Blog Wat is het effect van de stijging van de bouwkosten op jouw project?

Het afgelopen half jaar is een zeer opmerkelijke periode geweest, waardoor de materiaalprijzen een grillige ontwikkeling doormaken. De invloed van de oorlog in Oekraïne, stijgende energieprijzen én transportperikelen spelen hierbij een rol. De stijging van de materiaalkosten heeft effect op de bouwkosten. Daarnaast neemt de invloed van corona af, maar neemt de schaarste op de arbeidsmarkt toe. Deze vertaalt zich in hogere loonkosten, wat de bouwkosten verder doet stijgen. Met de online investeringscoach kun je snel en betrouwbaar inzicht krijgen in je investeringskosten.

Toegevoegd door Wouter Dreimüller op 21 juni 2022

Al met al zitten we in een ‘perfect storm’ wat bouwkostenstijging betreft. De onvoorziene en exorbitante omstandigheden versterken elkaar en zorgen er voor dat er voorlopig geen uitzicht is op de terugkeer van een meer stabiele markt. De onderstaande figuren geven inzicht in het prijsverloop van de grondstoffen van bouwmaterialen.

1. Staal 2. Hout 3. Olie 4. Beton

Van links naar rechts: staal, hout, olie en beton. Bron: bouwkostenindex

Grip op je bouwkosten

Om grip te krijgen op de gestegen bouwkosten en de invloed ervan op jouw projecten hebben onze kostenexperts een update van de investeringskosten verwerkt in onze digitale investeringscoach. In het najaar van 2021 is onze tool gelanceerd en met deze online investeringscoach is gemakkelijk een globaal, maar betrouwbaar inzicht te krijgen in de investeringskosten voor jouw vastgoedproject. Aan de hand van enkele parameters is het mogelijk om een grove inschatting te maken van de geschatte kosten van je opgave. Door verschillende opties met elkaar te vergelijken, wordt het overzichtelijker om een weloverwogen keuze te maken.

Huidige ontwikkelingen

Ten tijde van de lancering van de digitale investeringscoach in 2021 was er nog sprake van coronamaatregelen, maar waren de bouwkosten nog niet onderhevig aan de huidige maatschappelijke invloeden. Alle huidige ontwikkelingen hebben wij gevat in de update van de digitale investeringscoach. De prijzen zijn prijspeil heden, want helaas hebben wij geen glazen bol om te zien hoe de prijzen zich verder ontwikkelen. Het enige zekere is dat we voorlopig niet van de onzekerheid af zijn. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en houden de digitale investeringscoach up-to-date.

Ontdek de vernieuwde digitale investeringscoach en krijg inzicht in de mogelijkheden van jouw vastgoed.

Start digitale  coach

Meer weten?

Wil je meer weten over de digitale investeringscoach of heb je vragen? Neem dan contact op met Steffen Chang of Wouter Dreimüller.

Neem contact op met

Alle mensen

Neem contact op met

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.