TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blogreeks Effectieve interventies voor portfoliomanagement

    We zien dat een groeiend aantal organisaties potentie ziet in portfoliomanagement als een instrument om betere keuzes te maken die het meest bijdragen aan strategische doelen en passen binnen de beschikbare capaciteit en financiële middelen. Hoewel de wil dus aanwezig is, ondervinden deze organisaties in de praktijk uiteenlopende uitdagingen bij de implementatie van portfoliomanagement. 

    Toegevoegd door Hanne van Kasteren op 20 juni 2024

    In deze blogreeks delen wij, gebaseerd op onze ervaring, waardevolle lessen over de manier waarop organisaties portfoliomanagement werkend kunnen krijgen in de praktijk. Het eerste blog gaat over de eerste stappen om nut en noodzaak van portfoliomanagement te verkennen. In het tweede blog identificeren we portfoliomanagement als een veranderkundige opgave, en geven we handvatten om als organisatie patronen aan te leren die passen bij deze nieuwe vorm van (samen)werken. In dit derde en laatste blog gaan wij in op de organisatiekundige interventies die je in het leertraject doet om portfoliomanagement als systematiek te laten werken.  

    Tip 3: Bepaal aan welke knoppen jouw organisatie moet draaien om portfoliomanagement werkend te krijgen

    Het implementeren van portfoliomanagement is in onze ogen vaak een tweede orde verandering. Met portfoliomanagement prioriteer en kies je op een nieuwe manier, waardoor je gevestigde patronen moet doorbreken om het te laten werken. Dat betekent vaak dat je verschillende type organisatie-interventies moet doen in het verandertraject. Alleen het ontwerpen van een nieuw proces is vaak onvoldoende om ook echt te komen tot betere keuzes, die passen binnen de kaders en het meeste bijdragen aan strategische doelen. Je zult aan meerdere knoppen moeten draaien.

    Het is waardevol om eerst een analyse te maken van de huidige status op verschillende organisatie-aspecten, zoals strategische focus, leiderschap en het sturingsmodel, cultuur en systemen en processen. Wat moet er gebeuren om portfoliomanagement te laten werken? Waar zit de grootste urgentie? Onthoud daarbij dat je niet alles tegelijk kan, dus bepaal ook aan welke knop je het eerste wil draaien.

    Effectieve interventies voor portfoliomanagement

    Hieronder lichten we drie van deze elementen toe:

    cijfers-voor-blog-01-2Strategie: zorg voor een strategische focus

    In hoeverre zijn onze strategische doelen voldoende helder en richtinggevend? Kunnen we op basis van deze doelen keuzes maken in onze activiteitenportefeuille? En weten we wat de kaders zijn (hoeveel capaciteit en financiële middelen hebben we)? Duidelijke strategische focus geeft de betrokkenen richting en houvast en biedt de basis voor het opstellen van een afwegingskader voor het uniform beoordelen van nieuwe initiatieven. Wanneer de strategie nog niet vertaald is naar de operatie, kan het handig zijn een Doelen-Inspanningen-Netwerk (DIN) in te vullen. Het bepalen van de afwegingscriteria in het afwegingskader is daarnaast een goede manier om expliciet te maken op basis waarvan men keuzes wil maken. Het helpt tot slot om tussentijds te evalueren en bij te sturen, en daar op gerichte momenten bij stil te staan: in hoeverre doen we de juiste dingen en boeken we daadwerkelijk vooruitgang daarin?

    cijfers-voor-blog-02-2Managementstijl: bestuurlijk leiderschap is belangrijk

    Portfoliomanagement gaat over kunnen en durven kiezen. Kunnen kiezen betekent: in staat zijn om keuzes te maken, en daarvoor het juiste instrumentarium, inzicht en overzicht te hebben. Dat raakt aan structuur en systemen. Maar alleen kunnen is niet voldoende, het gaat ook om durven kiezen. Dat kan (in sommige gevallen) vragen om een verandering in de organisatiecultuur. Bestuurlijk leiderschap heeft daarbij een belangrijke rol: begrenzen, kaders meegeven, intern en extern uitdragen dat er keuzes gemaakt moeten worden. Het uitgangspunt is altijd dat de ambtelijke organisatie de ambities van bestuurders zo goed mogelijk bedient, met portfoliomanagement als instrument.

    Daarnaast brengt de implementatie van portfoliomanagement mogelijk een verandering met zich mee in formeel en informeel mandaat. Het kan namelijk zijn dat het mandaat om keuzes te maken verschuift, bijvoorbeeld wanneer je besluit om een portfoliotafel in te richten met managers uit de middenlaag. Dat betekent natuurlijk iets voor de mensen waar het (informele) mandaat eerder lag. Om patronen op het gebied van mandaat te doorbreken, passen veranderkundige interventies goed.

    cijfers-voor-blog-03-2Systemen: inzicht en overzicht in wat je eigenlijk doet

    Onze ervaring leert dat prioriteren en afwegen lastig is wanneer er onvoldoende inzicht is in wat voor activiteiten er eigenlijk plaatsvinden in de organisatie. Je weet immers niet hoe een nieuwe activiteit zich verhoudt tot activiteiten die al in de portefeuille zitten. Dat is precies wat het lastig maakt om nee te zeggen. Naast het type activiteiten dat je uitvoert, wil je ook weten welke activiteiten aan welke doelen bijdragen, en wat het absorptievermogen van de organisatie is (hoeveel extra kan de organisatie nog aan).

    Vaak zit de behoefte aan inzicht en overzicht bij het middenmanagement, omdat zij het spanningsveld tussen werkdruk en bestuurlijke ambities het meeste voelen. Een goede is stap is daarom om een nulmeting te doen, en een overzicht te maken van alle huidige activiteiten inclusief benodigde capaciteit en middelen. In relatief korte tijd kan je zo inzicht creëren, en indien nodig keuzes maken wanneer duidelijk is dat je organisatie (veel) te veel doet met de beschikbare capaciteit. Onthoud wel dat je er met een eenmalig overzicht nog niet bent: een volgende stap is om toe te werken naar een goed bijgehouden portfolio-overzicht met procesregie.

    Kortom, het implementeren van portfoliomanagement is een leertraject, en vaak een tweede orde verandering. In de startfase van een implementatietraject maakt portfoliomanagement vaak veel los, en het risico is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het werkt naar onze ervaring goed om daar te starten waar de energie en urgentie ligt. Merk je dat er energie is in de organisatie om scherper te maken waar de strategische prioriteiten zitten (en waar niet)? Start daar dan mee. Komt de behoefte uit het middenmanagement en missen zij vooral inzicht en overzicht? Beschouw dat dan als startpunt van je implementatietraject. Zorg wel voor verwachtingsmanagement: je bent er niet wanneer je alleen aan één knop draait, maar je kan ook niet alles tegelijkertijd.

    Aan de slag?

    Wil jij van gedachten wisselen over portfoliomanagement? Of ben je benieuwd hoe jij portfoliomanagement kunt implementeren binnen jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek! 

    Dit blog is het laatste onderdeel van een blogreeks over het werkend krijgen van portfoliomanagement in de praktijk. In deze blogreeks delen wij onze zoektocht, inzichten en lessen over de implementatie van portfoliomanagement in de praktijk.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen