TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

    Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Jurist

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Ministerie van BZK Meer leerwinst uit Proeftuinen Aardgasvrije Wijken

    Nederland gaat van het aardgas af. Maar hoe? Via het programma Proeftuinen Aardgasvrije Wijken hebben 27 gemeenten geld ontvangen voor het aardgasvrij maken van een wijk. In opdracht van het Ministerie van BZK hebben wij onderzocht hoe de wijken zijn geselecteerd en hoe we met z’n allen zoveel mogelijk van de ervaringen kunnen leren.

    Belangrijke evaluatievragen

    In 2018 is de eerste tranche van het programma opengesteld. Maar liefst 74 gemeenten hebben een aanvraag voor financiering ingediend. Omdat er maar budget was voor 27 proeftuinen, moest er worden geselecteerd. Hoe werd de selectie gemaakt? En heeft de selectie bijgedragen aan de gestelde doelen? Die vragen zijn belangrijk. Niet alleen om terug te kijken en te beoordelen of belastinggeld doelmatig is besteed. Maar ook omdat het Rijk waarschijnlijk in het najaar van 2019 een tweede tranche voor financiering openstelt.

    Multidisciplinair team

    Voor deze opdracht hebben we een projectteam samengesteld met mensen uit verschillende adviesgroepen van TwynstraGudde. We hebben ervaring met evaluaties gecombineerd met kennis van aardgasvrije wijken en financieringsregelingen. In ons onderzoek konden we daardoor goed doorvragen op de inhoud. Wij hebben een enquête gehouden en we hebben meer dan twintig interviews afgenomen met gemeenten: zowel geselecteerde als niet-geselecteerde. Ook andere betrokkenen hebben we gesproken, onder wie alle leden van de beoordelingscommissie.

    Blijf op de hoogte van de laatste inzichten.

    Meer nadruk op leerwinst leggen

    Uit onze evaluatie bleek dat gemeenten een wijkgerichte aanpak waardevol vinden en dat van de proeftuinen veel geleerd kan worden. Wij hebben geadviseerd om bij een volgende tranche dit leeraspect verder uit te diepen: wie moet er van leren en wat zijn de specifieke vraagstukken waarvan geleerd kan worden? Daarnaast zouden de criteria voor beoordeling van aanvragen scherper moeten worden geformuleerd en duidelijker moeten worden gecommuniceerd. Gemeenten en beoordelaars weten dan beter waar ze aan toe zijn. We hebben ook aanbevolen om bij die criteria meer nadruk te leggen op de beoogde leerwinst en beter te onderbouwen waarom aanvragen zijn goed- of afgekeurd. Belangrijkste aandachtspunt is het tempo: neem als Rijk de tijd om de aanbevelingen goed uit te werken en geef gemeenten ruim de tijd om tot een goede aanvraag te komen.

    Tweede Kamer

    Onze conclusies staan in een eindrapport dat we aan het Ministerie van BZK hebben gepresenteerd. Op 27 mei 2019 heeft de minister dit rapport als bijlage meegestuurd met een brief aan de Tweede Kamer.

    Podcast over het aardgasvrij maken van wijken en hoe je bewoners hierbij betrekt

    In samenwerking met BNR hebben we de podcast- en videoserie Nieuw Nederland ontwikkeld. In de podcast 'De kracht van de Rotterdamse Nacht' gaat Maarten Bouwhuis dieper in op het aardgasvrij maken van wijken en hoe je bewoners hierbij betrekt. Luister hieronder de podcast.

     

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen