Blog Succesvolle mini-masterclass Campus- en Clusterontwikkeling

Wanneer is het zinvol om als overheid of regio actief een economisch cluster of een campus te stimuleren met geld en beleid? Centraal bij cluster- en campusvorming staat vaak het stimuleren van innovatie, kennisvalorisatie en economische specialisatie.

Toegevoegd door Michiel Cappendijk op 11 oktober 2018

Maar moet je eigenlijk wel een campus ontwikkelen zonder bestaand economisch cluster of ecosysteem en wat is het belang van een commerciële thuismarkt? Die vragen werden beantwoord tijdens de met een 8,4 gewaardeeerde mini-masterclass Cluster- en Campusvorming van BT-media en TwynstraGudde.

3 praktijkcasussen

Als archetypes heeft men vaak het succes van de High Tech Campus Eindhoven of Utrecht Science Park in het achterhoofd, maar hoe kunnen ook andere clusters succes boeken? Tijdens de masterclass, die onder leiding stond van BT hoofdredacteur Jeroen Bruinenberg, bespraken we de volgende drie praktijkcasussen:

De drie inleiders gingen in op vragen als wat een cluster of campus inhoudt, wanneer het zinvol is om als overheid een cluster- of campusontwikkeling te stimuleren, hoe je dat doet en tot slot werden de lessons learned van de drie praktijkcasussen gedeeld. Na afloop leidde Jill Wilkinson, de eerste directeur van de Humanity Hub, de deelnemers rond door de Hub. Hoewel bij aanvang het nooit zeker is of een hub echt aanslaat, vertelde Jill Wilkinson dat ze al heel snel merkten dat de Hub echt in een behoefte voorzag en zelfs internationaal de aandacht trok.

Verdieping: vier artikelen over de cases

Naar aanleiding van de mini-masterclass publiceerde stadszaken vier lezenswaardige artikelen over deze cases:

Over TwynstraGudde | Campus- en Clusterontwikkeling

Op het gebied van cluster- en campusontwikkelingen hebben we gewerkt aan onder andere Brainport Industries Campus (Eindhoven), Social Enterprise Campus (Apeldoorn), The Hague Humanity Hub, Maintenance Value Park (Terneuzen), Green Park Aalsmeer, Greenport Duin- en Bollenstreek, Utrecht Science Park, The Hague Security Delta, Delftech Park (Delft), Flevo Campus Almere, Hilversum Media Park en Deventer Open Innovation Center.

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.