het een duurzaam centrum wordt en hoe gaat het helpen om de werkloosheid te verminderen.

HubSpot Video

Startfoto video: Hans Kuiper & Dick van den Berghe

Het herontwikkelen van een locatie is duurzaam en een investering voor de lange termijn.

Hergebruik van een locatie vraagt om specialistische expertise. Er moet kennis zijn om de financiële haalbaarheid te bepalen, een inschatting te maken van de technische en ruimtelijke haalbaarheid, politiek- en bestuurlijk draagvlak te creëren en de omgeving en belanghebbenden weten mee te nemen in de plannen. Een intensief en complex proces, waar wij met onze integrale kennis en ervaring gemeenten ondersteunen.

Lees ook:

 • Impact op toekomstbestendige huisvesting - geef je op voor de masterclass op donderdag 19 mei 2022
  Als vastgoedprofessional heb je nog meer dan anders te maken met het verduurzamen van je vastgoed, zijn er steeds meer stakeholders waar je rekening mee moet houden en door corona zijn mensen anders gaan werken. Hoe zorg je ervoor dat je vastgoed blijft aansluiten op al deze ontwikkelingen? 
 • Samenwerken om zo innovatieve ecosystemen en de economische identiteit van de stad of regio te versterken
  In veel gemeenten en provincies wordt gewerkt aan het versterken van innovatieve ecosystemen en de economische identiteit van de stad of regio. Tijdens een door BT en TwynstraGudde georganiseerde campus-studiereis stond de vraag centraal hoe overheid, bedrijven en kennisinstellingen kunnen samenwerken om dat voor elkaar te krijgen.
 • Succesvolle herontwikkeling van bedrijventerreinen
  Energiebedrijf ENGIE heeft twee energiecentrales bij Nijmegen en Zwolle gesloten. Er komen grote gebieden vrij voor nieuwe ontwikkelingen. TwynstraGudde geeft advies en ondersteunt deze complexe gebiedstransformaties.
 • Innovatief programma maakt overheidsgebouwen Den Haag duurzaam
  EnergieRijk Den Haag is een ambitieus, innovatief programma dat de grote Haagse kantoorgebouwen verduurzaamt. Verschillende (semi)overheden, hoge colleges van staat en bedrijven werken gezamenlijk aan deze complexe, gebiedsgerichte opgave. TwynstraGudde coördineert het programma en stuurt het deelthema innovatie aan.
 • Duurzaamheid in een integrale businesscase, hoe dan?
  Hoe vertaal je als universitaire vastgoedorganisatie de duurzaamheidsambitie van je universiteit naar concrete projectkaders? En hoe zorg je ervoor dat voldoende, maar geen onnodige, middelen worden gereserveerd voor nieuwe (ver)bouwplannen? Wij hebben een afweegkader ontwikkeld om hiervoor de eerste stappen te zetten. In dit blog lees je hierover meer.

Nieuwsbrief

De adviseurs en managers van TwynstraGudde werken dagelijks aan de maatschappelijke thema’s van deze tijd. We bieden onze opdrachtgevers binnen zowel de overheid als het bedrijfsleven unieke, werkbare oplossingen en brengen complexe projecten en programma’s tot een goed einde. Onze kennis en ervaring delen we regelmatig via onze site en onze nieuwsbrief. Wil jij vanaf nu deze nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Neem contact op met één van deze experts

Alle mensen

Neem contact op met één van deze experts

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.