TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

    Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Jurist

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blogreeks: Blog 2 van 2 Wanneer zet je een afwegingskader in bij portfoliomanagement?

    Portfoliomanagement wordt steeds vaker ingezet door publieke organisaties. Met een toenemend aantal opgaven en bijbehorende projecten en programma’s, wordt het steeds belangrijker om te kiezen. Kiezen tussen wat je nu, later of zelfs niet (meer) uitvoert. En waar je de schaarse mensen en middelen voor inzet. In mijn vorige blog vertelde ik over wat een afwegingskader inhoudt en wat het voor jouw organisatie kan betekenen. In dit blog vertel ik over wanneer je het afwegingskader het beste kunt inzetten en wie je in ieder geval bij het afwegingsproces moet betrekken.

    Toegevoegd door Amir Sharafkhani op 16 maart 2021

    Wanneer moet je een afwegingskader inzetten? In principe wanneer er sprake is van meerdere projecten en programma’s die om voorrang strijden en wanneer de middelen schaars zijn. Daarnaast moet je natuurlijk voldoende informatie hebben over de betreffende projecten en programma’s. Wat is voldoende informatie? Ik val daarbij altijd terug op de APDRA van het Project Canvas: Aanleiding, Probleem, Doel, Resultaat en Afbakening. In het geval van een afweging voor het portfolio voeg ik daar graag ‘Middelen’ aan toe: de benodigde financiën, capaciteit en expertise. Dus dan wordt het APDRAM. Met deze zes ingrediënten weet je op hoofdlijnen wat een project of programma oplevert, wat het oplost en hoeveel het de organisatie gaat kosten. Een goede basis om ‘ja’ of ‘nee’ op te kunnen zeggen.

    Een tip: maak een kort invulformulier met de zes genoemde APDRAM-punten. Letterlijk een half A-4’tje. En vraag de initiatiefnemer om dit in te vullen. Met initiatiefnemer bedoel ik de (beoogde) opdrachtgever van het project of programma. Dat helpt enorm bij het afwegen. Daarnaast maakt het de initiatiefnemer duidelijk of hij het project of programma wel goed doordacht heeft. 

    Wanneer zet je een afwegingskader in bij portfoliomanagement

    Betrek in ieder geval het MT bij het afwegingsproces

    Het afwegingsproces helpt bij het beoordelen, selecteren en prioriteren van verbeterinitiatieven, rekening houdend met de beschikbare middelen. Degenen die dit proces het beste kunnen doorlopen, zijn de managers. Zij zijn namelijk doorgaans niet alleen de opdrachtgevers van de projecten en programma’s, maar ook degenen die verantwoordelijk zijn voor de inzet van de middelen. Daardoor kunnen zij ook goed inschatten wat de gevolgen van de gemaakte keuzes voor de werkvloer zijn.

    Plan een periodiek 'portfoliotafel' overleg

    Wat trouwens helpt bij het van de grond krijgen van portfoliomanagement en van het afwegingsproces is het plannen van een apart overleg met een pakkende naam. Maak er dus een ‘ding’ van. Zo spreken wij vaak over ‘de portfoliotafel’. Een periodiek overleg om de voortgang van het portfolio te bespreken en om nieuwe projecten en programma's af te wegen. Dat maakt het nét iets anders dan een ‘standaard’ MT-overleg en geeft het de nodige extra lading. Want voor je het weet is iets essentieels als het portfolio en de afwegingen daarbij één van de vele agendapunten in het overvolle MT-overleg.

    Wil je ook een afwegingskader kunnen maken en hanteren in je organisatie?
    Volg de 1-daagse training portfoliomanagement.

    Gewoon beginnen, oefenen en leren

    Het mag duidelijk zijn dat ik een afwegingskader onmisbaar vind bij portfoliomanagement. Want een project of programma start je niet zomaar. Dat moet je op tijd bespreken, met de juiste mensen en met voldoende diepgang en scherpte. Zeker wanneer de middelen schaars zijn en het mogelijk gevolgen heeft voor lopende projecten of programma’s. Dat soort beslissingen wil je samen en expliciet maken. Tegelijkertijd is het niet makkelijk en heeft het enige tijd nodig om een afwegingsproces goed te doorlopen. Begin daarom tijdig, oefen ermee en maak het geleidelijk eigen.

    Tien succesfactoren

    Wij hebben een whitepaper geschreven over de grondbeginselen van succesvol portfoliomanagement. Het inzetten van een afwegingskader is één van de succesfactoren. Aan de hand van tien succesfactoren en praktijkcases heb je praktische handvatten om er zelf mee aan de slag te gaan. Download het whitepaper hieronder.

    New call-to-action

    Heb je naar aanleiding van de twee blogs vragen ? Of heb je andere ervaringen met het afwegingskader? Mail of bel me gerust. Ik denk graag mee over hoe je een afwegingskader opstelt en inzet voor jouw organisatie.

    Lees het eerste blog van deze reeks terug 'Het belang van een afwegingskader bij portfoliomanagement'. 

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen