Essay Design thinking binnen de overheid

Overheden hebben te maken met complexe transitievraagstukken. Zij zijn zoekende hoe deze goed op te pakken. De design thinking aanpak helpt hen hierbij. In het essay Design thinking binnen de overheid delen prof. Kees Dorst (University of Technology Sydney) en André Schaminée hun ervaringen en kennis van deze methodiek.

Toegevoegd door André Schaminée op 5 maart 2021

Design thinking is een methode om met optimisme en een open houding vorm te geven aan een onzekere toekomst. Het is een (min of meer) gestructureerde benadering, waarbij discussies vanuit standpunten en belangen omgebogen worden naar een lerend, co-creatief proces vanuit waarden en drijfveren. Op basis van deze waarden en drijfveren wordt een nieuw, vaak radicaal ander, verbindend perspectief ontwikkeld.

In het essay Design thinking binnen de overheid gaan prof. Kees Dorst en André Schaminée in op wat design thinking is, hoe dit in de praktijk werkt en hoe je deze methodiek succesvol toepast binnen transitievraagstukken. Dit essay kun je via onderstaande button downloaden.

Download essay

Het essay is tot stand gekomen in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om zo waardevolle lessen te delen. Het is primair bedoeld voor het publieke domein: voor ambtenaren en bestuurders van de overheden die een rol hebben in het vormgeven van een transitie en ook verantwoordelijk zijn voor het proces van samenwerking. En die dan merken dat je vroeg of laat met andere transities en andere partijen te maken krijgt, omdat de transities in elkaar grijpen.

Design thinking binnen de overheid-blog

Veel gestelde vragen en antwoorden?

In april hebben we twee online bijeenkomsten georganiseerd, waarin lezers van het essay, en iedereen die geïnteresseerd is in het toepassen van de design thinking methodiek binnen de overheid, hun vragen konden stellen aan prof. Kees Dorst en André Schaminée. De vragen en antwoorden zorgden voor een verdieping en verbreding van het essay. In een blog heeft Oukje van Merle, als onderdeel van het social design team van TwynstraGudde, een inkijk gegeven in een aantal interessante vragen en antwoorden. Van ruimte krijgen om design thinking toe te passen tot inbedding in de organisatiecultuur. Vijf vraag-en-antwoorden met vele tips & tricks.

Luister ook naar deze podcasts, waarin o.a. André Schaminée meer vertelt over de social design aanpak in de praktijk.

Heb jij een vraag?

Heb je een vraag over het essay? Of heb je een andere vraag over design thinking? Vul dan onderstaand formulier in. André Schaminée of een collega beantwoordt deze dan op korte termijn.

 

Lees ook:

Ja, ik heb een vraag

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.