Onderzoek De weerbaarheid van boeren en tuinders tegen ondermijnende drugscriminaliteit

Wanneer in de media wordt gesproken over ondermijning wordt al snel de link gelegd met boeren en tuinders die criminelen toestaan om een hennepkwekerij, cocaïnewasserij of crystal meth laboratorium in hun leegstaande schuur onder te brengen. Maar is het werkelijk zo dat boeren en tuinders in grote aantallen van biet naar wiet en van kalf naar cocaïne overstappen?

In opdracht van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en het Aanjaagteam Ondermijning (ATO) heeft de adviesgroep Veiligheid van TwynstraGudde een onderzoek uitgevoerd naar drugscriminaliteit en de ondermijnende effecten daarvan op boeren en tuinders. 

Er is duidelijk iets aan de hand op het platteland. Maar cijfers over het aantal boeren en tuinders dat een faciliterende of actieve rol heeft gespeeld bij ondermijnende drugscriminaliteit zijn nagenoeg niet beschikbaar. Ontbreekt het zicht of komt het niet voor? Wat maakt het buitengebied zo aantrekkelijk voor drugscriminelen? En wat is nodig voor een weerbaar buitengebied, weerbare boeren en tuinders en een samenwerking tussen alle betrokken partijen om dit te bereiken?

In dit onderzoek probeerden wij zicht te krijgen op de context, aard en omvang van drugscriminaliteit en ondermijnende effecten daarvan op boeren en tuinders. We zochten naar factoren die de betrokkenheid van boeren en tuinders verklaren en naar aangrijpingspunten voor instrumenten om die factoren tijdig te onderkennen en waar mogelijk en relevant weg te nemen. De resultaten van die zoektocht, die ons langs de media, gemeenten, politie, belangengroepen, erfbetreders, maar vooral ook boeren en tuinders zelf voerde, staan beschreven in dit rapport.

infographicboerenInfographic

Wil je liever de resultaten van het onderzoek in één oogopslag zien? Download hieronder de informatieve weergave van het onderzoeksrapport.

Bekijk hieronder de uitzending van EenVandaag over dit onderzoek.

Op de hoogte gehouden worden?

Wil je op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten op het gebied van veiligheid, waaronder ondermijning? Vul dan hieronder je gegevens in. 

Houd mij op de hoogte

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.