De gerenoveerde Stadsschouwburg Middelburg heeft in oktober 2018 haar deuren voor het publiek geopend. Na een lange geschiedenis rond de bouw van een nieuw theater, wordt hiermee een beladen dossier succesvol gesloten.
TwynstraGudde heeft na het haalbaarheidsonderzoek in 2012, het proces- en projectmanagement uitgevoerd. Het resultaat? Een gerenoveerde moderne schouwburg waar de stad de komende 25 jaar trots op kan zijn.
Na jaren van intensief gebruik en opgelopen achterstallig onderhoud is het bestaande theater aan het Molenwater grootschalig verbouwd. Het gebouw uit 1962 wordt getypeerd door een klassieke, middelgrote zaal met oplopende zaalvloer, balkons en balkonloges en bijna 600 zitplaatsen. Met deze renovatie heeft het gebouw een (installatie)technische verbetering ondergaan en is de uitstraling van interieur en exterieur gemoderniseerd. Het theater is daarmee weer geschikt gemaakt voor hedendaagse toneel-, cabaret-, dans-, show-, klassieke muziekvoorstellingen (opera, ballet) en theaterconcerten.
Eerdere nieuwbouwplannen zijn om verschillende redenen gesneuveld. Maar door de lange voorgeschiedenis was het een politiek beladen dossier. Zowel de Middelburgers als de Raad waren nauwlettend betrokken bij de voortgang. Door hoge politieke betrokkenheid werd het belang van zorgvuldige en gedragen besluitvormingsprocessen in de aanpak groot. Ook is er actief stakeholdersmanagement gevoerd en is er veel aandacht geweest voor het informeren van de Middelburgers. Omdat het succes zit in de exploitatie heeft de exploitant een nadrukkelijke rol gekregen in de projectorganisatie. Tijdens het ontwerpproces is veel ruimte gecreëerd voor de inbreng en expertise van de exploitant. Hierdoor is de toekomstige bedrijfsvoering gewaarborgd en ontstond draagvlak voor de te nemen besluiten. Dit laatste is essentieel geweest voor het eindresultaat.
De renovatie van het huidige theater kwam aan de orde nadat de gemeente het nieuwbouwplan in 2012 had afgeblazen. De gemeente vroeg TwynstraGudde om te onderzoeken welke mogelijkheden er waren om het bestaande pand te renoveren en tegelijkertijd een toekomstbestendig, financieel haalbaar en verduurzaamd theater te krijgen. Dit advies heeft in 2015 geleid tot een raadsbesluit in 2015 om het bestaande theater aan de Molenwater te renoveren. TwynstraGudde heeft vervolgens het proces- en projectmanagement uitgevoerd om te komen tot realisatie. Zo hebben wij onder andere:
Onze inzet is door de opdrachtgever als zeer positief beoordeeld:
Gezien de financiële schade van de stilgezette nieuwbouw zijn strakke kaders meegegeven aan dit project. Tegelijkertijd lagen er ook hoge ambities om het gebouw toekomstbestendig te maken. Complexiteit zat in het verbeteren van de akoestiek, de installatietechniek als theatertechniek van de zaal en de brandveiligheid. Ook lag er een opgave het gebouw duurzamer te maken en een modernere uitstraling mee te geven. Dat alles moest gerealiseerd worden binnen een zeer krappe planning van slechts één theaterseizoen.
Onze aanpak was daarom gericht op maximale beheersing van tijd en geld zonder in te boeten op de kwaliteit. Dat is mede mogelijk geworden door de betrokkenheid van het gehele projectteam. In nauwe samenwerking en met korte lijnen is het gelukt een ontwerp te realiseren dat is gestuurd op effectieve inzet van middelen. Alle investeringen zijn zorgvuldig gewogen op toekomstige meerwaarde van pand en bedrijfsvoering.
Onze contracteringstrategie voor de uitvoerende partijen heeft ertoe geleid dat de lokale markt de mogelijkheid kreeg in te schrijven voor dit werk. Dit heeft geresulteerd in gunning aan lokale aannemers die het werk met veel inzet en betrokkenheid hebben uitgevoerd. De effectieve samenwerking van deze partijen uit de regio heeft mede bijgedragen aan het succes om het project binnen tijd op te leveren.
De renovatie van de schouwburg is een complex project dat in een politiek gevoelige omgeving tot stand is gekomen. TwynstraGudde is erin geslaagd binnen alle gestelde kaders het project tot een succesvol einde te brengen. Een benadering vanuit de harde en de zachte kant, aandacht voor alle projectbetrokkenen, sterk sturend op kaders en risico’s en gedragen besluitvorming zijn in dit project gecombineerd.
Het resultaat is een theater dat Middelburg er een fraaie up-to-date schouwburg in haar historisch centrum bij heeft. Een wezenlijke verandering waarvan de regio de komende 25 jaar kan genieten.