Inspelen op ontwikkelingen als klimaatveranderingen en het slim gebruiken van data vraagt aanpassing van beheerorganisaties. Hierdoor is de rol van de asset manager aan het veranderen. Wat vraagt deze nieuwe rol precies van jou als asset manager, op welke ontwikkelingen moet je inspelen en op welke manier? In dit blog geven we je een aantal adviezen hoe hiermee om te gaan.
Toegevoegd door Sanne van Empel op 21 december 2021
Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd om het beheer van onze ‘grijze’ assets (wegen, dijken, bruggen) zo effectief en efficiënt mogelijk in te richten. De komende jaren ligt de uitdaging in het klaarmaken van deze assets voor klimaatveranderingen, zoals extremere temperaturen en waterval. Beheerders moeten meer rekening gaan houden met deze extremen.
Steeds meer beheerders beseffen dat het ‘groen’ en ‘blauw’ van Nederland ook aandacht verdienen. Rijkswaterstaat heeft bijvoorbeeld een wettelijke taak om natuur en waterkwaliteit op orde te brengen en het te onderhouden. Natuur en waterkwaliteit behoren dus ook tot het asset management en moeten daar goed in verankerd worden. Hiervoor is het noodzakelijk dat beleidsadviseurs in samenwerking met beheerders concrete invulling gaan geven aan taken en prestatieafspraken voor onze groene en blauwe infrastructuur.
Een ander voorbeeld van een verandering is dat beheerders te maken krijgen met verdergaande digitalisering en automatisering. Auto's gaan steeds meer communiceren met slimme wegkantsystemen, waardoor waardevolle data over en weer wordt uitgewisseld. Deze data wordt gebruikt om bijvoorbeeld weggebruikers te informeren over files, maar ook ter ondersteuning bij de ontwikkeling van nieuw beleid. Van beheerders wordt verwacht mee te groeien met deze nieuwe mogelijkheden en het beheer van de data te organiseren.
Bovengenoemde ontwikkelingen vragen vooral aanpassing van de asset manager binnen de beheerorganisatie. De asset manager is ten slotte degene die de eindverantwoordelijkheid draagt van de assets binnen zijn/haar areaal. Alleen ‘technische’ kwaliteiten zijn niet meer voldoende. De functie van de asset manager wordt complexer, er worden nieuwe vormen van leiderschap, gedrag en andere vaardigheden verwacht. Om in te spelen op de uitdagingen van de toekomst moet de asset manager er namelijk voor zorgen dat de beheerorganisatie zich blijft ontwikkelen en bereid is zichzelf telkens opnieuw uit te vinden. Pas dan ben je als asset manager in staat om:
Om de beheerorganisatie mee te nemen in en voor te bereiden op de geschetste ontwikkelingen wordt leiderschap gevraagd. Voor de asset manager betekent dit concreet:
Zorg ervoor dat je je als asset manager zelf echt kent. Dat betekent dat je weet wat je sterktes en zwaktes zijn, je waarden en kwaliteiten kent en je weet hoe je anderen kunt beïnvloeden. Het ontwikkelen van je mindset, skillset en toolset staat daarbij voorop. Jij bepaalt, meer dan voorheen, de koers en inspireert anderen, je bent teamleider, stuurt op de inhoud en assetmanagementprocessen, je hebt kennis van de organisatie waarin je werkt én weet dat te managen.
Weten wat er van je verwacht wordt en inhoudelijke kennis opdoen is een belangrijke stap, maar niet voldoende om je veranderende rol goed uit te kunnen oefenen. Het blijvend opdoen van (praktijk)ervaring en daarop reflecteren is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van iedere asset manager. Met behulp van intervisies en coaching leer je reflecteren op je eigen handelen in je nieuwe rol, deel je inzichten met anderen en ontwikkel je meer bewustzijn ten aanzien van je eigen (te ontwikkelen) vaardigheden.
Een vraag die iedere professional zich periodiek zou moeten stellen is: ben ik nog de juiste persoon voor deze job? Zeker in een sterk veranderende context en in een nieuwe rol vergeten we als asset manager vaak deze cruciale vraag aan onszelf te stellen. Wil je naast het uitvoeren van het vak ook de inspirerende leider te zijn? En ben je daartoe in staat? De nieuwe rollen, ontwikkelingen en opgaven vragen nogal wat van je adaptiviteit en flexibiliteit, dat zie je terug in gedrag en motivatie. Sluit de nieuwe leiderschapsrol aan bij jouw intrinsieke motivatie, waarden en kwaliteiten? Alleen dan ben je in staat om authentiek en op een gedragen manier te acteren zoals dat van de hedendaagse asset manager wordt verwacht.
De ontwikkeling van asset management zorgt voor een nieuw normaal, met betere samenwerking, betere beheersbaarheid en hogere tevredenheid. Dit vraagt nieuw leiderschap van asset managers. Leiders binnen het asset management zijn een inspiratie voor anderen. Met plezier en passie werken ze samen aan het verbinden, verbeteren en verduurzamen van het areaal. Leiderschapsontwikkeling hoort daarbij.
Heb jij hulp nodig in de ontwikkeling van jezelf als asset manager? Wij verzorgen opleidingen voor leiderschapsontwikkeling, specifiek voor asset managers en andere leiders binnen asset management. Vul onderstaand formulier in als je hier meer informatie over wilt ontvangen.
De beheerders van de fysieke leefomgeving hebben keuzestress. Zij moeten nu kiezen tussen de erfenissen uit het verleden, de opgaven van het nu en de uitdagingen van de toekomst. Bovendien volgen de veranderingen in de fysieke leefomgeving zich steeds sneller op.
In deze blogreeks gaan wij in op deze taaie problemen en de keuzestress die dit de beheerders van de fysieke leefomgeving oplevert. We tonen daarvoor de gedrag- en rolverandering die dit van de beheerders vraagt en de instrumenten die ze hierbij kunnen inzetten.
Andere blogs uit deze reeks: