TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Executive search

    Junior adviseur contracteren en aanbesteden van samenwerking

    Als adviseur contracteren en aanbesteden werk je in projecten en programma’s aan bijvoorbeeld het in stand houden van onze infrastructuur, de waterveiligheid en aan ontwikkelingen om de energietransitie mogelijk te maken. Stuk voor stuk grote en complexe investeringsopgaven. Geen enkele...

    Solliciteer nu
    Aanbesteden en contracteren

    Jurist

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Geef betekenis aan je verzamelde data

    Laten we dit laatste blog van onze blogreeks, naar aanleiding van ons boek Professioneel risicomanagement bij projecten, beginnen met een prikkelende stelling: grote publieke opdrachtgevers leren slecht van inhoudelijke risico’s. De evaluerende vraag ‘hadden we dit risico kunnen voorzien en hoe kunnen we het de volgende keer voorkomen’, wordt nauwelijks gesteld. En wanneer deze wel wordt gesteld is het vaak te laat. Het project is al afgerond, data zijn niet meer terug te halen of er zijn onvoldoende data of verkeerde data opgeslagen. Conclusie: iemand moet gaandeweg het project de leerinformatie ontsluiten. Als je dat goed regelt op projectniveau kun je er ook op organisatieniveau je voordeel mee doen.

    Toegevoegd door Fianne Lindenaar op 29 juli 2021

    Een publieke organisatie heeft de luxe dat er veel projecten worden gedaan. En dus is er een unieke kans om elke keer te leren van de risico’s, schades en overschrijdingen. Zodat je bij een volgend project bepaalde risico’s kunt uitsluiten. Anders gezegd: je wordt elke keer beter. Je maakt betere schattingen, je ziet bepaalde dingen niet meer over het hoofd, je maakt gefundeerder afwegingen. Dat klinkt logisch en toch wordt die bril maar weinig opgezet. Bruikbare data worden niet verzameld, laat staan dat er betekenis aan wordt gegeven.

    Eerlijk gezegd kennen wij in onze praktijk geen enkele publieke organisatie die dit leren en evalueren echt goed heeft geïntegreerd in het projectproces. Organisaties waar grote aantallen projecten zijn gerealiseerd, maar waarbij nauwelijks tot geen bruikbare data voorhanden zijn over de opgetreden risico’s. Met als gevolg dat in elk project het wiel opnieuw moet worden uitgevonden. Als die data wel waren verzameld en op een goede manier waren geëvalueerd, had dat een schat aan informatie opgeleverd om risico’s in de toekomst te voorkomen en projecten anders in te richten. Het verloren laten gaan van kostbare data is echt doodzonde.

    Download whitepaper Professioneel risicomanagement bij projecten

    Uitsluiten van risico’s

    Hoe anders is dat in een commerciële organisatie. We trekken vaak de vergelijking met een verzekeraar. Het commerciële model van een verzekeraar is gebaseerd op het uitsluiten van risico’s. Dat gebeurt door betekenis te geven aan verzamelde data. De verzekeraar weet wat de grote risico’s zijn. Een verzekeraar als Promovendum weet bijvoorbeeld uit het evalueren van data dat hoger opgeleide mensen minder schades rijden. Zij kunnen die doelgroep daarom een aantrekkelijke premie bieden zonder zelf teveel risico te lopen.

    Gat tussen huidige en gewenste situatie

    In ons boek Professioneel risicomanagement bij projecten besteden we uitgebreid aandacht aan dit vaak vergeten onderdeel van risicomanagement. Evalueren en leren heeft betrekking op twee niveaus. Het proces van het risicomanagement, oftewel hoe werkt het? En de inhoud: wat leer je over risico’s en de beheersing ervan? Om het risicomanagement te implementeren of te professionaliseren, helpt het om eerst te weten welk gat moet worden overbrugd. Waar staat het risicomanagement nu (de IST-situatie) en wat is de gewenste situatie (de SOLL-situatie)? Die gewenste situatie is sterk afhankelijk van de organisatiepositie. Is er sprake van onderbezetting, reorganisatie, is er veel ervaring met projecten? Om het gat te meten tussen IST en SOLL kun je een GAP-analyse uitvoeren.

    Geef betekenis aan je verzamelde data-blog

    Leer gaandeweg en hou het klein

    Wij zijn overigens van de school ‘begin en leer gaandeweg’. Staar je vooral niet blind op die gewenste situatie, want die bereik je niet. Een project ontwikkelt zich namelijk, je krijgt te maken met meevallers en tegenvallers, elke fase is anders. Zet ook niet in op een grootschalige evaluatie achteraf. Beter is het om bij elke faseovergang te evalueren, volgens de bekende Plan Do Check Act-cirkel. Je maakt een plan voor het risicomanagement. Je gaat ermee aan de gang. Je evalueert en neemt maatregelen om verbeteringen aan te brengen of bij te sturen. Kleinschalig, behapbaar.

    Wat zijn de top 5 risico’s die we tegenkwamen, waar hebben we van geleerd? Eén iemand moet die informatie bijeenschrapen, over de uitkomsten van de evaluatie rapporteren en de lessons learned opschrijven. Zo wordt het evalueren een vast onderdeel van de kwaliteitsborging. We hebben in de praktijk ervaren dat de optelsom van die kleine evaluaties daadwerkelijk patronen zichtbaar maakt. Als bijvoorbeeld elke keer risico’s benoemd worden met betrekking tot kabels en leidingen, helpt het om te weten in hoeveel projecten het op dit vlak misging en tot welke schades dat leidde.

    Iemand moet verantwoordelijk zijn

    Het vastleggen van data kost tijd en energie. Iemand moet ervoor verantwoordelijk worden gemaakt. Data moeten een vast onderdeel zijn van risicomanagement. Evaluatie moet geagendeerd worden en er moet tijd worden gestoken in rapportages en analyse. Maar wij zijn ervan overtuigd dat al die tijd en energie uiteindelijk meer oplevert dan het kost. Probeer het. En kom je er zelf niet uit dan helpen we je graag, met ons boek of als consultants.

    Boek bestellen?

    Wil je ons boek bestellen? Dat kan. Professioneel risicomanagement bij projecten kun je via de webshop van de Boom Uitgevers bestellen.

    ISBN 9789024438990 I NUR 801 | € 29,90 | 244 blz. | paperback
    e-book ISBN 9789024439003 | € 20,95

    Blogreeks

    In een blogreeks, waarvan dit het laatste blog is, hebben Daniella en ik je een kijkje gegeven in ons nieuwe boek Professioneel risicomanagement bij projecten. Lees onze voorgaande blogs:

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen