TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Inhousedag Stad van de Toekomst

    Ben jij student, starter of professional met minder dan 2 jaar werkervaring en wil je ervaren hoe het is om als adviseur bij TwynstraGudde te werken? Kom dan naar onze Inhousedag 'Stad van de toekomst'. En ervaar zelf hoe jij kunt werken aan verschillende opdrachten zoals 1) het sneller...

    Solliciteer nu
    Zorg

    Medior interim manager Openbaar Bestuur

    Wij geloven dat de huidige uitdagingen in de publieke sector om nieuw leiderschap vragen. Hiervoor is een nieuwe generatie managers nodig. Managers die opgaven behapbaar kunnen maken, die mensen kunnen inspireren en motiveren en die....

    Solliciteer nu

    Aanpak Werken aan teamontwikkeling

    Zomaar een team zijn is niet vanzelfsprekend. De context waarin iedereen nu werkt vraagt meer dan alleen werken met jouw eigen team.

     

    Organisaties kunnen niet meer op zichzelf staan en zijn steeds meer afhankelijk van mensen, partijen en organisaties om hen heen. Dat heeft ook zijn weerslag op hoe je samenwerkt binnen, met en buiten jouw team. Des te belangrijker is het om stil te staan met elkaar wie je als team bent en wilt zijn, wat je te bieden hebt en hoe je als team meebeweegt met je opgave en de omgeving. Noodzakelijk daarbij is de vraag; wie zijn wij in onze essentie en wat is onze intentie? Als je daar als team zicht op hebt, ontstaat er beweging. Vanuit energie en mogelijkheden in plaats vanuit beperkingen en conditionering.

    Je werkt al jaren samen, je kent elkaar pas net of je kent elkaar al lang maar hebt ‘nog nooit echt samengewerkt’. Elke manier van samenwerken, met een individu, vraagt weer wat anders. Je hebt immers allebei een gebruiksaanwijzing, die bestaat uit normen, overtuigingen, waarden, denkbeelden etc. Laat staan hoe ingewikkeld het eigenlijk is als je met meerdere mensen moet samenwerken, die allemaal hun eigen gebruiksaanwijzing hebben.

    Door de aandacht te richten op de zaken die voor het team het belangrijkst zijn, kom je tot een prettig werkbare situatie waar iedereen tot zijn/haar recht komt. Hieronder volgt een werkwijze om tot condities of werkafspraken te komen. Als die eenmaal zijn gecreëerd, vraagt het wel enige discipline om je hieraan te houden. Slechts voor een tijdje, tot het normaal wordt.

    Teamontwikkeling

    Waar het om draait

    Om grip te krijgen op wat dan voor jullie allemaal in teamverband belangrijk is kun je dit model gebruiken.

    Teamontwikkeling

    Essentie

    De centrale vragen hierbij zijn; wie zijn jullie, individueel en met elkaar? Hoe goed ken je elkaar? Wat je laat zien en hoe je je gedraagt op het werk is slechts een deel van wie je bent. Zodra je de vier muren van een organisatie binnen loopt gebeurt er namelijk iets; je hebt een rol met daarbij horende verwachtingen, je hebt rekening te houden met andere mensen dan thuis, je stapt in een hiërarchie waar je je toe verhoudt etc. Al die onbewuste processen liggen ten grondslag aan jouw gedrag. Het lastige is alleen dat men niet kan zien aan jou welke patronen jouw gedrag sturen. De enige manier om dat te expliciteren is om het er met elkaar over te hebben. En dat is niet eenvoudig! Het is niet iets wat je zomaar even doet. Het vraagt om een setting waarin dat kan, waar iedereen de tijd heeft voor elkaar en waar weinig afleiding is. Je hebt echt de tijd te nemen voor en te geven aan elkaar om de vragen te beantwoorden waar deze alinea mee begon. Om uiteindelijk te komen tot de essentie van wie je als team bent.

    Intentie

    Waarom zijn jullie een team? Omdat het nou eenmaal zo is geregeld? Omdat jullie organisatie-structuur zo in elkaar zit? Het was al een team toen je erbij kwam? Omdat jullie samen iets te doen hebben? We stappen vaak in een team zonder ons af te vragen waarom we eigenlijk plaats nemen in die cirkel. Met een team wordt namelijk ook een onzichtbare grens gecreëerd. Alsof je daarmee gescheiden bent van de rest. Dat wordt ook nog eens versterkt doordat we het team een naam geven. Daarmee geef je boodschap af aan anderen ‘wij zijn hiervan’ (en misschien wel ‘dus jullie niet’). Maar in werkelijkheid is iedereen ‘er van’ want in een organisatie, en daarbuiten, heb je elkaar allemaal nodig. Niemand is in wezen onafhankelijk. Dit duale denken kan schadelijk zijn, gezien de manieren van werken die de huidige werkelijkheid van ons vraagt (zie de eerste alinea van dit stuk). Als je jezelf te veel afscheidt dan word je uiteindelijk buitengesloten. Het is dus essentieel om in verbinding te staan met de mensen buiten de onzichtbare grens van jouw team. Dus, wat willen jullie zijn? Waartoe ben je een team? Hoe wil je gezien worden, en door wie wil je zo gezien worden? Wie heeft baat bij wat jullie doen?

