TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

  Waar wij aan werken

  Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

  Wie we zijn

  Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

  ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

  Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

  Recente vacatures

  Executive search

  Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

  Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

  Solliciteer nu
  Aanbesteden en contracteren

  Jurist

  Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

  Solliciteer nu

  Samenwerkingen in de acute zorg Effectief samenwerken in de zorg: hoe dan?

  De groeiende en ouder wordende bevolking maakt dat de druk op ons gezondheidszorgsysteem toeneemt. Terwijl de wachtlijsten toenemen, neemt het aanbod af. Professionals en organisaties staan samen voor de uitdaging om de zorg en gezondheid betaalbaar en toegankelijk te houden. Dat dit om domein- en sector-overstijgende samenwerking vraagt is duidelijk, maar hoe werkt dat, samenwerken? Wat is er van professionals en organisaties nodig om daadwerkelijk samen aan de slag te gaan?

  Toegevoegd door Melodi Dekker op 17 mei 2024

  Als het gaat over samenwerken in de zorg, kunnen we een aantal lessen trekken uit de acute zorgsector. Op 9 april organiseerden we een kennisevent waarbij professionals uit diverse sectoren en domeinen bijeenkwamen om met elkaar ideeën en ervaringen te delen over samenwerken in de acute zorg. Zo’n 40 deelnemers uit verschillende sectoren kwamen hiervoor bij elkaar. Denk aan: programmamanagers van diverse samenwerkingsverbanden, zorgprofessionals (managers en zorgverleners) uit de acute zorgketen, maar ook beleidsmakers werkzaam bij overheidsinstellingen. 

  Effectief samenwerken in de zorg

  Tijdens de avond namen verschillende sprekers ons mee in de ontwikkelingen op het gebied van samenwerken in de zorgsector, en deelden zij de succesfactoren in hun samenwerkingen. We hadden David Baden (voorzitter van de beroepsvereniging) te gast die ons meenam in het perspectief van de spoedeisende hulparts en ons vertelde over hoe je vanuit vertrouwen kunt samenwerken. Edwin Leutscher (voormalig programmadirecteur Zeeuwse Zorg Coalitie) en Dennis Thuis (programmamanager TAZK Flevoland) deelden hun geleerde lessen in het opzetten van een regionaal domein-overstijgende samenwerkingsverband. Amber Kuijvenhoven (projectmanager Zorgcoördinatie bij Ministerie van VWS) nam ons mee in de totstandkoming van het implementatieplan voor zorgcoördinatie.

  De vraag die centraal stond tijdens de avond: hoe houden we de acute zorg toegankelijk en betaalbaarder door het samen te doen? Samenwerken is waardevol, maar dat betekent niet dat het makkelijk is. In dit artikel zetten we alvast een aantal inzichten van de avond op een rij, waarbij we het model van de TwynstraGudde samenwerkingsscan tegen de achtergrond houden.

  Gedeelde urgentie = gedeeld eigenaarschap

  Een gedeelde urgentie van de opgave én het delen van belangen zorgen voor een gedeeld eigenaarschap. Dat een tekort aan arbeidskracht de toegang tot goede zorg en gezondheid onder druk zet, is een uitdaging voor bijna alle deelsectoren in de zorg. Doordat zorg steeds meer geconcentreerd wordt, neemt die druk op de toegankelijkheid – met name in een aantal regio’s – alleen nog maar toe. En dit terwijl het aantal werkenden in de zorg niet snel zal stijgen. De urgentie is groot. Voor organisaties vaak de motivatie om de samenwerking met elkaar op te zoeken.

  Het is belangrijk dat alle partijen de gedeelde urgentie kennen en onderschrijven, en het liefst deze urgentie te onderbouwen met data. Om de urgentie op deze manier te delen, deel je het eigenaarschap van het ‘probleem.’ De urgentie als het gaat om arbeidskracht in de zorg is niet in iedere regio hetzelfde. Zo is Zeeland een regio met een lage bevolkingsdichtheid en een kleine wervingskracht. Het besef dat de transformatie in deze regio anders is dan in andere regio’s, geeft verdere invulling aan de gevoelde urgentie (zie: Zeeuwse Zorg Coalitie). Bovendien maakt het objectiveren van de urgentie duidelijk dat partijen wederzijds afhankelijk zijn van elkaar.

  Laten we het hebben over belangen

  In een samenwerking heb je te maken met belangen die zich op organisatie-, individueel- en maatschappelijk niveau bevinden. Tegengestelde belangen? Klinkt spannend, maar verschillen maken een samenwerking juist waardevol. Verken vanuit die grondhouding elkaars belangen: waarom zitten organisaties aan tafel? Wat heeft iedere partij te halen en te brengen in de samenwerking? Als zorgorganisaties heb je met elkaar in een alsmaar kleiner wordende vijver van professionals te vissen, dus is het belangrijk om elkaars core business te kennen (één van de succesfactoren van Programma Acute Zorg Keten in Flevoland en Gooi en Vechtstreek). Door het maatschappelijke belang dat zorgorganisaties dienen op het vizier te hebben, behoud je het besef dat je als zorgorganisatie, net als alle andere, in eenzelfde urgente situatie staat. Met elkaar heb je te zoeken naar de meest efficiënte aanpak om samen gebruik te maken van de mensen en middelen die beschikbaar zijn. Of nog beter: kijk hoe je de taart groter maakt. Kortom: ken elkaars belangen, maar wees er ook transparant in.

  We hebben veel nieuwe inzichten opgedaan tijdens het kennisevenement die we binnenkort gaan delen. Wil je weten hoe je een sterk team opbouwt? Laat dan je e-mailadres hieronder achter. We sturen je de inzichten zodra ze beschikbaar zijn, samen met het whitepaper waar we momenteel aan werken.

  Houd mij op de hoogte

  Neem contact op met

  Alle mensen

  Neem contact op met

  Alle mensen