TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

  Waar wij aan werken

  Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

  Wie we zijn

  Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

  ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

  Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

  Recente vacatures

  Executive search

  Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

  Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

  Solliciteer nu
  Aanbesteden en contracteren

  Jurist

  Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

  Solliciteer nu

  Aanpak Verminderen kwetsbaarheid en risico's IT/OT in het waterdomein

  Waterschappen, drinkwaterbedrijven, Rijkswaterstaat en grote gemeenten beheren watersystemen. Zoals stuwen, gemalen en rioolzuiveringsinstallaties. Robuuste automatiseringssystemen , zijn hierin cruciaal. Deze zogenaamde OT-technologie staat bekend om zijn betrouwbaarheid en veiligheid. Vandaag de dag doet steeds meer IT technologie in dit domein zijn intrede met als doel optimaliseringen door te voeren. Maar kan dat zo maar? Worden hierdoor geen kwetsbaarheden geintroduceerd die voorheen niet bestonden? Zo is er een recent voorbeeld waarbij een storing in de kantoorautomatisering (IT) doorwerkte in de procesautomatisering (OT), waardoor delen van de assets niet meer goed op afstand bediend konden worden. Om dergelijke ongewenste situaties te voorkomen hebben TwynstraGudde en ICT Netherlands een instrument ontwikkeld om kwetsbaarheden en risico’s op te sporen voor alle organisaties in het waterdomein.

  Aanpak van: Sam-Peter Bakker en Andreas Hoogeveen.
  In samenwerking met ICT Netherlands.

  Traditioneel zijn Operationele Technologie (procesautomatisering) en Informatie Technologie (kantoorautomatisering) organisatorisch en technisch gescheiden werelden. Door de introductie van IT technologieën in de procesautomatisering is deze scheiding vervaagd. Maar de bijbehorende werkwijzen en toepassingen verschillen significant van elkaar, waardoor kwetsbaarheden kunnen ontstaan die niet altijd even goed onderkend worden. Dit is een samenspel van mens, techniek en proces. En daarin zit ook vaak de oplossing.

  We hebben in ons instrument een gestructureerde aanpak met een concreet stappenplan. In 12 weken helpen wij je te ontdekken waar de kwetsbaarheden in je organisatie precies zitten. We geven je concrete adviezen, die je direct kunt toepassen om deze kwetsbaarheden te verminderen. Met onze onafhankelijke blik en kennis van de inhoud, doorgronden we automatiseringsprocessen voor organisaties in het waterdomein. Dit doen we samen met onze partner ICT Netherlands.

  Kwetsbaarheid- en risicoanalyse

  Met de kwetsbaarheid- en risicoanalyse maken we in drie pijlers kwetsbaarheden en risico’s inzichtelijk: OT architectuur, IT/OT verwevenheid en cybersecurity. Iedere pijler analyseren we op het gebied van mens, techniek en proces. Zo ontstaan focusgebieden, waarin mogelijke kwetsbaarheden en risico’s kunnen ontstaan. De focusgebieden analyseren we met behulp van beschikbare documentatie en interviews met de relevante personen uit de organisatie. In de analyse nemen we relevante normen en standaarden mee, zoals WILMA, DAMO, IEC-62443 en de BIO.  

  kwetsbaarheid- en risicoanalyse

   

  Download de kwetsbaarheid- en risicoanalyse pdf


  Spiegelsessies

  Onze eerste bevindingen en duidingen delen we in één of meerdere spiegelsessies. Het doel van deze sessies is om in het onderlinge gesprek de geconstateerde kwetsbaarheden en risico’s te onderkennen, aan te scherpen en aan te vullen. En de impact van de kwetsbaarheden en risico’s, de mogelijke oorzaken en maatregelen te inventariseren en te delen. Samen onderzoeken we ook welke maatregelen genomen kunnen worden en wat prioriteit heeft.

  Direct toepasbaar

  De kwetsbaarheid- en risicoanalyse leidt tot bevindingen en een advies, die we bundelen in een rapport. We brengen in beeld waar de kwetsbaarheden en risico's precies zitten en geven heldere adviezen, die direct toepasbaar zijn. Zo helpen we organisaties in het waterdomein om kwetsbaarheden en risico’s in procesautomatisering op te sporen en te verhelpen. 

  Ben je benieuwd naar onze aanpak? En wil je in gesprek met een van onze adviseurs om te sparren over de mogelijke kwetsbaarheden en risico’s in de OT van jouw organisatie? Laat hieronder je gegevens achter en wij nemen op korte termijn contact met je op. Of lees onze ervaring met waterschap Rivierenland, waar we de kwetsbaarheid van de procesautomatisering onderzochten, onder andere in het licht van de outsourcing van de kantoorautomatisering.

  Ja, ik wil graag in gesprek

  Neem contact op met

  Alle mensen

  Neem contact op met

  Alle mensen