Blogreeks Wat kenmerkt het leiderschap van de programmamanager?

De manier waarop een programmamanager invulling geeft aan zijn leiderschap maakt het verschil tussen programma’s die slagen of mislukken. Het is daarbij essentieel te weten wie je bent en wat jouw professionele identiteit is. Dat vraagt dat je weet waar jouw kracht én je grenzen liggen en dat je in alle omstandigheden conform je waarden acteert.

Toegevoegd door Hans Frints op 2 juni 2021

Hoe lukt het de programmamanager om zichzelf in te zetten en dienend te zijn aan het programma? Ik heb mooie vormen van leiderschap gezien. Programmamanagers die met passie, moed, durf en lef optreden en grenzen durven overschrijden. Ik zag ze doorgaan waar anderen zouden stoppen. Zag ook het balanceren tussen kwetsbaarheid en zelfverzekerdheid. Mee- en tegenbewegen met opdrachtgevers en stakeholders. Omgaan met situaties waarin gezag boven macht gaat. Switchen tussen korte termijn (resultaten) en lange termijn (effecten), tussen operationeel en strategisch handelen, tussen ratio en irratio, tussen weten en ‘niet weten’, tussen koersvast en toch flexibel.

Als programmamanager ben je zelf een van de belangrijkste interventies in je programma; je kunt jezelf niet úitzetten, maar wel zo optimaal mogelijk ínzetten. Dat vraagt dat je weet waar jouw grenzen liggen en in alle omstandigheden conform je waarden acteert. Maar ook dat je je in je rol kenmerkt door ‘gezond zakelijke’ afwegingen en betrokkenheid met distantie. In je rol als programmamanager is eigenlijk ook geen scheidslijn tussen mens en manager zijn. Je krijgt mensen mee, omdat je vertrouwen wekt en de passie en het plezier uit je ogen spatten. Je ego is een stevige bondgenoot maar ook een grote tegenstander. En daarom is programmamens misschien wel een betere benaming dan programmamanager.

Jezelf worden

In alle gesprekken heb ik ontdekt dat een sterke professionele identiteit en stevig geankerd leiderschap de basis zijn om goed vorm te geven aan een programma. Het is dus belangrijk te weten wat je basis is, waar je van bent, waar je in gelooft, wat onvervreemdbaar van jou is en wat je kleur geeft. Dit lukt steeds beter naarmate je jezelf beter kent en je jezelf hiervoor weet in te zetten. Het mooiste wat je kunt worden in de rol van programmamanager, is helemaal jezelf.

Wat kenmerkt het leiderschap van de programmamanager

Leergang Vakmanschap in leiderschap

Voor de broodnodige reflectie op je eigen leiderschap als programmanager schreven Jo Bos, Björn Prevaas en Helmuth Stoop het boek Leiderschap van de programmamanager dat eind 2018 verscheen. Nu kun je je eigen leiderschap als programmamanager een boost geven tijdens de inspirerende leergang Vakmanschap in leiderschap die ik samen met Helmuth Stoop ontwikkelde. Een intensieve leergang die je helpt de beste versie van programmamanager te worden, die in je schuilt. Meer informatie vind je op onze site 

Masterclass Programmamanagers als toppresteerders

Blogreeks

In een blogreeks nemen Helmuth Stoop en ik je mee in het leiderschap van een programmamanager en wat nodig is om te bouwen aan jouw professionele identiteit. We gaan onder andere in op het belang van bouwen aan vertrouwen, hoe belangrijk integriteit is en hoe je dit goed onderhoudt. Onderdelen die ook allemaal terugkomen in de leergang Vakmanschap in leiderschap

Lees ook:

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.