De gemeenteraadzaal als Escape Room | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau - organisatieadviesbureau

De gemeenteraadzaal als Escape Room

Op dinsdag 20 maart is de gemeenteraadzaal in Amersfoort voor het allereerst ingezet als Escape Room. De deuren gingen letterlijk op slot en in zes verschillende groepen moesten jonge deelnemers zien te ontsnappen. Om dit voor elkaar te krijgen moesten ze zichzelf verplaatsen in de rol van raadslid, goed samenwerken (ook met mensen die ze nog niet kenden!) en oog hebben voor detail. De opdrachten gingen over aspecten als wijkinrichting, vrijetijdsbesteding en vergunningverlening. Bij elke ronde was een raadslid uit Amersfoort aanwezig.

Het idee voor de Escape Room in de raadzaal is voortgekomen uit het winnen van de Battle of Concepts van het ministerie van BZK: https://www.politiekeambtsdragers.nl/actueel/nieuws/2017/10/16/baas-voor....

Uiteindelijk is het op dinsdag 20 maart 2 van de 6 groepen gelukt om te ontsnappen uit de raadzaal en zijn de 4 overige groepen bij de allerlaatste opdracht gestrand. De snelste groep van de dag had 7 minuten en 39 seconden over toen ze het slot openbraken:

Mooi om te zien was dat de jonge deelnemers na afloop van het spel in gesprek gingen met het aanwezige raadslid over zaken die hen in de eigen gemeente bezig houden; het aanbod sociale huurwoningen, het plaatsen van ondergrondse containers, maar ook wat zij eigenlijk vinden van het plaatsen van zonnepanelen. Ook de burgemeester kwam bij een van de groepen een kijkje nemen.

De deelnemers waren gemiddeld tussen de 18 en 25 jaar oud en gaven na afloop enthousiaste reacties terug: "Ik zou het zeker nog een keer doen", "Ik zou het aan mijn vrienden aanraden!" en: "Het zat goed in elkaar!". Gemiddeld werd de Escape Room gewaardeerd met cijfers tussen de 7,5 en 9. Bij het ontwikkelen van de Escape Room hebben verschillende mensen meegedacht; mensen met politieke achtergronden, met ervaringen met escape rooms en ook mensen uit de doelgroep.

Denk je na het lezen van deze ervaringen dat een Escape Room in de raadzaal van jouw eigen gemeente ook een goede manier zou zijn om de afstand tussen jongeren en politiek te verkleinen? Neem dan gerust contact op!

 

Markten & Sectoren

Gemeenten

Reactie(s)

Beste mevrouw/heer, Wij zijn trainees van het Nationaal Watertraineeship en wij zijn voor een project van het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) bezig met het ontwerpen van een klimaat-escaperoom. Deze opdracht komt voort uit het risicodialoog die de lokale overheden moeten gaan voeren over de impact van klimaatverandering op een regio. Een van de dingen die wij willen bereiken is om mensen door deze escaperoom op een leuke manier kennis te laten maken met de eventuele effecten van klimaatverandering, zoals wateroverlast en droogte. Maar bovenal moet de escaperoom plezierig zijn en indruk maken. Wij zijn bezig met het verkennen van de mogelijkheden en hoe we het beste een escaperoom kunnen ontwerpen. We leren daarom graag van mensen met de ervaring bij het ontwerpen van een escaperoom. Mogen wij jullie daarom wat vragen stellen over wat er allemaal bij komt kijken? Als jullie ons hierbij willen helpen zouden we graag een belafspraak van ongeveer 30 minuten maken. Deze afspraak willen we graag inplannen op 1 februari. Mocht dat heel lastig zijn, dan kunnen we in overleg een ander moment prikken. We horen graag van jullie of het mogelijk is om een belafspraak te maken.

Beste Marieke, Ik sta jullie graag te woord, laten we een afspraak inplannen. Een voorstel hiervoor kun je het beste even sturen naar pmr@tg.nl Vriendelijke groet, Pim Meijer

Reageer