Gemeente Rotterdam Timmerhuis Rotterdam: uniek contract, uitzonderlijke kwaliteit

Het Timmerhuis Rotterdam is een gebouwencomplex in het hartje van de Maasstad met een mix van stedelijke functies. In opdracht van de gemeente Rotterdam heeft TwynstraGudde de contractering en het procesmanagement van dit beeldbepalende project gedaan.

Foto: Ossip van Duivenbode

Het oude Stadstimmerhuis is de kraamkamer van de Rotterdamse wederopbouw. Het is een gemeentelijk monument, maar was toe aan renovatie. Een gebouw ernaast was gesloopt. Daarmee ontstond ruimte voor het nieuwe Timmerhuis: een multifunctioneel complex van 46.000 m2 bvo met kantoren, museum, winkels, horeca, 84 appartementen en een ondergrondse parkeergarage. De ontwikkeling tekent de strategie om de binnenstad te verdichten en voor meer bewoners en functies aantrekkelijk te maken. De ambities waren hoog: excellente architectuur en stedenbouw en duurzaamheid op het niveau “BREEAM Excellent”. TwynstraGudde werd gevraagd de juiste contractvorm voor dit project uit te werken en het proces te managen.

Contractering

figuur_case_timmer_huisWe hebben de interne en de externe factoren die van invloed zijn op de keuze van de contractvorm, geanalyseerd. Op grond daarvan zijn we tot een uniek voorstel gekomen: het voorlopig ontwerp in eigen beheer ontwikkelen en daarna aanbesteden volgens een geïntegreerd DBM-contract: design, build en maintenance. Gebouwgebonden onderhoud is voor een periode van vijftien jaar onderdeel van het contract. Marktpartijen worden daardoor maximaal uitgedaagd om de juiste afwegingen te maken tussen kwaliteit en geld.

Realisatie

Aansluitend hebben we de selectie begeleid waaruit architectenbureau OMA van Rem Koolhaas naar voren is gekomen. Dit bureau heeft het voorlopig ontwerp onder regie van de gemeente gemaakt. Met alle bijbehorende contracten is dit overgedragen aan Heijmans die als aannemer/ontwikkelaar werd geselecteerd. TwynstraGudde heeft het procesmanagement gedaan. Daarmee hebben we gezorgd voor een permanente match tussen de voortgang van het project en de ambtelijke en politieke besluitvorming.

Het resultaat voor de opdrachtgever

Op 11 december 2015 is het Timmerhuis officieel geopend. Rotterdam is een bijzonder gebouw rijker. Het trekt de aandacht door glas en staal en een combinatie van nieuwbouw en monumentale oudbouw. Het is één gebouw voor wonen, werken, ontmoeten en ontspannen. Het resultaat voldoet aan de hoge eisen die de gemeente vooraf stelde en het project is op tijd en binnen het budget gerealiseerd.

De toegevoegde waarde van TwynstraGudde

De adviseurs van TwynstraGudde hebben ervaring met procesmanagement bij projecten in een complexe politiek-bestuurlijke omgeving. Door de kritische succesfactoren van het project en de hiermee samenhangende risico’s voor de gemeente te wegen, zijn we gekomen tot een unieke contracteringsstratgie. Met goed procesmanagement hebben we gezorgd dat die strategie ook het gewenste resultaat heeft opgeleverd.

Bekijk een virtual reality tourtimmerhuisVR

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.