TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Inhousedag Stad van de Toekomst

    Ben jij student, starter of professional met minder dan 2 jaar werkervaring en wil je ervaren hoe het is om als adviseur bij TwynstraGudde te werken? Kom dan naar onze Inhousedag 'Stad van de toekomst'. En ervaar zelf hoe jij kunt werken aan verschillende opdrachten zoals 1) het sneller...

    Solliciteer nu
    Zorg

    Medior interim manager Openbaar Bestuur

    Wij geloven dat de huidige uitdagingen in de publieke sector om nieuw leiderschap vragen. Hiervoor is een nieuwe generatie managers nodig. Managers die opgaven behapbaar kunnen maken, die mensen kunnen inspireren en motiveren en die....

    Solliciteer nu

    Aanpak Regie op betaalbare woningbouw

    De behoefte aan meer betaalbare woningen is groot, terwijl de realisatie van deze woningen grote uitdagingen kent. Er zijn goede mogelijkheden om meer betaalbare woningbouw aan de woningvoorraad toe te voegen, door anders te kijken naar de opgaven rond woningbouw. Wij ontwikkelden een maatwerkaanpak met actieplannen om gemeenten te helpen bij het voeren van regie op betaalbare woningbouw. 

    In Nederland staan ruim 8,2 miljoen woningen. Dat lijkt veel, maar het is niet genoeg. Om het woningtekort op te lossen, moeten er jaarlijks 100.000 woningen bij. In de (aanstaande) wet ‘Versterking Regie Volkshuisvesting’ wordt vastgelegd dat 2/3e van de nieuwe woningen in het betaalbare segment moet worden gebouwd. Tot deze categorie behoren:

    • sociale huurwoningen
    • middenhuurwoningen
    • betaalbare koopwoningen
    Regie op betaalbare woningbouw

    Haalbaarheid van betaalbare woningbouw

    De ambities uit de wet zijn helder. Gemeenten staan aan de lat om uitvoering te geven aan de ambitie van 2/3e betaalbaar voor het lokale woningbouwprogramma. In praktijk lopen gemeenten tegen uitdagingen aan zoals: 

    • Financiële (on)haalbaarheid van de businesscase van bestaande en nieuwe projecten
    • Behoefte aan meer inzicht in gemeentelijke sturingsinstrumenten t.b.v. betaalbare woningbouw
    • Beperkte beschikbaarheid gemeentelijke grondposities, beperkte grip op grond en afhankelijkheid van de markt
    • Onderhandelingen met grondeigenaren over aandeel betaalbaar
    • Druk vanuit Rijk en provincie op afspraken over programmering
    • Beperkte investeringsruimte bij corporaties, druk op sociale woningbouw
    • Stapeling van beleidseisen en -wensen die de haalbaarheid beïnvloeden
    • Opzetten en formuleren van de juiste ontwikkelstrategie

    Het vlottrekken van deze hindernissen om de bouw van betaalbare woningen te stimuleren en te versnellen, wordt door gemeenten vaak als een ‘bijzonder grote uitdaging’ ervaren. Hoe om te gaan met deze uitdagingen? TwynstraGudde is gespecialiseerd in het beantwoorden van de Hoe dan wel-vraag, en daarmee in het haalbaar krijgen van dit soort opgaven.

    Onze ervaring leert dat er in de praktijk meer mogelijk is dan aanvankelijk lijkt en dat kansen soms onbenut blijven. Samenwerking met woningcorporaties, de markt en medeoverheden is essentieel. 

    Maatwerkaanpak betaalbare woningbouw 

    Om gemeenten te helpen bij het versnellen van de bouw en het vergroten van het aandeel betaalbaar in de programmering, hebben wij een aanpak ontwikkeld. Deze aanpak is inmiddels beproefd.

    Wij richten ons op twee belangrijke doelstellingen: 

    1. Invullen van het woningbouwprogramma. Dat wil zeggen dat we op alle mogelijke manieren helpen om het aandeel aan sociale- en betaalbare woningen in de programmering te vergroten. Een belangrijke stap om de opgave tot 2/3e betaalbaar programmatisch te verankeren.
    2. Het vergroten van de executiekracht. Het vermogen om plannen ook praktisch haalbaar en uitvoerbaar te maken. Dus naast adviseren en analyseren ook daadwerkelijk uitwerken van een actieplan te komen waarmee gemeenten direct aan de slag kunnen.
    Aanpak betaalbare woningbouw

    Aanpak Betaalbare woningbouw

    Onze aanpak in 4 stappen 

    Aanpak Betaalbaar wonen

    Wij bieden een aanpak in vier stappen. We besteden bewust veel tijd aan de voorfase (stappen 1 & 2), waarin wij met u de vraagstelling verkennen. We proberen hierbij te kijken naar de ‘vraag achter de vraag’, om te bepalen welke analyses, interventies en maatregelen nodig zijn. Op basis van de benodigde expertises voor de vraagstelling, stellen wij het team samen dat het beste invulling kan geven aan uw opgave. In gezamenlijk komen we tot een passend Plan van Aanpak bij uw opgave. We leggen dit vast in een gezamenlijk plan van aanpak, dat we pas uitvoeren nadat u het gevoel heeft dat uw vragen hiermee beantwoord worden. 

    Download onze aanpak  

    Ben je geïnteresseerd in hoe wij in 4 maanden tijd een concreet en haalbaar actieplan 'Betaalbaar wonen' opstellen - afgestemd op jouw opgave?  

    Cases

    Cases

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen