Opleiden Vierdaagse opleiding Grensverleggend samenwerken

Vierdaagse opleiding: 27-28 en 29 september en 30 november 2023.

Taaie maatschappelijke opgaven vragen om samenwerking tussen publieke, maatschappelijke en private partijen. Of het nu gaat om de energietransitie, publieke gezondheid, de woningbouwopgave of de toekomst van ons onderwijs. Geen organisatie kan dat alleen.
Maar dat samenwerken noodzakelijk is, maakt het nog niet vanzelfsprekend. Want hoe organiseer je het, hoe begrijp je elkaar goed, hoe overbrug je verschillen, hoe krijg je jouw collega’s mee en welke vaardigheden vraagt dit van jou?
Heb jij ook het gevoel dat samenwerkingen tussen teams en organisaties vaak niet zoveel opleveren als zou kunnen? En wil je handvatten om dat te veranderen? Geef je dan op voor deze opleiding Grensverleggend samenwerken!

Deze opleiding ...

  • Geeft je inzicht in de succesfactoren van samenwerken op het grensvlak van organisaties.
  • Biedt je houvast bij het betrekken van interne collega’s bij externe samenwerking.
  • Leert je verschillende samenwerkingsvormen herkennen en bouwen.
  • Helpt je bij het herkennen van en omgaan met spanningen in samenwerkingsprocessen.
  • Maakt je bewust van jouw eigen rol, stijl en reflexen in samenwerken.
  • Vergroot je handelingsrepertoire aan de hand van actuele casussen uit jouw eigen praktijk.
  • Laat je kennismaken met deelnemers uit andere samenwerkingspraktijken.

In het kort

Datum

27-28-29 september (inclusief avondprogramma en overnachting op 27 en 28 september) + 30 november (09.00-17.00 uur)

Duur van de opleiding

4 dagen

Prijs

€ 4395,-- exclusief btw

Doelgroep

Leergierige professionals die over grenzen van disciplines, teams en organisaties (willen) werken, om opgaven effectief en samen aan te pakken.

Locatie

Hotel Ernst Sillem Hoeve in Den Dolder, een fijne locatie met veel buitenruimte.
Routebeschrijving

Inschrijven

Tijdens deze uitgebreide, vierdaagse opleiding maak je kennis met de beginselen, die ten grondslag liggen aan een succesvolle samenwerking. Hierbij kijken we zowel naar de hardere (organisatie) kant als naar de zachte (vaardigheden) kant van succesvol samenwerken.

'Het werkt echt! Na de opleiding heb ik aan de hand van het Spectrum van Coalitievorming 100 projecten van de gemeente gecategoriseerd. We zijn ons nu bewust van hoe we soms achtereenvolgens en soms gelijktijdig wisselen van rollen.'
Manager Wijkaanpak gemeente Maastricht

Werken op het grensvlak

Samenwerken doe je over grenzen van disciplines, teams en organisaties. Deze grensgebieden zijn de plek om complexe opgaven aan te pakken. Het is daarmee een plek die de moeite waard is, maar ook de plek die moeite kost om er te werken. Want juist daar worden verschillen voelbaar. Verschillen in belangen, in taal, in manieren van werken. Mensen die op deze grensvlakken werken, noemen we grenswerkers: de onmisbare samenwerkingsprofessionals die de vaardigheid bezitten om deze verschillen te benutten ten dienste van de opgave. In de opleiding leer wie jij bent als grenswerker, wat jouw samenwerkingslandschap is en hoe je op drie niveaus van samenwerken kunt bewegen.

Grondvormen van samenwerken

Er zijn verschillende vormen van samenwerken. De ene vorm is niet beter dan de andere vorm, maar de ene vorm kan wel beter passen dan de andere vorm. Vaak laten we ons leiden door gebruikelijke vormen en rollen, maar deze zijn niet altijd het meest productief. Wij onderscheiden drie grondvormen van samenwerken: de gestuurde samenwerking (directieve coalitie), de gelijkwaardige samenwerking (collectieve coalitie) en de spontane samenwerking (connectieve coalitie). Deze drie samenwerkingsvormen hebben elk hun eigen karakteristieken, werkwijzen en rollen. In deze opleiding leer je de vormen herkennen en bewust te kiezen voor de meeste passende vorm en rol en leer je om hiertussen te schakelen.

Signaturen voor samenwerking

Samenwerken is mensenwerk. Bij uitstek! Jezelf en je eigen repertoire en valkuilen kennen is daarom essentieel. Net als de situaties waarin jij goed en minder goed tot je recht komt. We onderscheiden vijf stijlen of repertoires in samenwerken en oefenen in welke situaties welk repertoire het meest effectief is. Deze repertoires noemen we signaturen en we ontdekken samen welke handtekening jij achterlaat op een samenwerkingsproces. Want, je kunt jezelf niet uitzetten, maar wel effectiever inzetten. Tijdens de opleiding leer je jezelf nog beter kennen, maar ook de stijlen van de mensen met wie je samenwerkt en leer je situationeel te handelen.

Tweebenig spelen

Tweebenigheid is de primaire vaardigheid van de samenwerkingsprofessional die met één been in de binnenwereld van de eigen organisatie staat en met één in de buitenwereld van betrokken partijen en personen. Op de grens tussen binnen en buiten komen verschillen samen en ervaar je spanningen. Spanningen kunnen de samenwerking frustreren, maar kun je ook inzetten voor vernieuwing en creativiteit. We bespreken hoe je spanningsvelden kunt herkennen, bespreekbaar kunt maken en kunt hanteren. Ook kijken we naar jouw patronen als het spannend wordt. Tijdens de opleiding leer je om het ongemak vroeg aan te gaan, zodat het vervolg gemakkelijker wordt.

Voor wie?

Iedere professional die werkt op het grensvlak van disciplines, teams en organisaties of op dit vlak wil gaan werken. Van opgavemanager tot wijkregisseur en van klantreiseigenaar tot participatieprofessional.

Werkvormen en materiaal

We werken met geïllustreerde flip-overvellen, film, gesprekken, games, posters, ervaringsoefeningen en werkopdrachten om de opleiding direct te koppelen aan je eigen samenwerkingspraktijk. We bouwen gedurende de opleidingsdagen veel ruimte in om als deelnemers ook van elkaar te leren door intervisie, casusbesprekingen en interviews. We proberen ieders meesterschap in samenwerken zichtbaar te maken. Daarnaast ontvang je het boek Tweebenig samen werken en krijg je de mogelijkheid om alvast online kennis te maken met de belangrijkste concepten van samenwerken via een digitale leeromgeving. Je kunt hier filmpjes bekijken, oefeningen doen en korte toelichtingen en artikelen doornemen rond de verschillende vormen, rollen en stijlen in samenwerking. Na afloop kun je bovendien alles nog eens rustig nalezen en -kijken.

Investering

De prijs voor deelname bedraagt € 4.395,- exclusief btw. Het programma is inclusief catering en overnachtingen op dag 1 en dag 2 . Dag 1 en 2 zijn inclusief avondprogramma en diner. Dag  3 en 4 zijn inclusief catering en duren van 09.00-17.00 uur. 

Annuleringsvoorwaarden

In het belang van de opleiding en voor een goede samenstelling van de groep is het voor ons belangrijk om te weten hoeveel en welke mensen deelnemen. Dit komt de kwaliteit van de bijeenkomst ten goede. Mocht je onverhoopt niet aanwezig kunnen zijn, dan kun je een vervanger laten deelnemen. Indien je wilt annuleren dan dien je dit uiterlijk 1 maand voor aanvang door te geven via opleidingen@tg.nl . Bij een niet-tijdige afmelding zijn wij genoodzaakt de prijs voor deelname geheel in rekening te brengen.

'Van nature werk ik vanuit de stijl van de ‘gedreven voorvechter’, maar sinds deze bijeenkomst over samenwerken realiseer ik me dat deze stijl voor mij nu minder effectief is dan in het verleden. Ik werk nu vanuit de ‘betrokken relatiebouwer’ en merk dat ik mijn eigen ambities kan waarmaken zonder dat mijn collega's zich gepasseerd of genegeerd voelen. Het schakelen tussen signaturen voor samenwerking heeft letterlijk gewerkt en voor mijn werkgeluk veel betekend'
Beleidsadviseur ROC

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.