Blog De gemeenteraadzaal als Escape Room

Hoe betrek je jongeren bij politiek? Wij zagen dat we de afstand tussen jongeren en politiek niet verkleinen met het stellen van deze vraag. Met het omdraaien van de vraag ontstond ruimte voor nieuw denken: hoe betrek je politiek bij jongeren? Wij doen dit door raadzalen in Nederland in gebruik te nemen als Escape Rooms.

Toegevoegd door Pim Meijer op 23 september 2021

Jongeren komen zelden tot nooit in raadzalen en deze raadzalen worden het grootste gedeelte van de tijd niet gebruikt. Onbenut potentieel! We hebben de raadzaal gereframed naar een Escape Room, een ruimte waar jongeren intrinsiek willen zijn. Het werkt! Jongeren staan in de rij om zich in de raadzaal van hun gemeente te laten opsluiten.

Escape Room Amersfoort

De gemeenteraadzaal in Amersfoort is de eerste raadzaal in Nederland die ingezet is als Escape Room. De deuren gingen letterlijk op slot en in zes verschillende groepen moesten jonge deelnemers zien te ontsnappen.

Om dit voor elkaar te krijgen moesten ze zichzelf verplaatsen in de rol van raadslid, goed samenwerken (ook met mensen die ze nog niet kenden!) en oog hebben voor detail. De opdrachten gingen over aspecten als wijkinrichting, vrijetijdsbesteding en vergunningverlening. Bij elke ronde was een raadslid uit Amersfoort aanwezig.

Het idee voor de Escape Room in de raadzaal is voortgekomen uit het winnen van de Battle of Concepts van het ministerie van BZK.

battle of concepts

Mooi om te zien was dat de jonge deelnemers na afloop van het spel in gesprek gingen met de aanwezige raadsleden over zaken die hen in de eigen gemeente bezig houden: het aanbod sociale huurwoningen, het plaatsen van ondergrondse containers, maar ook wat zij eigenlijk vinden van het plaatsen van zonnepanelen. Ook de burgemeester kwam bij een van de groepen een kijkje nemen.

De deelnemers waren gemiddeld tussen de 18 en 25 jaar oud en gaven na afloop enthousiaste reacties terug: ‘Ik zou het zeker nog een keer doen’, ‘Ik zou het aan mijn vrienden aanraden!’ en: ‘Het zat goed in elkaar!’. Gemiddeld werd de Escape Room gewaardeerd met cijfers tussen de 7,5 en 9.

Escape Room Hoofddorp

Ook de gemeente Hoofddorp besloot de raadzaal als Escape Room in te zetten. Naast de jongeren, wilden de raadsleden ook graag meedoen en hielden zelfs hun partijpolitieke boodschappen achterwege. Er ontstond zo een wederzijdse maatschappelijke betrokkenheid en de kloof verdween. Bekijk hier het nieuwsitem dat hierover is uitgezonden bij Hart van Nederland.

Bij het ontwikkelen van de Escape Room hebben verschillende mensen meegedacht; mensen met politieke achtergronden, met ervaringen met Escape Rooms en ook mensen uit de doelgroep.

Meer weten?

Denk je na het lezen van deze ervaringen dat een Escape Room in de raadzaal van jouw eigen gemeente ook een goede manier zou zijn om de afstand tussen jongeren en politiek te verkleinen? Neem dan gerust contact op!

Podcast- en videoserie Nieuw Nederland

In samenwerking met BNR hebben we de podcast- en videoserie Nieuw Nederland ontwikkeld. Hierin gaan we dieper in op de complexe ruimtelijke vraagstukken waar gemeenten mee te maken hebben. In acht verhalen wordt de complexiteit van de ruimtelijke ontwikkeling blootgelegd.

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.