In de wereld van mobiliteit en infrastructuur, bijvoorbeeld bij de bouw van een nieuwe tunnel, wordt het gedachtegoed van Strategisch Omgevingsmanagement (SOM) veel gebruikt om op een gestructureerde manier conflicten met de omgeving op te lossen of te voorkomen. Maar ook bij een project of programma in de zorg -waar we dit gedachtegoed niet of nauwelijks gebruiken- staat een project of programma niet op zichzelf. Je hebt altijd te maken met belangen van gebruikers, cliënten, zorgverleners, ketenpartners en andere betrokkenen. In dit blog geef ik drie tips wat projecten en programma’s in de zorg kunnen leren van SOM.
Toegevoegd door Douwe Hatenboer op 5 mei 2022
Strategisch Omgevingsmanagement is het zorgvuldig voorbereiden en uitvoeren van een participatieproces met de omgeving, waarin heldere keuzes worden gemaakt. Daardoor krijg je inzicht in het krachtenveld rondom een project en voorkom je problemen met de omgeving (of los je ze daarna op). Strategisch Omgevingsmanagement gaat uit van de goede dialoog en kent vier stappen:
Strategisch Omgevingsmanagement wordt in de zorg nog niet of nauwelijks toegepast. De zorg kent nog geen functies zoals ‘omgevingsmanager’. Toch hebben projecten in de zorg wel degelijk met een speelveld te maken. Het aantal samenwerkingen in de zorg neemt toe, waardoor het speelveld complexer en groter is. Hieronder geef ik je drie tips uit Strategisch Omgevingsmanagement die mogelijk relevant zijn voor jouw project of programma in de zorg.
Issues bepalen de aanvliegroute, niet stakeholders
Als we het speelveld van een project in kaart brengen -bijvoorbeeld door middel van een stakeholderanalyse-, zijn we geneigd onszelf centraal te stellen en alle relevante stakeholders op een rij te zetten. De SOM-methodiek brengt stakeholders rondom een ‘issue’ in kaart: een inhoudelijke kwestie waarover verschil van mening bestaat of kan bestaan. Een issue is concreet, aanwijsbaar, definieerbaar en oplosbaar. Er kan een besluit over genomen worden en er kan over onderhandeld worden. Bijvoorbeeld ‘geluidsoverlast in laboratorium X’ of ‘weinig uitstroom cliënten’. Per issue hebben diverse stakeholders(groepen) een standpunt en onderliggende belangen.
Construerend onderhandelen op basis van belangen
Zorgorganisaties komen elkaar in de regio aan diverse tafels tegen, je werkt dus vaak lang met elkaar samen aan verschillende projecten. Daarom is het bereiken van een win-win oftewel duurzaam overeenkomen een groot goed, bijvoorbeeld over een van de issues. Duurzaam overeenkomen doe je door construerend te onderhandelen op basis van belangen:
De grens tussen dialoog en discussie is dun
Onderhandelen roept al snel het beeld op van twee partijen die tegenover elkaar staan. Toch staat een goede onderhandeling niet in de weg van een duurzame relatie als het in dialoog wordt gedaan. In een dialoog geven partijen elkaar de ruimte om te spreken, stellen partijen elkaar vragen om te begrijpen en luisteren partijen naar elkaar. Dit is anders dan een discussie waarbij partijen zoveel mogelijk spreektijd opeisen, elkaars standpunten proberen te weerleggen en het streven instemming is voor het eigen standpunt. Er wordt in een dialoog juist gezocht naar een gezamenlijk beeld door verschillen in belangen en opvattingen te onderzoeken.
Contact en participatiemogelijkheden zijn van groot belang. Wij bouwen een brug tussen de wereld van infrastructuur en de wereld van zorg om van elkaar te leren over omgevingsprocessen. Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met mij op!
Daarnaast verzorgt TwynstraGudde ook een tweedaagse training Strategisch Omgevingsmanagement.