TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

    Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Jurist

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blogreeks - Blog 3 In een moderne netwerkorganisatie maken de mensen het verschil

    In deel 3 van mijn blogreeks over de ontwikkeling van de gemeente Zundert van een traditionele overheidsorganisatie naar een moderne netwerkorganisatie ga ik in op hoe je de mensen in de organisatie in beweging krijgt zonder formele reorganisatie. Niet modellen of methodieken zijn bepalend, maar mensen en processen.

    Toegevoegd door Helmuth Stoop op 15 september 2020

    Een gemeente opereert als netwerkorganisatie aan de ene kant zelfstandig en aan de andere kant als onderdeel van een geheel. Dit vraagt om intensief samenwerken met andere gemeenten, met inwoners, verenigingen, maatschappelijke instellingen en ondernemingen. Medewerkers in een traditionele organisatie met verticale, hiërarchische afdelingsstructuren worstelen vaak met hun rol: wat laten ze over aan de samenleving? Moet je regisseren of faciliteren en past het wel in jouw functie?

    Inzet op basis van talenten en competenties, los van functies

    Gemeente Zundert koos ervoor om van de ene op de andere dag de vaste afdelingen en functies los te laten. In plaats daarvan worden medewerkers ingezet in rollen en taken in diverse programma’s. Dit gebeurt op basis van hun talenten en competenties, los van leeftijd of eerdere functies. Het onderhouden van relaties, investeren in netwerken en het ontwikkelen van programma’s samen met andere organisaties, bedrijven en mensen vraagt om andere competenties van medewerkers.

    De directie gelooft erin dat alle talenten daarvoor al in huis zijn. Uitgangspunt is het mensbeeld dat iedere medewerker een zelfstandige professional is die zich continu bewust is van zijn of haar bijdrage aan het succes van de programma’s. Iedereen kan aangeven of ze een van deze rollen wil vervullen. Zonder garantie voor de toekomst, wel met de zekerheid dat ieders bijdrage in een andere rol gedurende de periode van intensieve doorontwikkeling geen consequenties heeft voor bijvoorbeeld contract of salaris. Zo kan, zonder eerst het oude af te breken, de karavaan in beweging komen.

    Beeld-blog-3-klein

    Eigen taal op basis van bezieling

    Veranderende rollen en taken vereisen management op maat. Het heilige geloof dat de mensen het verschil maken, staat daarbij in Zundert steeds centraal. Bij het doorbreken van oude patronen hanteert de directie de regel: wie het weet, mag het zeggen. In het begin is dat vooral de directie, maar gaandeweg groeien de medewerkers in hun rol. Dat ‘zeggen’ gebeurt steeds meer in een eigen taal die uitgaat van bezieling: waar ga je voor? Die taal maakt duidelijk dat iedereen een betekenisvolle bijdrage mag en kan leveren in redelijke autonomie. Dat blijven ontwikkelen en leren een basislijn is. En die taal zorgt ervoor dat iedereen weet waaraan hij of zij een bijdrage levert. Daardoor gaan mensen daadwerkelijk over tot actie, ze gaan doen.

    Gaandeweg vervullen meer collega’s verschillende rollen. Ook al is niet elke medewerker voor alles inzetbaar, er is wel steeds meer sprake van multi-inzetbaarheid. Zo kan een expert op het gebied van ruimtelijke ordening projectleider of netwerkexpert worden. En naast het werk als bijvoorbeeld jurist of medewerker beheer openbare ruimte kan iemand ook coach of ambassadeur zijn. 

    Talentenprogramma op basis van Talent Motivatie Analyse

    De gemeente Zundert heeft flink geïnvesteerd in een talentenprogramma voor medewerkers op basis van een beproefde methode: de Talent Motivatie Analyse (TMA). Iedere medewerker krijgt een eigen TMA-analyse, die inzicht geeft in drijfveren, talenten, cognitieve capaciteiten, competentieniveau en beroepsinteresses. Naast een methode voor inzicht in en coaching op talenten en drijfveren, wordt de TMA-methode ook ingezet voor werving en selectie van nieuwe medewerkers. Met de introductie van de Zundert Academy kunnen medewerkers hun talenten nog verder ontplooien. Deze virtuele omgeving waar informatie, inspiratie én mensen elkaar treffen, biedt naast alle HRM-gerelateerde zaken een breed scala aan e-learning trajecten en persoonlijke coaching. Hier worden ook de talenten en ambities van medewerkers gematcht met rollen, projecten en opgaven die het verschil maken voor Zundert.

    Organische beweging naar positie en rollen

    In Zundert zijn medewerkers op een organische manier gaan bewegen naar de positie en de rollen die op dat moment het beste bij hen passen. De nadruk ligt op de zinsnede ‘op dat moment’, want iedereen wordt gestimuleerd om continu te blijven leren. Bijvoorbeeld door met elkaar te bespreken hoe een bepaalde fout in het vervolg kan worden voorkomen. Werkendeweg is bij alle medewerkers de wil aangewakkerd om onderdeel te zijn van de karavaan.

    Deze reis heeft geleerd dat de combinatie van zelfstandig handelen van medewerkers, een klimaat van leren en ontwikkelen en de maximale verbinding tussen talent van mensen en opgavegericht werken, een stevig fundament vormt voor een veerkrachtige, lenige en moderne overheidsorganisatie.

    Artikel met tien succesfactoren

    Steeds meer gemeenten bewegen zich in de richting van een netwerkorganisatie, meestal nog heel verkennend. Voor deze gemeenten heeft Helmuth Stoop, samen met de gemeente Zundert, een artikel geschreven met tien succesfactoren die je als gemeente in kunt zetten op weg naar een netwerkgemeente. 

    Download artikel

    In de periode tussen 2016-2020 ontwikkelde de Brabantse gemeente Zundert zich van een traditionele overheidsorganisatie naar een moderne netwerkorganisatie. Het boek De Karavaan; op weg naar een moderne overheidsorganisatie vertelt het verhaal van de reis die de gemeente maakte onder leiding van Catharine Verberne (directeur) en Guus Broos (gemeentesecretaris). En met succes: Zundert werd in 2019 genomineerd voor Beste Overheidsorganisatie 2019 van de Vereniging voor Overheidsmanagement (VOM).

    Vanuit mijn expertise programmamanagement en fascinatie voor organisatieontwikkeling van lokale overheden, mocht ik een groot deel van die reis mee maken. Ik vulde het praktijkverhaal van Catharine en Guus aan met theoretische perspectieven. Het verhaal is niet om een-op-een te kopiëren, wel om te inspireren.

    Alle blogs in deze reeks:

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen