Blog Een verhaal van een varkenshouder die door een crimineel is benaderd

Bijna één op de vijf boeren en tuinders geeft aan weleens iemand aan de deur te hebben gehad die zijn/haar boerenschuur of loods wilde gebruiken, waarbij de boer of tuinder vermoedde dat dit verband hield met drugscriminaliteit. Wij haalden persoonlijke verhalen op bij boeren en tuinders hoe zij benaderd zijn om hun boerenschuur te verhuren.

Toegevoegd door Sanne Groothuis op 9 oktober 2020

In deze blogreeks publiceren we enkele unieke verhalen om een beeld te geven hoe drugscriminelen te werk gaan op het platteland en hoe boeren en tuinders hierop reageren. We hopen hiermee mensen bewust te maken van het probleem.

Een persoonlijk verhaal van een varkenshouder in Zeeland over de benadering van een vermoedelijke drugscrimineel voor verhuur van een boerenschuur

Het verhaal

Een varkenshouder is tweemaal benaderd met de vraag of hij een schuur wilde verhuren voor wietplanten. In beide gevallen heeft hij het aanbod afgewezen. De laatste keer is inmiddels zo’n drie jaar geleden, de boer denkt dat ‘ze weten dat ze niet meer bij ons hoeven langs te komen’.

Er is volgens de varkenshouder een duidelijk verschil te zien in de mensen die in de drugswereld zitten en daarbuiten, de eersten hebben namelijk dure auto’s met dure banden in plaats van een praktische auto. Ook zegt de boer dat het ‘altijd van die gladde jongens met een strak kapsel’ zijn. ‘Dat is al een selectie die je hier maakt op de openbare weg in het buitengebied. Dat zie je gelijk. Elke dag komen hier ongeveer 5 tot 10 auto’s langs. Ik zie gelijk of ik iemand niet ken’.

‘Ze doen allemaal niet geheimzinnig en ze zijn heel open'.

Ze zijn in ieder geval open over hun bedoelingen. ‘Ze doen allemaal niet geheimzinnig en ze zijn heel open’. Volgens de varkenshouder is vanaf de straat te zien dat hij varkenshokken heeft en ‘als je hokken hebt, staat er altijd wel wat leeg’. Ik heb per jaar wel zo’n tien vertegenwoordigers die zo het erf op draaien om handel te doen. Daar ga je ook niet overal ja op zeggen.’

‘Het buitengebied lijkt heel kwetsbaar, maar de mensen in het buitengebied zijn niet zo kwetsbaar. Tussen de 5 en 10 jaar geleden was hier veel meer drugscriminaliteit. Maar die crimineel is ook niet gek. Als ze elke keer nee krijgen gaan ze iets anders zoeken. Industriegebieden vallen bijvoorbeeld veel minder op. Als mijn buurman een drugspand heeft en daar vier mannen heeft werken, dan zie ik dat gelijk. Waar het rustig is, valt het juist op.’

‘Het buitengebied lijkt heel kwetsbaar, maar de mensen in het buitengebied zijn niet zo kwetsbaar'.

Ons onderzoek

Deze varkenshouder is één van de 12 boeren en tuinders die wij interviewden voor ons onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en het Aanjaagteam Ondermijning (ATO). Lees hieronder meer over het onderzoek naar drugscriminaliteit en de ondermijnende effecten daarvan op boeren en tuinders.

Naar het onderzoek

Herken jij dit?

Ben je als boer of tuinder benaderd door een vermoedelijke drugscrimineel of ben je slachtoffer geworden van drugscriminaliteit en wil je jouw verhaal anoniem met ons delen? Stuur een mail naar Sanne Groothuis (sgs@tg.nl), één van de auteurs van het rapport, of kijk voor tips op de website van (Z)LTO.

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.