Port of Rotterdam en Gasunie treffen voorbereidingen voor de aanleg van een waterstofbuisleiding in het Rotterdamse havengebied. TwynstraGudde onderzocht de mogelijkheden om stikstofemissies bij de aanleg zoveel mogelijk te beperken.
De Nederlandse bouw moet duurzamer. Ook de stikstofuitstoot tijdens de bouwfase telt mee bij het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Een significante reductie van stikstofemissies is geen keuze meer, maar een noodzaak. Zeker sinds het afschaffen van de bouwvrijstelling door de Raad van State op 2 november 2022.
De waterstofbuisleiding (voorheen HyTransPort) van Port of Rotterdam en Gasunie wordt de ruggengraat van de waterstofinfrastructuur in Rotterdam en daarmee onderdeel van het landelijke waterstofnetwerk. De opdrachtgever wil alle mogelijkheden benutten om de aanleg van de leiding emissiearm te realiseren. Zo zijn boren en grondverzet voorbeelden van activiteiten die (nog) veel uitstoot veroorzaken. De uitstoot van mobiele werktuigen en voertuigen zoals graafmachines, kranen of vrachtwagens moet daarom sterk worden gereduceerd. TwynstraGudde onderzocht welke mogelijkheden er zijn en hoe de opdrachtgever daar in de aanbesteding op kan sturen.
Allereest onderzochten we de kansen en knelpunten om emissies bij de aanleg van de waterstofbuisleiding vergaand te reduceren. We hebben drie typen maatregelen op voertuig- en machineniveau in kaart gebracht:
Nog te vaak wordt een aanbesteding als instrument ondergewaardeerd als het gaat om het verminderen van de stikstofuitstoot. Daarom hebben we ook onderzocht hoe de opdrachtgever door een slimme aanbesteding marktpartijen kan verleiden de juiste maatregelen te treffen. We hebben vier momenten in het aanbestedingstraject gedefinieerd die daarvoor kansen bieden: vaststellen behoefte, voorbereiding, selectiefase en gunningsfase.
We hebben de resultaten van de studie vastgelegd in een handzaam rapport met veel praktische voorbeelden. Dit rapport biedt Gasunie en Port of Rotterdam handvatten om in de aanbesteding effectief te sturen op emissiereductie. Het waterstofnetwerk Rotterdam draagt daarmee niet alleen in de gebruiksfase bij aan een schone energievoorziening; ook tijdens de bouwfase worden emissies vergaand beperkt.
TwynstraGudde is nauw betrokken bij de energietransitie in Nederland. Bijvoorbeeld als kwartiermaker, adviseur, onderzoeker, projectleider of programmamanager. Onze adviseurs hebben bovendien kennis van aanbestedingsrecht en contracteren. Door die combinatie van kennis zijn we in staat integrale adviezen te geven over verduurzaming: van idee tot uitvoering.
Ben je benieuwd naar de nieuwste innovaties op het gebied van stikstofarm bouwen en wil je weten hoe een slimme aanbesteding daarbij kan helpen? Laat dan hieronder je gegevens achter. Wij nemen dan op korte termijn contact met je op voor een vrijblijvend gesprek hierover.
Bekijk voor meer inspiratie ook de routekaart schoon en emissieloos bouwen.