Blog Participatieversoepelingen: het samen doorleven van spanningen

Inmiddels worden de Coronamaatregelen weer voorzichtig versoepeld. Dit biedt een nieuw soort tussenruimte aan betrokkenen in participatietrajecten. Gaan we fysiek of digitaal participeren? Niet elke organisatie versoepelt maatregelen even snel, of even ver. En betrokkenen zijn afwisselend voorzichtig of juist heel erg toe aan fysiek contact. De ruimte die hier ontstaat is verwarrend, en brengt spanningen met zich mee. Hoe uit dat zich in de praktijk? En waarom is het relevant om hieraan aandacht te besteden? Wij nemen je daarin mee in dit blog.

Toegevoegd door Fleurianne Straathof op 23 juli 2020

Tot een aantal maanden geleden konden participatiebijeenkomsten en -trajecten in projecten van overheden zorgeloos worden georganiseerd. De uitdaging zat vooral in de opkomst van mensen en diversiteit binnen deze opkomst. Totdat de Covid-19 pandemie ook participatieland volledig op zijn kop zette. Ineens moesten we participatiebijeenkomsten online (leren) organiseren.

Deze bijzondere tijd vraagt van ons om uit de comfortzone te stappen, te experimenteren en te doen. Wat is immers de waarde van participatie nog als je niet mee kunt doen..?

participatieversoepelingen

Participatie in versoepelingstijd

Voor zowel organisatoren als participanten ontstaan nieuwe situaties. Deze maken – soms onbedoeld – expliciet welke vragen, spanningen en onzekerheden deze met zich mee brengen. Hoe voelt de nieuwe tussenruimte voor jou, na het lezen van onderstaande voorbeelden?

cijfers-voor blog-01‘Je zorgt wel dat we hier iets op vinden, toch..?’ De projectmanager loopt weer naar binnen en jij zucht. Hoe dan..? Je had er nog zo naar uitgekeken. Jouw participatiebijeenkomst werd maanden geleden geannuleerd toen de pandemie begon. Veiligheid altijd eerst. Nu heb je de bijeenkomst alsnog kunnen organiseren, met inachtneming van de anderhalvemeterregels. Er geldt op de locatie een maximum aantal bezoekers, maar dat zou geen probleem moeten vormen. Je hebt deelnemers daarom netjes gevraagd om zich aan te melden, zodat jullie kunnen sturen op het handhaven van de regels. Maar vanavond bleken er ineens veel meer bewoners voor de deur te staan dan het aantal aanmeldingen in jullie overzicht. Wat nu? Gaat dit het moment zijn dat je mensen gaat weigeren die graag willen participeren in jullie project? Of ga je de regels schenden om participatie mogelijk te maken?

cijfers-voor blog-02Wekenlang ben je bezig geweest om contact te leggen met iemand van het project. Eerst kreeg je te horen dat je iemand anders moest hebben. Na een belletje met de juiste ‘omgevingsmanager’ bleek dat afspreken niet mocht vanwege de Coronamaatregelen. Daarom belde je een paar weken later nog eens, en fysieke afspraken schijnen nu wel weer te mogen. Maar de omgevingsmanager wil zelf niet afspreken, omdat zij fysiek contact voorlopig wil mijden. Een digitale afspraak heeft voor jou geen zin, want je wilt haar graag laten zien welk gebied om jouw huis precies emotionele waarde voor jou heeft en waarom. Intussen vertelde ze dat het project wel gewoon door gaat. Valt jouw verhaal hierdoor nu gewoon tussen wal en schip? Je maakt je ernstig zorgen…

cijfers-voor blog-03Je hinkte weken op meerdere gedachten, maar die participatiebijeenkomst kon je echt niet langer meer uitstellen. Je schatte in dat de deelnemers veiligheid belangrijk zouden vinden, dus het werd een digitale bijeenkomst. En je schatte ook in dat deelnemers het liefst aan het begin of het einde van de werkdag wilden participeren. Je besloot daarom de bijeenkomst aan het einde van de middag te organiseren. Dat zou de opkomst vast niet in de weg staan. Nu de bijeenkomst is afgelopen en slechts een handjevol deelnemers kende, stromen de klachten en verontwaardigde berichten binnen. Want wie ben jij als omgevingsmanager eigenlijk om – zonder overleg – het moment, de vorm en de agenda van de participatie te organiseren? Nu konden veel gemotiveerde mensen niet mee doen…

Hoe verhoud jij je hiertoe?

Ervoor zorgen dat participanten in deze tussenruimte mee kunnen blijven doen: dat is de opgave. Een flinke opgave mogen we gerust zeggen. Het doet ons de volgende vraag stellen: Hoe verhoud jij je tot deze uitdaging?

Ben jij bereid om een open gesprek te voeren met participanten over de participatie? En ben je bereid te luisteren naar suggesties over de vorm, bijvoorbeeld of deze online en/of offline hoort plaats te vinden? Naast het open gesprek over de participatievorm vraagt het om flexibiliteit, ruimte en durf om met elkaar te experimenteren, fouten te maken en te leren. In de praktijk ervaren wij als omgevingsmanagers, dat als je aandacht hebt voor dit soort aspecten in de tussenruimte, dat dit leidt tot meer begrip, meer vergevingsgezindheid en een constructiever proces.

Ervaring in het blijven organiseren van participatieprocessen

De omgevingsmanagers van TwynstraGudde maken daarom vragen en spanningen in participatievraagstukken expliciet. Wij adviseren onze opdrachtgevers gericht over effectieve vormen van participatie, ook als de wereld om ons heen verandert. Ook in deze tijd zorgen wij ervoor dat iedereen mee kan blijven doen in participatieprocessen.

Wil je sparren over jouw participatietraject? We denken graag mee tijdens een (digitaal) koffiegesprek. Stel je vraag aan één van ons. 

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.