Tweebenig samen werken | Twynstra Gudde - Organisatieadviesbureau - organisatieadviesbureau

Tweebenig samen werken

In samenwerking met Vakmedianet hebben wij het boek ‘Tweebenig samen werken’ uitgebracht. Hierin staat het thema spanningen in samenwerken centraal. In ruim 40 artikelen wordt gebouwd aan nieuw gedachtegoed, worden concrete handvatten gegeven, en worden persoonlijke inzichten en ervaringen gedeeld. Na het lezen van dit boek gaat u spanningen niet meer uit de weg, maar grijpt u ze aan voor vernieuwing en creativiteit. Bestel nu uw exemplaar!

“Het gebruiken van twee benen zorgt voor een hogere handelingssnelheid en een grotere kans op succes. Om spelers tweebenig te maken, zorgen wij ervoor dat zij ook in situaties worden gezet waarin het natuurlijk is om de bal met het minder sterke been mee te nemen en coachen hen dan positief.”

Het bovenstaande citaat is een van de gouden regels bij de voetbalclub AZ. Kan deze gouden regel bij het samenwerken op het voetbalveld ook voor professionals en organisaties gelden? Het antwoord leest u in ons nieuwe boek Tweebenig samen werken. Adviseurs, bestuurders, wetenschappers, ambtenaren, managers en een voetbaltrainer delen hun kennis en ervaringen over tweebenig samen werken.

Beelden van de boeklancering

Boeklancering Tweebenig Samen Werken

Spanningen

Taaie maatschappelijke opgaven vragen om steeds meer samenwerking tussen publieke, maatschappelijke en private partijen. Vaak ontstaat op het grensvlak tussen deze organisaties spanning: belangen, identiteiten, werkwijzen en loyaliteiten botsen. Mensen die op dit grensvlak (samen)werken – de grenswerkers – staan met één been in hun eigen organisatie en één been in de buitenwereld en ervaren de spanning vaak het eerst. De spanningen zijn voelbaar tussen organisaties, maar ook binnen organisaties en maken zowel de interne als externe samenwerking uitdagend. In het bedrijfsleven zien we dit terug in de spanningen tussen innovatie (‘exploratie’) en efficiëntie (‘exploitatie’). Voor overheidsorganisaties gelden door hun publieke functie en financiering specifieke spanningen. Aan de ene kant moet de overheid meer naar buiten treden, loslaten en deelnemen in netwerken, aan de andere kant wordt verwacht dat de overheid in control is, belastinggeld rechtmatig besteed en risico’s beperkt.

"Is het gelukt, het gedachtegoed van een kleine vijftig auteurs, te stroomlijnen naar nieuw gedachtegoed? Welnu, dat is buitengewoon goed gelukt en de redacteuren verdienen daarvoor alle lof. Ik heb verschillende pareltjes van hoofdstukken gelezen." Rijk Binnekamp (Management & Consulting)

En-en

Spanningen zien we vaak als negatief. Ten onrechte, want spanningen vertegenwoordigen veel waarde. Juist daar waar de grenswerker met één been binnen en één been buiten werkt, wordt het door de verschillen spannend en staat iets waardevols op het spel. Bekende voetballers als Cruijff en Van Basten waren succesvol omdat zij tweebenige voetballers waren. Voetballers die acties met beide benen kunnen inzetten, zijn creatiever in het maken van combinaties en kunnen vanuit meer posities scoren. Ook organisaties en professionals kunnen tweebenig zijn. Organisaties en mensen die beide kanten van de spanning kunnen combineren, zijn succesvoller. Zij lossen de spanningen niet op, maar maken de (schijnbare) tegenstellingen hanteerbaar en productief. Het is niet ‘het een of het ander’, het is en-en. Dit noemen wij ‘tweebenig samen werken’ en dit vormt de rode draad van dit boek.

"Tweebenig samenwerken is een opmerkelijk boek, al was het alleen al door zijn bijzondere vormgeving. Het telt veertig bijdragen, die zowel beschouwend als praktisch van aard zijn. Daarmee wordt de lezer voorzien van ‘food for thought’ én van handige tools." Bert Peene, Management Boek

Vernieuwing en creativiteit

In Tweebenig samen werken wordt in verschillende essays gebouwd aan nieuw gedachtegoed, in cases uit de praktijk worden concrete handvatten gegeven om zelf aan de slag te gaan, en in interviews en columns worden persoonlijke inzichten en ervaringen gedeeld. Tweebenig samen werken geeft diepgang en inspiratie, persoonlijke reflectie, en nieuwe taal en aanpakken om aan de slag te gaan. Want het hanteren van spanningen gaat niet alleen om samen denken, maar ook om samen doen en proberen. Om samen wérken. Na het lezen van dit boek gaat u spanningen dan ook niet meer uit de weg, maar grijpt u ze aan voor vernieuwing en creativiteit.

Preview en bestellen

Klik hier om een indruk van het boek te krijgen. In deze video van Management Boek vertellen twee hoofdredacteuren Martine de Jong en Has Bakker in het kort wat u van het boek kunt verwachten. Lees ook de boekrecensie van Management & Consulting en Management Boek.

Wilt u een exemplaar bestellen? Dat kan via de site van Vakmedianet.

Wilt u automatisch op de hoogte worden gehouden van nieuws en publicaties over Samenwerken? Vul dan onderstaand formulier in.

Ja, ik ben geïnteresseerd