Nieuws TwynstraGudde partner SDG-Challenge 2021

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor TwynstraGudde We zijn daarom partner van de SDG-challenge 2021. De SDG-challenge koppelt talentvolle studenten aan organisaties. Vijftien teams van de vijftien Nederlandse universiteiten werken in de challenge samen met toonaangevende organisaties. Voor elk team staat een eigen challenge centraal, gelinkt aan de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Toegevoegd door Richard Geijteman op 18 februari 2021

Wij zijn gekoppeld aan studenten van de Technische Universiteit Eindhoven in een combinatie met de Universiteit Tilburg (faculteit Bestuurskunde). Zij gaan aan de slag met de case ‘Een klimaatbestendig ProRail’, één van onze opdrachtgevers.

Korte beschrijving case

In het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie staat dat Nederland in 2050 klimaatbestendig moet zijn. ProRail is één van de vele partijen in het land die hiervoor actie moeten ondernemen. Want Climate action (SDG 13) is hard nodig om treinen nu en in de toekomst te laten rijden. TwynstraGudde helpt ProRail om hiervoor een passende strategie op te stellen. Het gaat maar liefst honderden miljoenen en mogelijk zelfs miljarden euro's kosten om het spoor bij extreem weer te kunnen laten functioneren. Vooral wateroverlast heeft grote effecten op elektriciteitsinstallaties en de spoorbaan. Verder zorgen periodes van extreme hitte ervoor dat reizigers, spoorwerkers en materiaal oververhit raakt waardoor gevaarlijke omstandigheden kunnen ontstaan.

De challenge

Hoe komen we van een strategie naar een concrete aanpak in samenwerking met verschillende partijen? ProRail kan zijn eigen maatregelen bedenken en uitvoeren, maar is ook sterk afhankelijk van de samenwerking met vervoerders (NS, goederenvervoer), reizigers, waterschappen, Rijkswaterstaat en ministeries. Wie staat waar precies voor aan de lat en hoe kan ProRail met alle relevante partijen samenwerken om tot een concrete aanpak te komen?

We vragen de studenten goede ideeën aan te dragen, die het ProRail makkelijker maken om samen met anderen de doelstelling van klimaatbestendigheid al ruim voor 2050 te realiseren. Zodat de trein als duurzaam vervoermiddel aantrekkelijk blijft, voor binnenlandse en buitenlandse reizen. Het is duidelijk dat klimaatadaptatie een opgave is die ProRail niet alleen kan oppakken. Maar met welke partijen moet ProRail samenwerken, en op welke wijze kan de samenwerking het beste georganiseerd worden om het spoorvervoer in Nederland klimaatrobuust te maken?

What’s next?

Op 12 februari hebben wij een succesvolle sprintdag gehad met de studenten van de TU Eindhoven en het team van ProRail. Op 19 maart is de grote finale! Op die dag pitchen alle vijftien Nederlandse universiteiten de oplossingen die zij hebben bedacht voor hun partners. Fingers crossed!

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.