Veranderen Een veranderprogramma opstellen en monitoren

Verandering krijgt tempo én houdt tempo met een tailormade veranderprogramma. Dat maakt elke aanpak uniek, doelgericht en realistisch. Zo gaat verandering leven

Verandering vindt bewust en onbewust plaats, altijd en overal. Toch bestaan er genoeg geplande veranderingen waarbij je de toekomst enigszins stuurt en beïnvloedt. Onze ervaring leert dat geplande veranderingen bestaan uit vaste bestanddelen. Met die bestanddelen kun je verandering ontwerpen en erover communiceren. Zie het als een ‘landkaart’ die je kunt gebruiken om een veranderaanpak in jouw organisatie te realiseren.

De boel op de rit houden

Vaak gaat verandering voortvarend van start. Maar na enige tijd verdwijnt het enthousiasme en verschijnen er beren op de weg. Het proces wordt stroperig en de grote ambities raken uit beeld. Hoe houd je de boel op de rit? Alles vraagt om aandacht. Maar het reguliere werk moet óók doorgaan.

Nu komt het veranderprogramma van pas. Met duidelijke doelen, prioriteiten en kartrekkers. Zo’n programma begint met een goede diagnose. Waarom is verandering nodig? Op basis daarvan maken we samen een veranderstrategie met concrete en haalbare stappen. Kleine stappen soms, zodat mensen snel resultaat zien en de verandering behapbaar blijft.

Mensen spelen in het veranderproces de hoofdrol. Iedere fase vraagt om andere mensen die de kar trekken. In co-creatie met onze opdrachtgevers brengen we in kaart wie welke rol kan spelen. Door steeds de juiste ambassadeurs in te zetten, vergroot je de betrokkenheid en het verandervermogen van je organisatie.

Kleurendenken

Bij het opstellen van een veranderprogramma gebruiken wij de beproefde methode van het kleurendenken. Hiermee voorkom je misverstanden over doelstellingen, prioriteiten, activiteiten en samenhang.

Nieuwsgierig naar jouw verandervoorkeur? Doe de kleurentest.

Koers en snelheid

Een goede veranderaanpak maken is een slim begin. Maar nu moet het verandertraject gaan leven. Congruentie is daarbij essentieel en begint met een doordachte interventieplanning. Met andere woorden: strategie vertalen in concrete activiteiten. Samen stellen we zo’n interventieplanning op die zonder omhaal afstevent op resultaat. We zorgen dat de communicatie, regievoering en verschillende rollen afgestemd zijn op de veranderstrategie. Het ontwikkelde programma is concreet, adaptief en de interventies zorgen voor koers, snelheid en overzicht.

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.