    Potentie

    Na de verkenning van het ‘wie’ en het ‘wat’, waarbij je als het ware kleur gekozen hebt, kunnen jullie je richten op de potentie van het team, die zich richt op de externe verbinding. Wat kunnen jullie? Wat is er allemaal mogelijk? Hoe komt vraag en aanbod bij elkaar? Wat is de focus, welke keuzes maak je? Bij dit onderdeel is het van belang dat je niet de kaders (beperkingen) leidend laat zijn in wat je doet maar de kern van waar je op uitgekomen bent bij het verkennen van de essentie en intentie. Ofwel, laat je niet leiden door de beren op de weg maar door de energie die je creëert met elkaar (essentie) en het geloof in wat je met elkaar wil en kan doen (intentie). Werken vanuit essentie en intentie brengt namelijk beweging en creativiteit, en dan zal je zien dat er veel mogelijk is.

    Attentie

    Nu de cirkel bijna is doorlopen; wat ligt er nog dat aandacht nodig heeft? Dit is tweeledig; interne aandacht en externe aandacht. De interne kant houdt in dat je kritisch kijkt met elkaar wat er binnen het team nog aandacht nodig heeft; heeft iedereen een plek en een rol? Welke risico’s lopen we als team? Is al het talent voldoende benut? De externe aandacht richt zich op de dynamieken buiten het team; wat gebeurt er in de ‘buitenwereld’ wat van invloed is op ons team? Sluiten we voldoende aan bij de vraag? Zijn we zichtbaar genoeg? Past wat van ons verwacht wordt in de organisatie bij onze essentie en intentie?

    Omgaan met professionele dilemma’s binnen het team. Maak dilemma's bespreekbaar tijdens een Bezie(l)-je-vaksessie en leer van elkaar.

    Condities en werkafspraken

    In deze fase maak je de balans op van de uitkomsten van de ontwikkelcirkel en bespreek je welke gevolgen of aanpassingen dit in de praktijk vraagt. Bij elke uitkomst horen (andere) afspraken. Het gaat erom dat je weet van elkaar waarom je iets wel of niet doet, en of dat past bij de essentie en intentie van het team waar jullie zo zorgvuldig aandacht aan hebben besteed. Om de afspraken te bewaken kunnen jullie twee dingen doen. Ten eerste, vraag je steeds bij alles wat jullie doen af; past dit bij onze essentie & intentie? Bijvoorbeeld, de besluiten die je neemt in een vergadering, maar ook, de manier waarop je vergadert (hoe vaak en hoe is de rolverdeling?). Ten tweede, wijs procesbewakers aan. Iemand die van jullie het mandaat krijgt om vragen te stellen over de essentie en intentie. Wie is de hoeder (essentie), de criticus (intentie), de aanvoerder (potentie) en de aandachtgever (attentie)?

    Je bent als team nooit ‘klaar’. Ontwikkeling is immers een continu proces. Niet alleen intern, maar ook om als team aan te blijven sluiten bij de externe dynamieken. Ook als je een tijdelijk team bent, vraagt het steeds weer aandacht om te kijken naar de essentie en intentie van het team. De overtuiging is echter wel, dat als je voldoende aandacht hebt voor de ontwikkeling van het team, het leuker, efficiënter en waardevoller wordt om samen te werken. Het zal het energieniveau van de teamleden verhogen!

    Het aanbod vanuit TwynstraGudde

    Er zijn twee varianten mogelijk; een online scan van je team of een uitgebreide versie die bestaat uit meerdere trainingsdagen.

    De teamscan (online)

    Met ieder teamlid vindt een online intake plaats. Daarop volgt een huiswerk opdracht die iedereen individueel verwerkt; dit betreft een dagelijks dagboek en het invullen van een online vragenlijst gericht op gedrag en communicatie. Hiervan ontvangt iedereen een uitgebreid individueel rapport. Op basis van de verkregen input maakt TwynstraGudde een teamanalyse. Deze wordt via een collectieve online bijeenkomst teruggegeven. Deze bijeenkomst duurt een dagdeel. De teamscan vindt plaats binnen een tijdsbestek van maximaal 4 weken. De scan geeft een waardevol (eerste) inzicht in de teamdynamiek en vormt eventueel een opstap naar de uitgebreide (live) training.

    De training

    Brochure team ontwikkeling

    Met iedereen vindt een individuele intake plaats. Daarna volgt een 1,5-daagse training (met overnachting) gericht op de essentie van het team. Vervolgens vindt er 3 keer een 1-daagse training plaats gericht op respectievelijk de intentie, de potentie en attentie, met huiswerkopdrachten tussendoor. Eventueel vindt er nog een terugkom-middag plaats. De training vindt plaats binnen een tijdsbestek van 4 maanden.

    Download hieronder ons visiedocument over teamontwikkeling. Heb je vragen over de training of de online teamscan? Neem dan contact op met Catherine van Nierop.

    Download hier onze visie

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen