Blog Stilte. Een grote bron voor je eigen leiderschap.

‘Je zit niet zo lekker in je vel hè,’ zei ze. ‘Dan moet je gaan mediteren, dat geeft innerlijke rust, dan weet je vanzelf beter wat je wilt en wat goed voor je is.'

Toegevoegd door Hans Frints op 26 september 2019

Ik was begin dertig en maakte privé en zakelijk een lastige tijd door. ‘Ik zal er eens over denken,’ zei ik, en ik meende het. Want ondanks mijn scepsis was ik benieuwd. Er was iets aan haar, in haar ogen, in haar ‘zijn’ wat ik niet goed onder woorden kon brengen, wat me raakte en waarvan ik voelde ‘dat zou ik ook wel willen’.

Ik ben dankbaar: Ada voor het openen van de poort naar de stilte. En Margriet, David (†), Deepak en Claire voor alles wat ik daarover later van jullie mocht leren.
Hans Frints, Senior adviseur leiderschapsontwikkeling

Na een half jaar durfde ik de stap te maken, ging ik schuifelend naar een informatiebijeenkomst en nog een paar weken later leerde ik mediteren.

De eerste keer viel ik samen met een enorme rust. Een weldadige rust. Een gevoel dat ik ergens diep van binnen wel herkende. Uit vervlogen jaren van mijn jongste jeugd. Gewoon ‘zijn’. Stilte. Thuis. Het ontroerde me.

Sinds die tijd mediteer ik bijna dagelijks. Ook al is dat soms lastig in mijn drukke gezins- en werkleven in te passen. Ik sta onder invloed van turbulentie en druk van buitenaf, mensen die wat willen, dingen die ‘moeten’, van mails, mijn smartphone en een soms eindeloze hoeveelheid aan impulsen.

Pas sinds enige tijd realiseer ik me ik dat veel vragen die ik had en heb tijdens de onrustige en zoekende periodes, hun antwoord en richting vonden vanuit de stilte. In de rust waar ik steeds maar weer naar kan terugkeren. Stilte is niet iets dat buiten mij is, het zit in me, ik kan me met dat veld verbinden. In Duitsland noemen ze dat geloof ik ‘In sich hinein horchen’. Dat vind ik mooi.

Inmiddels ben ik opgeleid in yoga en meditatie en geniet ik ervan dat ik iets van deze eeuwenoude wijsheid en techniek kan doorgeven.

Onder andere tijdens het open-inschrijving leiderschapsprogramma On Purpose dat ik samen met mijn collega Dorine Wesel verzorg. In On Purpose gaan we actief aan de slag gaan met je leiderschapsvragen. Daarnaast boren we een belangrijke bron aan door je terug te trekken en vanuit de stilte op een diepere laag te luisteren naar je eigen essentiële vragen. Ik kijk er naar uit wanneer de volgende leergang weer begint.

Waarom elke leider van stilte een gewoonte moet maken

De wereld is even tot stilstand gekomen. De natuur krijgt weer wat meer ruimte, vogels zingen volop hun lied. Maar hoeveel van die stilte beleef jij, als je vanaf de keukentafel je team probeert te motiveren? Juist die stilte kan ontzettend heilzaam zijn. De druk op iedereen is nu hoger. Je wordt nu enorm gevoed met signalen die je stresssysteem prikkelen. Iedereen weet dat stress, druk, je enorm gefocust kan maken. Maar je bewustzijn vernauwt ook. Wat dan slecht gaat, wordt heel overheersend, en dat werkt weer verlammend. Daarom is het belangrijk om jezelf uit dit soort impulsen te trekken. Om dat te doen, moet je je er bewust van zijn. Beseffen dat dit met je gebeurt. En hoe je dat doet? Via stilte. Contemplatie. Rust. Lees het artikel dat geschreven is door journaliste Patrizia Arena voor MT-online. Zij heeft mij samen met Karin Raes geïnterviewd.

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Neem contact op met één van onze mensen

Alle mensen

Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief.

Vragen?

Je kunt ons mailen of bellen 033 467 77 77

Impact op morgen.