TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

    Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Jurist

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Drie aanbevelingen om contractwijzigingen te managen

    Elk contract is onderhevig aan wijzigingen. Bij het afwikkelen van wijzigingen zien we dat perceptieverschillen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer de onderlinge relatie en verloop van het Verzoek tot Wijziging-proces (VtW-proces) vaak sterk negatief kunnen beïnvloeden. Zo kunnen nieuwe klantwensen of langlopende VtW’s een hoofdpijndossier worden. Hoe zorg je ervoor dat opdrachtgever en opdrachtnemer dezelfde verwachting hebben rond de behandeling van een VtW?

    Toegevoegd door Roderik Samuels Brusse op 16 oktober 2019

    Het begrijpen van verwachtingsverschillen begint bij het erkennen en bespreken van een verschil in perspectief tussen de samenwerkende partijen. Eerder schreven wij daarover het blog Perceptieverschillen verdienen meer aandacht. Perceptieverschillen, bijvoorbeeld beïnvloedt door eerdere issues of conflicterende wederzijde verwachtingen, kunnen het VtW-proces al snel bemoeilijken. De eerste aanbeveling richt zich dan ook op het vooraf verkleinen van een verschil in perspectief.

    1. Bij een nieuwe issue is het belangrijk om elkaar zo snel mogelijk mondeling toelichting te geven op de eigen interpretatie van het issue, de prioriteit waarmee de VtW moet worden opgepakt en/of de snelheid waarin een VtW kan worden behandeld. In deze gesprekken moet ook duidelijkheid worden gecreëerd over de daaropvolgende acties van beide partijen. Kortom, prioriteit leggen bij het ophalen en uitwisselen van informatie over het nieuwe issue voorkomt perceptieverschillen.

    Iedere contractmanager en adviseur is bekend met VtW’s die onnodig lang blijven liggen. De wijze waarop (langlopende) VtW’s overzichtelijk worden bijgehouden, verschilt per project en adviseur. Vooraf afspraken maken en inzetten op het vergroten van overzicht, voorkomt irritatie later.

    1. Gebruik tijdens de realisatiefase een gezamenlijke VtW-tool of documentatie waarin alle issues feitelijk worden gedocumenteerd. Om perceptieverschillen te voorkomen helpt het om feiten van interpretaties te scheiden. Daarnaast is het frequent afgaan van deze lijst of het visueel zichtbaar maken van alle lopende VtW’s op de gang van het projectkantoor een goede manier om VtW’s niet uit het oog te verliezen.

    Wanneer nieuwe klantwensen tot onduidelijkheden leiden of het proces van Opdrachtnemer verstoren, kunnen ‘de emotie’ en voorgeschiedenis van andere issues geregeld de boventoon voeren. In dergelijke situaties is het lastig om over eigen schaduw heen te stappen en begrip te hebben voor elkaars perspectief.

    1. Nieuwe wensen (van andere stakeholders) kunnen een uitdaging zijn voor een samenwerkingsrelatie. Door als opdrachtgever de eigen verwachting en belangen bij een VtW (meer) nadrukkelijk te delen, wordt irritatie vaak voorkomen. Het duidelijker scheiden van de voorbereidende fase van de formele uitvraag voorkomt dat er onduidelijkheid ontstaat over de status van de wens of dat er irritatie ontstaat zonder dat alle informatie al is opgehaald. Dit vraagt om een actieve(re) rol van opdrachtgever.

    Deze drie aanbevelingen doen wij op basis van het onderzoek dat door Koen van Limbergen, stagiaire bij de adviesgroep Contracteren en risicomanagement van TwynstraGudde, is uitgevoerd.

    Benieuwd naar de rol die wij kunnen spelen rond de contractbeheersing tijdens de realisatiefase? Wij praten er graag met je over door!

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen