Blog Werken met hart en ziel of angst voor afwijzing

‘Dan ben ik bang dat ik tekortschiet’, zei een collega tegen mij tijdens een rustige wandeling langs het water. Zij gaf aan hoe moeilijk het voor haar is om vast te houden aan haar eigen plan en niet mee te gaan in wat de ander van haar verlangt. Een betrokken collega die altijd voor iedereen klaarstaat. Een kwaliteit die in het adviesvak enorm wordt gewaardeerd! Opdrachtgevers werken graag met haar.
Herkenbaar?

Toegevoegd door Niels Vrije op 31 maart 2021

Voor mij persoonlijk zeker. Ook ik ben dienstverlenend ingesteld. Ook ik poets vaak de problemen voor anderen weg om de ander het niet al te moeilijk te maken. En dat kan ten koste gaan van mijzelf. Ik merk dat mijn energie dan terugloopt. De frustraties nemen toe. Ondertussen blijft de buitenwereld me waarderen voor mijn goede werk. Maar van binnen voelt het niet goed.

Werken met hart en ziel of angst voor afwijzing

Manier van werken

Ik ben erachter gekomen dat het voor mij iets te maken heeft met het verschil tussen werken vanuit betrokkenheid en werken vanuit angst. Als ik me energiek voel en zin heb om dingen op te pakken, werk ik vanuit betrokkenheid. Dan kan ik de wereld aan. Mijn collega Liesbeth en ik noemen dat werken met hart en ziel’. Als ik mijn energie voel zakken, het werk gaat voelen als moeten, werk ik vanuit de verwachting van anderen en dus vanuit de angst om tekort te schieten. Of in mijn geval nog een laag dieper: de angst voor afwijzing.

Openheid

Sinds kort zit er beweging in dit onderwerp. Hoe ik dat doe? Ik spreek me meer en meer uit. Ik geef aan als er een grens wordt bereikt. Ik durf te onderhandelen over situaties die mij aangaan en ga niet ‘zomaar’ akkoord met veranderingen die een negatief effect op mij en mijn energie kunnen hebben. Ik voldoe dus niet meer altijd aan de verwachtingen van anderen.

Hoe zit dat bij jou? Heb je het gevoel soms ook voor zulke professionele dilemma’s te staan? Ik denk graag met je mee. Laat hieronder je gegevens achter en ik neem snel contact met je op. Of geef je op voor een spreekuur Bezie(l) je vak dat ik organiseer met mijn collega Liesbeth.

Ik praat graag verder

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.