ADG Dienstengroep Low-code hackathon: in één dag naar zes digitale innovaties

ADG Dienstengroep is met 20.000 medewerkers actief middenin de samenleving. Ze zorgen voor veiligheid, leefbaarheid en de verzorging en verpleging van mensen. ADG had al een tijdje een licentie voor low-code software, met als doel om systemen te bouwen, die voor innovatie of procesverbetering kunnen zorgen. ADG wilde deze licentie graag beter benutten en zag veel kansen voor innovatieve producten. Wij zijn daarom gevraagd om een low-code hackathon te organiseren, specifiek gericht op het ontwikkelen van innovatieve digitale producten en deze razendsnel tot leven te laten komen.

Met low-code software kun je mobiele- en desktopapplicaties bouwen, zonder specialistische programmeerkennis. Met deze low-code hackathon gaven we digitale innovatie binnen ADG een boost en daagden we medewerkers uit om hun ideeën in één dag uit te werken.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een hackathon vraagt om de nodige organisatie. Samen met een kernteam van ADG startten we zo’n drie maanden voor de hackathon met de voorbereiding. Wij interviewden medewerkers om erachter te komen wat de drijfveren en drempels zijn om deel te nemen aan de hackathon. Op basis van deze uitkomsten hebben we de dag verder uitgewerkt.

We maakten een marketingcampagne om deelnemers te overtuigen om zich aan te melden en beoordeelden vervolgens de aanmeldingen. Gezamenlijk kwamen we tot een selectie van zes teams, die met uiteenlopende thema’s aan de slag gingen. Voorafgaand aan de hackathon coachten we de teams, zodat zij goed voorbereid van start konden gaan. Want wat heb je eigenlijk nodig tijdens zo’n dag? Wil je je ideeën nog kunnen toetsen bij een potentiële klant? En hoe zorg je ervoor dat de developer ook direct aan de slag kan?

Ideecoaches en low-code developers

Na een gezamenlijk start werkten de deelnemers vol strijdlust en enthousiasme in eigen ruimtes hun ideeën uit. De teams werden bijgestaan door ideecoaches en low-code developers, zodat de zes ideeën konden worden uitgewerkt tot werkende prototypes én concrete businessplannen, die getoetst kunnen worden bij de doelgroep. De teams werkten onder meer aan apps voor een zorgtechnologiekiezer, een nabestaandendesk, safety en duurzaamheid.

‘Het was fantastisch om te zien hoe je samen in een dag tot nieuwe digitale producten en diensten voor onze klanten kunt komen tijdens een hackathon. Dat gaan we daarom veel vaker doen!’
Hoofd strategie en innovatie bij ADG Dienstengroep

En de winnaar is…

We sloten de hackathon af met een eindpitch van vijf minuten door iedere groep, waarin zij de jury probeerden te overtuigen van de waarde van hun idee. De jury bestond uit mensen van ADG. Vooraf hebben we samen criteria gedefinieerd, waar de jury de teams op beoordeelde. Zoals klantgerichtheid, interne verbetering, terugverdientijd en haalbaarheid. De jury koos één winnaar uit: de zorgtechnologiekiezer, een app die het mogelijk maakt om zorgtechnologie op grote schaal in te kunnen zetten. Dit team kreeg een vervolginvestering om hun app verder door te ontwikkelen.

Energizers en VR-brillen

De hackathon was een ware snelkookpan, waarin ideeën razendsnel werden uitgewerkt tot concrete digitale producten. Maar ook van een snelkookpan moet de druk af en toe even van de ketel gehaald worden. Door een korte energizer en spelletjes met VR-brillen kregen de teams tussendoor weer nieuwe ideeën en energie.

Zes teams, zes innovaties

De zes teams hebben één dag keihard gewerkt. Het resultaat is niet alleen van ieder team een werkende app, maar ook de eerste versie van een businessmodel. De teams zijn enthousiast om verder te gaan met hun ideeën. De apps zijn ook zover uitgewerkt dat ze nu zelf de volgende stappen kunnen zetten. Voor ADG was het ook goed om te zien dat er in één dag zoveel digitale innovaties uitgewerkt konden worden.

De toegevoegde waarde 

Het ontwerpen en faciliteren van hackathons is één van de expertises van Humanex, onderdeel van TwynstraGudde. Met hackathons kickstarten we innovatie voor bedrijven en organisaties. Dit doen we ook voor andere technologische innovaties, zoals Internet of Things of Virtual Reality. Onze adviseurs verdiepen zich in de organisatie én in de medewerkers. Zo zorgen we ervoor dat een hackathon goed aansluit bij wat de mensen in de organisatie belangrijk vinden. We begeleiden teams om ideeën razendsnel uit te werken tot producten, inclusief een businesscase. Samen zorgen we ervoor dat de initiatieven zoveel mogelijk impact maken. En niet alleen tijdens een hackathon, vooral ook daarna.

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.