Blog De gemeenteraadzaal als Escape Room

Op dinsdag 20 maart is de gemeenteraadzaal in Amersfoort voor het allereerst ingezet als Escape Room. De deuren gingen letterlijk op slot en in zes verschillende groepen moesten jonge deelnemers zien te ontsnappen.

Toegevoegd door Pim Meijer op 21 maart 2018

Om dit voor elkaar te krijgen moesten ze zichzelf verplaatsen in de rol van raadslid, goed samenwerken (ook met mensen die ze nog niet kenden!) en oog hebben voor detail. De opdrachten gingen over aspecten als wijkinrichting, vrijetijdsbesteding en vergunningverlening. Bij elke ronde was een raadslid uit Amersfoort aanwezig.

Het idee voor de Escape Room in de raadzaal is voortgekomen uit het winnen van de Battle of Concepts van het ministerie van BZK. Uiteindelijk is het op dinsdag 20 maart 2 van de 6 groepen gelukt om te ontsnappen uit de raadzaal en zijn de 4 overige groepen bij de allerlaatste opdracht gestrand. De snelste groep van de dag had 7 minuten en 39 seconden over toen ze het slot openbraken:

battle of concepts

Mooi om te zien was dat de jonge deelnemers na afloop van het spel in gesprek gingen met het aanwezige raadslid over zaken die hen in de eigen gemeente bezig houden; het aanbod sociale huurwoningen, het plaatsen van ondergrondse containers, maar ook wat zij eigenlijk vinden van het plaatsen van zonnepanelen. Ook de burgemeester kwam bij een van de groepen een kijkje nemen.

De deelnemers waren gemiddeld tussen de 18 en 25 jaar oud en gaven na afloop enthousiaste reacties terug: "Ik zou het zeker nog een keer doen", "Ik zou het aan mijn vrienden aanraden!" en: "Het zat goed in elkaar!". Gemiddeld werd de Escape Room gewaardeerd met cijfers tussen de 7,5 en 9. Bij het ontwikkelen van de Escape Room hebben verschillende mensen meegedacht; mensen met politieke achtergronden, met ervaringen met escape rooms en ook mensen uit de doelgroep.

Denk je na het lezen van deze ervaringen dat een Escape Room in de raadzaal van jouw eigen gemeente ook een goede manier zou zijn om de afstand tussen jongeren en politiek te verkleinen? Neem dan gerust contact op!

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.