Nieuws SDG-Challenge 2021

Duurzaamheid zit in het DNA van TwynstraGudde. Daarom zijn we partner van de SDG-challenge 2021. De SDG-challenge koppelt talentvolle studenten aan organisaties om samen te werken aan maatschappelijke uitdagingen, gelinkt aan de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Toegevoegd door Richard Geijteman op 19 maart 2021

Dit jaar waren wij gekoppeld aan studenten van de Technische Universiteit Eindhoven in een combinatie met de Universiteit Tilburg (faculteit Bestuurskunde). Samen met een team van TwynstraGudde zijn zij aan de slag gegaan met een opdracht voor onze opdrachtgever ProRail: het klimaatbestendig maken van de belangrijkste stations in Nederland.

HubSpot Video

 

Korte beschrijving case

In het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie staat dat Nederland in 2050 klimaatbestendig moet zijn. ProRail is één van de vele partijen in het land die hiervoor actie moeten ondernemen. Want Climate action (SDG 13) is hard nodig om treinen nu en in de toekomst te laten rijden. TwynstraGudde helpt ProRail om hiervoor een passende strategie op te stellen. Het gaat maar liefst honderden miljoenen en mogelijk zelfs miljarden euro's kosten om het spoor bij extreem weer te kunnen laten functioneren. Vooral wateroverlast heeft grote effecten op elektriciteitsinstallaties en de spoorbaan. Verder zorgen periodes van extreme hitte ervoor dat reizigers, spoorwerkers en materiaal oververhit raakt waardoor gevaarlijke omstandigheden kunnen ontstaan.

De challenge

Hoe komen we van een strategie naar een concrete aanpak in samenwerking met verschillende partijen? ProRail kan zijn eigen maatregelen bedenken en uitvoeren, maar is ook sterk afhankelijk van de samenwerking met vervoerders (NS, goederenvervoer), reizigers, waterschappen, Rijkswaterstaat en ministeries. Wie staat waar precies voor aan de lat en hoe kan ProRail met alle relevante partijen samenwerken om tot een concrete aanpak te komen?

De oorspronkelijke uitdaging was het klimaatbestendig maken van de vijf grootste stations van Nederland. Na overleg met ProRail werd een focus gelegd op het ontwikkelen van een structurele aanpak voor het beheer van stations en het effectief implementeren van technische oplossingen.

De studenten hebben uiteindelijk gewerkt aan het ontwikkelen van een duurzaam raamwerk voor ProRail. Een 'assessment framework' dat gebruik maakt van bestaande kennis en waarden van ProRail, alle belanghebbenden betrekt en erin slaagt de SDG-doelen 9 (Innovatie en Infrastructuur) en 11 (Duurzame steden en gemeenschappen) aan te pakken.

'Onze studenten' behalen derde prijs

Na een intensieve sprintdag met ProRail en het TwynstraGudde team in februari hebben  de studenten verder gewerkt aan het optimaliseren van hun model. 

Op 19 maart jl. was de grote finale waar alle studententeams hun pitch hielden voor een jury. We zijn trots op onze studenten van de TU Eindhoven. Een eervolle 3e plaats en een zeer tevreden ProRail.

Lees hier het impact report.

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.