Radboud Universiteit De toekomst van het Erasmusgebouw

Het Erasmusgebouw van de Radboud Universiteit in Nijmegen voldoet niet meer aan de huidige wensen én is aan het einde van zijn technische levensduur. Maar wat doe je: renovatie of nieuwbouw? TwynstraGudde deed onderzoek en kwam met een huisvestingsconcept. Het vormt de basis voor een weloverwogen keuze tussen verschillende scenario’s.

Sinds 1973 torent het Erasmusgebouw met zijn 88 meter hoog boven de Keizerstad. Het markante gebouw voldoet op een aantal vlakken echter niet meer aan de wensen van de faculteiten Letteren en Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen die er al sinds lang gebruik van maken. De bezetting is laag. Ook is een renovatie nodig (zowel installatietechnisch als op duurzaamheidsvlak), wat noodzaakt tot tijdelijke huisvesting. Er gingen echter ook stemmen op voor nieuwbouw elders op de campus. De Radboud Universiteit vroeg TwynstraGudde om een ruimtelijk en functioneel Programma van Eisen dat kan dienen als basis voor een keuze tussen deze scenario’s.

Wenkend perspectief

Een goed huisvestingsplan begint met een zorgvuldige afstemming met alle stakeholders. We zetten de eindgebruiker centraal: studenten, docenten, medewerkers, onderzoekers en gasten. Maar we kijken ook naar de belangen van de vastgoedafdeling (als beheerder) en van het College van Bestuur (als beslisser). Aandacht voor verschillen en synergie is onderdeel van onze aanpak. Je moet dromen, inspireren en loskomen van het huidige. Tegelijkertijd moet je duidelijke kaders stellen. Wat is het wenkend perspectief en wat wil je per se voorkomen? Nu nadenken over behoeften van morgen. Dat is de kunst.

Zet jij ook graag je tanden in dit soort complexe vraagstukken, waarin strategie, zorg en huisvesting samen komen? Wij zoeken mensen. Dit is je kans om als 'Adviseur zorghuisvesting' aan de slag te gaan bij een bureau dat je uitdaagt en jou alle mogelijkheden biedt om je verder te ontwikkelen.
Meer over deze vacature

Wensen en dromen

We hebben een opzet gemaakt met onderzoek op locatie, werksessies, diepte-interviews en een online enquête onder medewerkers. Waarnemen hoe mensen zich bewegen. Goed luisteren en analyseren, een scherpe blik, doorvragen, inspireren en soms confronteren. Toen we hiermee wilden starten, gooide de ‘intelligente lockdown’ roet in het eten. Met behoud van de uitgangspunten hebben we het roer omgegooid en een nieuwe aanpak ontwikkeld, waarin we alles digitaal hebben uitgevoerd. We vroegen mensen niet hoe zij zich fysiek hun toekomstige huisvesting voorstellen. De vragen gingen over de beleving van hun gedroomde werk- en studeeromgeving. Wie kom je tegen als je straks op de gang loopt? In welke context werk je? Wat ervaar je als je straks het nieuwe of vernieuwde gebouw binnenloopt?

'Onder de bijzondere omstandigheden van corona is het TwynstraGudde gelukt om de dienstverlening binnen de afgesproken kaders door te zetten.'
Ferry Soetekouw, Ontwikkelmanager Universitair Vastgoed Bedrijf van Radboud Universiteit

Rust en reuring

Het huisvestingsconcept dat we hebben ontwikkeld gaat niet alleen over volumes en vastgoed, maar juist ook over relaties, over dynamiek tussen rust en reuring, over transparantie en beslotenheid. Er is veel behoefte aan werkplekken om geconcentreerd te werken: een eigen kamer met ruimte voor eigen boeken. Akoestische kwaliteit (in dit geval vooral rust voor concentratiewerk) is een belangrijke eis. Binnen gestelde kaders qua flexibiliteit, beeldkwaliteit, duurzaamheid en logistiek, hebben we tot slot een ruimteprogramma gemaakt. Tussenresultaten hebben we gedurende dit proces teruggekoppeld en laten valideren.

Balans tussen wensen en ambities

Het eindresultaat is een Programma van Eisen waarin de balans is gevonden tussen de behoeften en eisen van de organisatie en de wensen en behoeften van de gebruikers. Het concept komt tegemoet aan de behoefte aan persoonsgebonden werkplekken en voorzieningen voor ontmoeting en overleg én aan de eisen qua kostenefficiëntie en duurzaamheid. Het concept is vertaald in een ruimtestaat met ruimtes in aantallen, soorten en afmetingen. Door de gekozen werkwijze stoelt onze analyse op draagvlak bij de beslisser, de beheerder én de eindgebruikers in alle geledingen. Het College van Bestuur heeft hiermee goede basisinformatie voor een gedragen en toekomstbestendig besluit over de huisvesting van de twee faculteiten. In het befaamde Erasmusgebouw of daarbuiten.

Waarom TwynstraGudde?

Onze adviseurs hebben ervaring met huisvestingsvraagstukken bij grote organisaties, onder andere binnen het hoger onderwijs. We spreken de taal van de onderwijswereld, bouwen voort op vele referenties, werken multidisciplinair en zijn bedreven in het vertalen van het primaire werkproces naar een compleet en functionerend huisvestingsconcept. Dankzij onze ervaring lukte het om ondanks de lockdown snel een aangepaste onderzoeksopzet te maken die voldeed aan alle beperkingen, maar niettemin leidde tot een betrouwbaar resultaat.

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.