TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

    Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Jurist

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Winkelleegstand als oplossing voor tekort aan ouderenhuisvesting

    Lege winkels en kantoorpanden bepalen steeds vaker het straatbeeld in stadscentra en dorpskernen. Die toenemende winkelleegstand tast de leefbaarheid en vitaliteit van deze gebieden aan. Gemeenten willen daar uiteraard iets aan doen, maar worstelen vaak met de financiële haalbaarheid van de herontwikkeling. Tegelijkertijd is er een ander maatschappelijk vraagstuk: het grote tekort aan ouderenhuisvesting. Met de groeiende vergrijzing in Nederland zal dit in de toekomst alleen maar toenemen. En daarmee neemt de behoefte aan ouderenwoningen en -zorg aanzienlijk toe. Er ligt echter een prachtige kans in het verbinden van deze twee maatschappelijke vraagstukken.

    Toegevoegd door Erwin Uil op 19 januari 2023

    De oplossing van de winkelleegstand wordt nu nog veelal gezien in de transformatie van lege panden naar reguliere (dure) appartementen. De bouwhoogte hiervan wordt bepaald door het kantelpunt waarop de businesscase sluitend is. Oftewel, hoe duurder de grond hoe hoger de bouw. Dit resulteert in woontorens die veelal niet passen bij het karakter van het dorp of de stad. De optie om ouderenwoningen mee te nemen in de herontwikkeling van stadscentra of dorpskernen, is voor gemeenten nu nog vaak een eyeopener.

    Winkelleegstand als oplossing voor tekort aan ouderenhuisvesting-Blog

    Voordelen ouderenhuisvesting

    Er zijn diverse voordelen voor de keuze voor ouderenhuisvesting. Ten eerste bieden de kernen winkels en voorzieningen op loopafstand en zijn daarmee heel aantrekkelijk voor ouderen. Ook voor het verminderen van de parkeerdruk is ouderenhuisvesting in binnensteden en dorpskernen een welkom alternatief. Immers, ouderen hebben vaak nog één of zelfs geen auto, terwijl jonge gezinnen vaak twee auto’s kwijt moeten. Hierdoor kan er aanzienlijk worden bespaard op de kosten voor (gebouwd) parkeren. Ouderenwoningen zijn daarnaast een interessant beleggingsobject voor pensioenfondsen en andere beleggingsfondsen, wat de financiële haalbaarheid vergroot.

    Mijn advies aan gemeenten is: onderzoek de mogelijkheden, samen met vastgoedeigenaren, zorgverleners en corporaties. Door serieus werk te maken van ouderenhuisvesting bij herontwikkeling van stadscentra en dorpskernen verbinden we die twee maatschappelijke vraagstukken. We lossen de leegstand op, brengen de leefbaarheid terug en zorgen tegelijkertijd voor goede en aantrekkelijke huisvesting en voorzieningen voor onze ouderen. Het mes snijdt dan aan twee kanten!

    Wonen, zorg en welzijn voor ouderenWij spraken inspirerende professionals en ouderen over wonen, zorg en welzijn voor ouderen. Zij laten zien hoe weerbarstig de praktijk is en hoe zij met visie, durf en volharding een weg vinden. Dit artikel is onderdeel van het magazine. Het magazine is nu gratis te downloaden.

    Podcast ‘Hoe Hilversum huisvesting hervormt’

    Luister ook de podcast ‘Hoe Hilversum huisvesting hervormt’ die wij in samenwerking met BNR Nieuwsradio hebben gemaakt. Woningcorporatie Habion heeft Liv Inn gerealiseerd, een woonzorgcomplex waar zorgbehoevenden en fitte ouderen samenleven. De bewoners doen er alles zelf en maken samen de beslissingen. Wonen staat voorop, nodige zorg komt naar ze toe. Door elkaar te helpen kunnen bewoners langer op één plek blijven en zijn ze minder afhankelijk van zorg. Kunnen we met concepten zoals de Liv Inn de ouderenzorg betaalbaar houden?

    Over de auteur

    Erwin Uil werkt als projectmanager en adviseur gebiedsontwikkeling bij TwynstraGudde. Sinds kort in de rol van partner van TwynstraGudde. Erwin helpt publieke en semipublieke organisaties verder bij het realiseren van hun vraagstukken rondom het herontwikkelen van terreinen en locaties. In zo’n vraagstuk zoekt hij altijd naar de maatschappelijke relevantie: draagt het bij aan onze maatschappelijke opgave en daarmee duurzaam bij aan onze samenleving?

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen