TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

  Waar wij aan werken

  Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

  Wie we zijn

  Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

  ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

  Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

  Recente vacatures

  Executive search

  Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

  Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

  Solliciteer nu
  Aanbesteden en contracteren

  Jurist

  Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

  Solliciteer nu

  Blog Hoe creëer je een kantooromgeving met voldoende aantrekkingskracht?

  Veel organisaties worstelen met de vraag hoe ze ervoor kunnen zorgen dat medewerkers vaker naar kantoor komen. Post-corona zijn medewerkers vaker gaan thuiswerken. De balans tussen werken op kantoor en thuiswerken is niet in evenwicht. Hierdoor zijn de voordelen van het werken op kantoor onder druk komen te staan. Het kantoor heeft zijn aantrekkingskracht verloren en heeft concurrentie gekregen van de thuiswerkplek. Wat is er aan veranderingen in de fysieke werkomgeving nodig om medewerkers vaker naar kantoor te laten komen? 

  Toegevoegd door Rogier van Es op 11 mei 2023

  Suzanne Wielart (interieurarchitect Suzanne • Ontwerpt) en Rogier van Es (adviseur bij TwynstraGudde) bundelden hun krachten en nemen je mee hoe je een kantooromgeving creëert met voldoende aantrekkingskracht.

  Werken op kantoor heeft voordelen

  Werken op kantoor heeft meerdere voordelen. Het zorgt voor meer binding tussen medewerkers onderling en de organisatie en het stimuleert de kennisoverdracht. Medewerkers hebben op kantoor meer mogelijkheden om te netwerken, nieuwe vaardigheden te leren en te groeien binnen de organisatie. Werken op kantoor helpt daarnaast om beter zicht te houden op het welzijn van medewerkers. Want naast productiviteit en continuïteit is ook het welbevinden van medewerkers belangrijk om een organisatie goed te laten functioneren.

  We moeten het verleden loslaten

  We moeten accepteren dat de post-corona-situatie anders is dan voorheen. Nastreven hoe het vroeger was is daarom niet verstandig. In het nieuwe normaal komen medewerkers vooral naar kantoor om hun collega’s te ontmoeten. Richt je kantoor daarom anders in. Met minder bureauwerkplekken en meer communicatie- en interactie werkplekken. Een nieuw fenomeen sinds de coronacrisis is dat medewerkers op kantoor sneller zijn afgeleid door externe prikkels (of zijn zich er meer bewust van geworden). We (video)bellen veelvuldig vanachter onze bureauwerkplek. Dit geeft overlast. Kleinschalig met focus op akoestiek werkt daarom beter in plaats van grote open kantoortuinen.

  Hoe creëer je een kantooromgeving met voldoende aantrekkingskracht?

  Het kantoor concurreert met de thuiswerkplek

  Vooropgesteld dat enkel aanwezig zijn op kantoor niet het doel is, zien we in onze praktijk dat de balans tussen werken op kantoor en thuiswerken niet in evenwicht is. In de huidige situatie concurreert het kantoor met de thuiswerkplek. Medewerkers wegen de voor- en nadelen van het werken op kantoor af tegen het thuiswerken. Vaak is de primaire gedachte van medewerkers: ‘ik werk thuis, tenzij’.

  Een kantoor met aantrekkingskracht

  De oplossing ligt in het ‘verleiden’ van medewerkers om naar kantoor te komen. Het kantoor moet voldoende aantrekkingskracht hebben voor medewerkers. Als een ‘magneet’ zou je kunnen zeggen.

  Maar hoe creëer je een kantooromgeving met voldoende aantrekkingskracht?

  cijfers-voor-blog-01-2Op de eerste plaats is het van belang dat de werkomgeving (werkplekmix) aansluit bij de werkzaamheden die medewerkers op kantoor verrichten. Post-corona ziet het activiteitenpatroon op kantoor er anders uit. De grootste motivatie om naar kantoor te komen is om collega’s te ontmoeten, samen te werken en kennis te delen, zowel intern als extern. Dit betekent een verschuiving van bureauwerkplekken naar plekken waar interactie tussen collega’s kan plaatsvinden. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat het kantoor gezelligheid en geborgenheid kan bieden. Vooral de jonge medewerkers vinden het belangrijk om naar kantoor te komen voor de sociale interactie.

  cijfers-voor-blog-02-2De identiteit van de organisatie is een belangrijke verbindende factor. We willen allemaal graag ergens bij horen. Een thema dat niet voor niets onderdeel uitmaakt van Maslow’s theorie: ‘Door de identiteit van de organisatie in het interieur van je kantoor op te nemen, geef je medewerkers het gevoel erbij te horen.’ Dit geldt niet alleen voor de eigen medewerkers, maar ook voor klanten. Een werkruimte die diversiteit bevordert, gastvrij en inclusief is voor iedereen, is cruciaal voor het aantrekken en behouden van talent.

  cijfers-voor-blog-03-2Zorg voor variatie in type werkplekken. Er zijn minder bureaus nodig omdat er minder mensen naar kantoor komen. Er is dus ruimte voor andere soorten functies. Functies die passen bij het hybride werken, zoals belhokjes, loungehoekjes of gameplekken. Omdat we nu veel meer (video)bellen dan voor corona is vooral het toevoegen van meer belcellen en conference call plekken heel belangrijk.

  cijfers-voor-blog-04-2Een goed en gezond eten en drinken concept geeft het kantoor eveneens aantrekkingskracht. Eten en drinken verbindt medewerkers en het stimuleert sociale ontmoetingen.

  cijfers-voor-blog-05Een goede luchtkwaliteit en biophilic design kunnen het welzijn van de medewerkers verbeteren. Het is bewezen dat natuurlijk licht, groen, levende muren, natuurlijke texturen en materialen en uitzicht op de natuur allemaal een positief effect hebben. Daarnaast is een goed binnenklimaat in kantoren belangrijk om een comfortabele, prestatieverhogende en gezonde werkomgeving te creëren.

  Een ‘one sizes fits all’ benadering bestaat niet. Het is daarom de kunst om de juiste balans te vinden tussen de bovengenoemde punten met als doel meer verbinding, een betere kennisoverdracht en een goed welbevinden van medewerkers.

  Waarom interieurarchitect Suzanne • Ontwerpt en TwynstraGudde?

  Om een huisvestingsconcept te implementeren is het belangrijk om de kracht van verschillende disciplines te bundelen. Suzanne ontwerpt inspirerende en mensgerichte werkomgevingen. TwynstraGudde is expert in huisvestingsvraagstukken en ontzorgt de opdrachtgever met onafhankelijk en deskundig advies. Hierdoor versterken we elkaar.

  Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op via onderstaand formulier.

  Stel je vraag

  Doorpraten over jouw kantooromgeving?

  Alle mensen

  Doorpraten over jouw kantooromgeving?

  Alle mensen