Blog De energietransitie versnellen door tijdige netaansluiting op bouwplaats

TwynstraGudde heeft in gesprek met opdrachtgevers, netbeheerders en bouwpartijen een nieuw proces ontworpen om tijdig een netaansluiting te kunnen plaatsen op bouwlocaties. Zo kunnen bouwers makkelijker gebruik maken van elektrische machines en bijdragen aan de broodnodige energietransitie.

Toegevoegd door David Ubbens op 26 augustus 2022

In de bouw wordt steeds meer gebruik gemaakt van elektrische bouwmachines. Om deze machines op te laden is het van belang dat bij de aanvang van de bouwwerkzaamheden een netaansluiting beschikbaar is. Dit lukt vaak niet, terwijl juist in de eerste fase van het bouwproces het meeste vermogen nodig. Aannemers moeten op dit moment vaak zelf de netaansluiting organiseren. De korte voorbereidingstijd zorgt ervoor dat aannemers de netaansluiting vaak pas realiseren als de werkzaamheden al lang zijn gestart. In de tussentijd worden bijvoorbeeld dieselagregaten ingezet. Een onwenselijke situatie.

Klik voor de volledige procesplaat

Klik voor de volledige procesplaat

Op basis van bureauonderzoek en gesprekken met opdrachtgevers, netbeheerders, aannemers en belangenorganisaties heeft TwynstraGudde een nieuw proces ontworpen voor de tijdige realisatie van een netaansluiting op de bouwplaats. In dit nieuwe proces hebben opdrachtgevers een belangrijke rol bij de realisatie van een netaansluiting. Zij gaan tijdig in gesprek met netbeheerders en doen zelf de aanvraag. Bij het aanvragen kunnen zij middels een expertgroep de benodigde technische en logistieke kennis betrekken. Het nieuwe proces is weergegeven in een interactieve doorklikbare procesplaat. Hierin worden ook duurzame alternatieve energieoplossingen aanbevolen om bijvoorbeeld het piekvermogen op te vangen. Opdrachtgevers kunnen deze meenemen in het opstellen van de eisen en gunningscriteria en zo meer onder de aandacht gebracht bij aannemers.

Tot slot wordt aangegeven om in de komende periode te gaan experimenteren en te oefenen met het nieuwe proces. Het is de bedoeling dat knelpunten die in het nieuwe proces naar boven komen gezamenlijk worden opgepakt en opgelost. De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) taakgroep kan daar, een belangrijke coördinerende rol in spelen.

Download hier de procesplaat

Stel hier je vraag!

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.