TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

  Waar wij aan werken

  Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

  Wie we zijn

  Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

  ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

  Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

  Recente vacatures

  Executive search

  Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

  Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

  Solliciteer nu
  Aanbesteden en contracteren

  Jurist

  Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

  Solliciteer nu

  Gemeente Groningen Groningen heeft duurzaam stadhuis in monumentaal gebouw

  Het stadhuis van Groningen, midden op de Grote Markt, is gerevitaliseerd. Na een ingrijpende verbouwing is het monumentale gebouw duurzaam en functioneel bij de tijd. Als gedelegeerd opdrachtgever was TwynstraGudde verantwoordelijk voor het totale projectmanagement.

  Foto's: Gemeente Groningen

  Het Groninger stadhuis (1810) is een markant neoclassicistisch gebouw midden op de Grote Markt. Het is een rijksmonument en wordt nog altijd gebruikt voor vergaderingen van Raad en College en voor representatieve activiteiten. In meerdere opzichten was het gebouw echter verouderd. Het binnenklimaat was slecht en het energieverbruik hoog. Bovendien telde de gemeenteraad door groei van de gemeente inmiddels 45 leden en dat aantal paste nauwelijks meer in de raadzaal. 

  Hoe duurzaam willen wij het?

  In 2016 vroeg de gemeente Groningen aan TwynstraGudde om te helpen bij een grondige vernieuwing. Allereerst om het project te definiëren en besluitvorming mogelijk te maken. Wat moet de ambitie zijn? Hoeveel mag het kosten? Hoe duurzaam willen wij het? We hebben leidinggegeven aan een ontwerpend onderzoek waarin we drie architecten hebben gevraagd vanuit verschillende perspectieven een studie te doen. De resultaten hebben we in interactieve sessies met de raadsleden besproken. Dat heeft geleid tot een positief besluit over een forse verbouwing: een grotere raadszaal, betere representativiteit, verbetering van het binnenklimaat, circulariteit en verduurzaming van label G naar A+++. Het budget werd gesteld op €19,5 miljoen.

  De realisatie

  Na de ontwerpfase hebben we vanaf de zomer van 2020 ook leidinggegeven aan de realisatie. Uniek is, dat het is gelukt om ‘op zolder’ een nieuwe, grotere raadszaal met publieke tribune te realiseren, compleet met de nieuwste techniek voor openbare debatten. Door verplaatsing van de raadszaal konden andere delen van het gebouw publiek toegankelijk worden. Zo is de patio veranderd in een burgerzaal voor activiteiten. De energieprestatie van het monumentale gebouw is verbeterd dankzij een warmtepomp met wko, zonnepanelen, isolatie en monumentenglas. Verder hebben we bij de aanbesteding specifiek gelet op circulariteit: minder afval en meer gebruik van secundair materiaal. Zo is gekozen voor opgeknapt meubilair en hergebruik van stoelen in de raadszaal. De grootste duurzaamheidswinst is echter dat het eeuwenoude stadhuis in zijn oorspronkelijke functie weer jaren vooruit kan. 

  Complex krachtenveld

  De uitvoering was complex vanwege de vele stakeholders: twee erfgoedorganisaties (de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en de gemeentelijke monumentencommissie), direct omwonenden, de inwoners van de stad en de eindgebruikers in achtereenvolgende collegeperioden. Ambities, eisen en inzichten verschoven voortdurend. In dit krachtenveld hebben wij de consequenties van wijzigingen en nieuwe wensen steeds inzichtelijk gemaakt in termen van geld, tijd en kwaliteit. Door proactieve sturing, inzichtelijke besluitstukken en goed samenspel met de gemeente is het gelukt het project binnen budget tot een goed eind te brengen. 

  Rots op de Grote Markt

  Op 31 augustus 2022 is het vernieuwde stadhuis officieel in gebruik genomen. Behalve dat de gevels zijn schoongemaakt, is er aan de buitenkant niet veel veranderd: het gebouw staat nog steeds als een rots op de Grote Markt. Binnen functioneert het gebouw weer zoals je van het stadhuis van een grote stad mag verwachten. Het monumentale gebouw is duurzaam en toekomstbestendig.

  Waarom TwynstraGudde?

  TwynstraGudde heeft veel ervaring met projectmanagement in een complex maatschappelijk krachtenveld. Met die ervaring lukte het ons het project de baas te blijven. Niet door star vast te houden aan eerder vastgestelde plannen, maar door mee te bewegen met nieuwe wensen, eisen en inzichten voor een duurzame huisvesting. Steeds hebben we besluitvorming op het juiste niveau gefaciliteerd waardoor we wijzingen konden meenemen, terwijl het project op koers bleef. 

  Neem contact op met

  Alle mensen

  Neem contact op met

  Alle mensen